Există depresie sezonieră?

Există depresie sezonieră

Am fost invitată în urmă cu ceva timp, de către Cristina Soare, la emisiunea “E vremea ta” și întrebată dacă există depresie sezonieră, depresie cauzată de vreme.

Eu nu cred în depresie sezonieră. Cred în oameni meteodependeti, dar depresia este altceva.

Vremea închisă, rece, ploioasă, mohorâtă e un factor de agravare a depresiilor, mai ales din cauza faptului că oamenii stau foarte mult în casă și se izolează social. Da, vreme poate influența stările noastre emoționale, dar nu creează depresie.

 

Adesea confundăm depresia cu înrăutățirea temporară a stării de spirit. Conform ultimelor cercetări, aproape 90 la sută din oamenii meteodependenți comit această încurcătură. Mai ales că majoritatea oamenilor reacționează la sezonul rece printr-o stare apatică, iar la sezonul cald printr-o stare mai plină de vitalitate.

 

Ce este de fapt depresia am povestit într-un alt articol. Depresia se identifică prin prezența a 2 simptome majore și 4 minore, pentru o perioadă de cel puțin 2 săptămâni consecutive:

  • tristețe profundă
  • pierderea plăcerii și a interesului pentru activități care înainte îți făceau plăcere
  • lipsă de poftă de mâncare sau apetit sever
  • pierderi semnificative în greutate sau creștere în greutate
  • incapacitate de a dormi sau somnolență excesivă
  • agitație psihomotorie sau întârziere
  • scăderea capacității de concentrare și de procesare a informațiilor
  • sentimente de lipsă de valoare sau vinovăție excesivă
  • gânduri recurente de moarte sau suicid

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create861

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu