Diversificarea copilului si pictatul peretilor (P)

Am fost moderator la Coferința Social Moms pe tema ”Primul an din viața bebelușului” și când veni vorba de diversificare, în timp ce speaker-ul spunea ce avea de zis, eu aveam o singură imagine în minte, peretele nostru de acasă, pictat în stil modernist de mândrul David.

Inițial diversificarea mi s-a părut o treabă complicată. Ce îi dai copilului, și când, și cum, și în ce ordine? Sigur că imediat ce m-am apucat a început să devină totul mai simplu. Două chestiuni au rămas să îmi dea bătaie de cap, mâncarea care ajungea prin alte părți decât stomacul lui și timpul pe care îl pierdeam eu la cratiță.

Peretele din dreapta a cam avut de suferit. David mânca cu ce apuca, lingurița era ceva ce mânuia la fel cum mă descurc și eu cu o sabie, așa că ce găteam eu ajungea parțial pe lângă gură și parțial pe perete. Sora mea s-a și amuzat când a venit în vizită și a găsit cerculețe colorate acolo unde trebuia să fie var. Măcar nu se mai vedeau toate petele.

Când mândrul și-a dezvoltat motricitatea fină și a învățat cum să mânuiască o linguriță, am spălat peretele și am lipit un tapet-autocolant. Arăta bucătăria ca nouă.

Cu “timpul” nu m-a dus mintea la soluții prea salvatoare. Când crești singură copilul 8-10 ore pe zi, că bărbatul se duce să producă bani de morcovi, atunci nu-i deloc simplu să fierbi legume, să le pasezi, să speli jumătate de veselă pentru că o folosești pentru 3 linguri de piure și să mai aduni și resturile care ajung pe masă și pe lângă masă, și nu-i așa, pe perete.

Știu, veți fi tentate să îmi spuneți de autodiversificare, la un moment am încercat și asta, dar nu mi s-a părut că rezolvă prea mult treaba cu timpul și cu atât mai puțin pe cea a pereților.

Dacă aș fi avut din nou norocul să mai ajung la etapa diversificării cu un copil al meu, și nu numai, aș fi tare tentată să încerc aparate pentru a economisi timp măcar.

Tot la conferință am aflat și despre Aparatul 4-in-1 de la Philips Avent care ajută la prepararea la abur a mâncării bebeluşilor. Tehnologia unică Philips Avent permite aburului să circule de jos în sus și astfel toate ingredientele sunt gătite uniform, fără fierbere. Mai mult de atât, are funcții de reîncălzire și de decongelare ceea ce înseamnă că poți servi mâncarea imediat sau o poţi depozita în containerul inclus, reîncălzind-o mai târziu cu ajutorul funcţiilor de reîncălzire sau de decongelare uşor de utilizat. Și toate astea într-un singur vas. 

Poți face și piureuri dar și mâncăruri solide. Dacă inițial ai nevoie de fructe şi legume foarte fin pasate, pe măsură ce bebelușul crește poți combina ingrediente precum carne, peşte şi legume într-o consistenţă mai solidă

Și nu închei până nu vă reamintesc că Adunarea Generală OMS prevede că:
– un bebeluș hrănit cu lapte matern poate fi diversificat ȋncepând de la 6 luni.
– un bebeluș hrănit artificial poate fi diversificat ȋncepând de la 4 luni.
– un bebeluș hrănit cu alimentație mixtă poate fi diversificat ȋncepând de la 5 luni.

Distracție plăcută cu diversificarea și nu uitați, folosiți-vă de orice vă poate ajuta să economisiți timp și nervi, bineînțeles, având grijă de sănătatea copilului vostru.

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: