”Se trezește balaurul” – o tehnică de ajutor pentru a nu mai țipa la copil

Se trezește balaurul

Nu sunt deloc o mamă perfectă. E adevărat că nu lovesc copilul, nu îl jignesc, nu îl pedepsesc și foarte rar ridic vocea la el.  Acum multă vreme, după o perioadă foarte grea și încărcată pentru mine, când reușeam cu greu să îmi stăpânesc frustrările, am inventat această tehnică „Se trezește balaurul” pentru a mă ajuta să nu țip la David. Ca de foarte multe ori, David a fost inspirația mea.

 

Am realizat că el știe foarte bine când mai am puțin și explodez. Mi-a spus chiar el, sincer și deschis, așa cum am învățat noi doi să creștem unul cu celălalt, ”Mami, faci o altfel de față și eu știu că o să te superi tare și o să țipi”.

 

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific ce simte el în astfel de momente. Bănuiam și mi-a confirmat că fața mea îl sperie. Nimic în neregulă cu asta, este un semn bun că este capabil să identifice emoțiile dureroase. Mai mult de atât are capacitatea de a potoli singur momentul prin simplu fapt că îmi spune, ”Mami, faci fața aia care mă sperie și tu mi-ai zis că nimeni nu are voie să țipe la mine”. Apoi i-am explicat ce simt și eu înăuntrul meu. De aici s-a născut acest ”Se trezește balaurul”.

Tehnica este foarte simplă și incredibil de utilă. Cum procedez?

Când simt că mă înfurii foarte tare îi spun copilului doar atât: ”David, simt că se trezește balaurul”. De aici mă adaptez la situația de moment și decurge de cele mai multe astfel: ”David, am nevoie de o mică pauză în care (…..) să se culce balaurul la loc”. 

 

(…..)  ce pun aici între paranteze este opusul situației care m-a adus în această stare, de exemplu ”am nevoie să mâncăm în liniște, să ne oprim din reparat mașina, să stăm liniștiți pe canapea, să vorbim încet” etc.

 

Absolut întotdeauna acceptă. Mai mult de atât, vine și mă îmbrățișează, altă metodă pe care noi o folosim de mai multă vreme când suntem nervoși.

Tehnica o folosesc și pentru copil.

Cum îl văd sau îl simt că frustrarea e la cote maxime și va începe în curând să urle, îl întreb ”Se trezește balaurul, așa-i?”. ”Spune-mi, ce putem să facem, să liniștim împreună balaurul”.

 

Pe lângă exersarea rezilienței la frustrare ajută și pentru dezvoltarea capacității de a găsi soluții în momente tensionate. 

 

Acum, după multă vreme de folosit această tehnică, este chiar mult mai simplu. Asta și pentru că, întotdeauna întăresc tehnicile prin discuții purtate cu el. Vorbim după ce trece criza, despre emoții și reacțiile umane în urma emoțiilor dureroase. Pentru mine nu este suficient să găsesc o șmecherie care funcționează pe moment. Este important să îl fac să înțeleagă despre modul uman de a funcționa, să îl ajută să se cunoască și să dezvolte toate abilitățile de care are nevoie pentru a trăi cu bine și iubire și când mama nu este lângă el.

 

 

 

Sursă poza: FotoCredit: Максим Власенко  @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create472

2 comentarii la „”Se trezește balaurul” – o tehnică de ajutor pentru a nu mai țipa la copil

  1. Game of thrones e într-adevăr o mina de aur neexploatat în tehnici de parenting, nu?
    „Se trezește dragonul” e o replica folosita de câteva ori în primul sezon ☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu