La ce ar trebui să lucrăm mai mult pentru a avea un copil responsabil, educat și fericit?

copil responsabil, educat și fericit

”La ce ar trebui să lucrăm mai mult pentru a avea un copil responsabil, educat și fericit? Unde greșim cu adevărat? Sunt întrebări care mi le pun tot timpul pentru a deveni un bun părinte și pentru a avea un copil responsabil, educat și fericit.”

 

Am primit această întrebare pe blog, la articolul stiluri parentale și impactul asupra copiilor și am promis că revin cu un răspuns.

 

La ce ar trebui să lucrăm?

La noi înșine. Este simplu, logic, real și des demonstrat. Nu poți să înveți un copil ceea ce tu nu ești. Poți să te minți, firește. Vrei un copil responsabil, educat și fericit? Va fi, dacă tu ești!

 

Copilul soarbe fiecare informație directă și mai ales indirectă pe care o oferim. Strânge lucrurile prin casă dacă te vede că faci asta, îi explici de ce este important și îl lași să o facă și el. Spune „bună ziua” vecinilor pe care nu îi cunoaște, dacă și tu le-ai spus ”bună ziua” fără să îi cunoști. Sa va bucura că ninge afară, dacă te va vedea și pe tine că te bucuri pentru puțin, chiar dacă urăști zăpada, dar te bucuri că e verde iar afară, când se face primăvară. Vorbește politicos, calm, cu iubire, oamenilor pe care îi iubește, dacă și lui i s-a vorbit așa. Le transmitem copiilor noștri ceea ce suntem noi în fiecare miime de secundă a existenței noastre, prin tot ceea ce facem și ce nu facem.

 

Ce mai poți face pentru copil?

Să îl sprijini să își dezvolte o imagine puternică și pozitivă față de el însuși. Și asta se poate atât prin modelul pe care i-l oferi, cât și prin încrederea pe care i-o oferi. El se va privi prin lentilele tale, mai ales în primii ani de viață.

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create503

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu