Care este diferenta dintre dezvoltare personala, consiliere, coaching si psihoterapie

Am primit de multe ori întrebarea ”Care este diferența dintre dezvoltare personală, consiliere, coaching și psihoterapie”. Sigur, de cele mai multe ori întrebarea conținea doar câte două din cele de mai sus, în funcție de interesul celui care avea nevoie de un răspuns.

Acum, când tot domeniul acesta al funcționării psihicului uman, devine din ce în ce mai clar și pentru mine, în toată complexitatea lui, pot să vă și răspuns simplu și clar. Am început o formare complementară în psihoterapia integrativă a traumei, condusă de psiholog doctor Diana Vasile, terapeutul care m-a ținut de mână să ies din cele mai negre găuri ale existenței mele. Tot ea, la formare, ne-a făcut lumină în toate aceste domenii care au ca scop să ofere un sprijin oamenilor, să le aducă un plus de bine în viața lor.

Dezvoltare personală este un proces personal prin care o funcție a psihicului nostru este susținută să se dezvolte. Dezvolți abilități. Cum spune Diana Vasile ”este ca atunci când pui îngrășământ unei plante să facă mai multe flori”.

Consilierea este un proces prin care îi oferi unui client ajutor pentru a rezolva o problemă punctuală. Consilierea se realizează în foarte multe domenii. Dacă problema punctuală ține de psihicului uman, atunci vorbim despre consiliere psihologică. Altfel, există și consiliere în carieră, consiliere juridică, în afaceri, medicală etc.

Coaching este un proces prin care se realizează abilitare pe un anumit tip de obiectiv. Te uiți la unde ești acum, unde vrei să ajungi și mai ales cum ajungi acolo. Coaching-ul nu se uită la probleme. Și Diana a oferit o metaforă care îmi va rămâne în mine pentru totdeauna. Coach-ul lucrează cu un mușchi sănătos și îl crește. Terapeutul lucrează cu un mușchi bolnav, rănit și îl ajută să funcționeze cât poate el mai bine.

Psihoterapie presupune restructurarea funcționării psihicului uman. Este prin excelență un proces care se realizează la maturitate. Psihoterapia se concentrează pe trecut, traume, probleme, iar punctul cheie în restructurare e omul însuși. Psihoterapia te duce în cele mai negre unghere ale tale, te ajută să lucrezi cu cele mai dificile trăiri, pentru a modela din tine cea mai bună varianta a ta.

”Nu îi arăți omului că poate mai mult, ca un coach, ci că este mai mult.”  – Diana Vasile

 

Psihoterapia este un proces care se uită la trecut, prezent și viitor. Dar centrarea este pe prezent. Stai în prezent, privești către viitor, dar te întorci în trecut să dezlegi ce de acolo îți produce durere. În psihoterapie ai întotdeauna și parte de dezvoltare personală, consiliere și chiar coaching.

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create907

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu