”Se trezește balaurul” – o tehnică de ajutor pentru a nu mai țipa la copil

Nu sunt deloc o mamă perfectă, deși fac uneori mult peste putința mea să ajung cât mai aproape de a fi. Nu lovesc copilul, nu îl jignesc, nu îl pedepsesc și foarte rar ridic vocea la el.  Acum multă vreme, după o perioadă foarte grea și încărcată pentru mine, când reușeam cu greu să îmi stăpânesc frustrările, am inventat această tehnică „Se trezește balaurul” pentru a mă ajuta să nu țip la David. Ca de foarte multe ori, David a fost inspirația mea.

 

Am realizat că el știe foarte bine când mai am puțin și explodez. Mi-a spus chiar el, sincer și deschis, așa cum am învățat noi doi să creștem unul cu celălalt, ”Mami, faci o altfel de față și eu știu că o să te superi tare și o să țipi”.

 

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific ce simte el în astfel de momente. Bănuiam și mi-a confirmat că fața mea îl sperie. Nimic în neregulă cu asta, este un semn bun că este capabil să identifice emoțiile dureroase. Mai mult de atât are capacitatea de a potoli singur momentul prin simplu fapt că îmi spune, ”Mami, faci fața aia care mă sperie și tu mi-ai zis că nimeni nu are voie să țipe la mine”. Apoi i-am explicat ce simt și eu înăuntrul meu. De aici s-a născut acest ”Se trezește balaurul”.

Tehnica este foarte simplă și incredibil de utilă. Cum procedez?

Când simt că mă înfurii foarte tare îi spun copilului doar atât: ”David, simt că se trezește balaurul”. De aici mă adaptez la situația de moment și decurge de cele mai multe astfel: ”David, am nevoie de o mică pauză în care (…..) să se culce balaurul la loc”. 

 

(…..)  ce pun aici între paranteze este opusul situației care m-a adus în această stare, de exemplu ”am nevoie să mâncăm în liniște, să ne oprim din reparat mașina, să stăm liniștiți pe canapea, să vorbim încet” etc.

 

Absolut întotdeauna acceptă. Mai mult de atât, vine și mă îmbrățișează, altă metodă pe care noi o folosim de mai multă vreme când suntem nervoși.

Tehnica o folosesc și pentru copil.

Cum îl văd sau îl simt că frustrarea e la cote maxime și va începe în curând să urle, îl întreb ”Se trezește balaurul, așa-i?”. ”Spune-mi, ce putem să facem, să liniștim împreună balaurul”.

 

Pe lângă exersarea rezilienței la frustrare ajută și pentru dezvoltarea capacității de a găsi soluții în momente tensionate. 

 

Acum, după multă vreme de folosit această tehnică, este chiar mult mai simplu. Asta și pentru că, întotdeauna întăresc tehnicile prin discuții purtate cu el. Vorbim după ce trece criza, despre emoții și reacțiile umane în urma emoțiilor dureroase. Pentru mine nu este suficient să găsesc o șmecherie care funcționează pe moment. Este important să îl fac să înțeleagă despre modul uman de a funcționa, să îl ajută să se cunoască și să dezvolte toate abilitățile de care are nevoie pentru a trăi cu bine și iubire și când mama nu este lângă el.

 

FotoCredit: Foto Experience Ro

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create503

2 comentarii la „”Se trezește balaurul” – o tehnică de ajutor pentru a nu mai țipa la copil

  1. Game of thrones e într-adevăr o mina de aur neexploatat în tehnici de parenting, nu?
    „Se trezește dragonul” e o replica folosita de câteva ori în primul sezon ☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu