Vine și rândul Emmei? Pe voi, de la INML, vă întreb!

Cum stabilești prioritatea atunci când cineva moare și trebuie să descoperi cauzele morții sale?

Dacă ai 1000 de cazuri la INML și posibilitatea să gestionezi unul pe zi, cu care începi? Cu cel mai terifiant? Cu cel mai tânăr? Cu cel care a apărut în presă? Cu cel pe care ți l-a dat șeful?

Cu fetița mea?

Eu am așteptat deja 365 de zile și apoi alte 365 de zile și apoi alte peste 365 de zile și rândul Emmei nu a venit. Nici în ziua de azi, cu toate că de murit a murit acum 3 ani și jumătate și câteva zile.

 

Știu cu ce vă ocupați la Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” și știu că o țară întreagă stă după răspunsurile voastre. Nu există caz care să presupună vătămarea unei persoane sau analize care să nu vă implice. V-am văzut clădirea rece și neprietenoasă, am stat și am așteptat să mă primiți și să mă ascultați. Să mă băgați în seamă …

 

Mi-am dus tristețea cu demnitate. Nu am plâns ca să vă înduioșez. Nu am făcut scandal ca să vă sperii, nu v-am amenințat, blestemat sau urât. Am stat pe scaunele alea tapițate cu mulți ani înainte să mă nasc eu. Am trecut cu degetele mele, crăpăturile din imitația aia de piele și mă gândeam câtă durere au ținut scaunele voastre până acum. Miros ascuțit, pereți reci, gresie, oameni săraci cu pungi de plastic în care își cărau actele doveditoare de ceva. Am stat acolo, cuminte și am așteptat până m-ați chemat. N-am dat peste alt perete de gheață cum mă așteptam.

 

Am stat față în față cu un om și da, atunci m-am așteptat la mai multe. Mi-a arătat teancul de hârtii, una peste alta, cam cât un taburet ”Și nu sunt toate aici, mai aștept de la spital și pe toate trebuie să le analizez cuvânt cu cuvânt”, mi-a spus cu compătimire. Da, bine că hârtii avem multe, copil nu, răspuns nu. Vă zic, alte aproape 365 de zile de atunci și răspuns nu există.

Am așteptat să vină și rândul Emmei …

Vă plângeți de 20 ani în propriile rapoarte și repetați obsesiv deja aceeași frază:”în momentul actual încadrarea cu personal în marea majoritate a instituțiilor medico-legale se situează mult sub nivelul minim acceptabil (în raport cu volumul de muncă)”.

 

Credeți că asta vă scapă de responsabilitate? 20 de ani și voi ați rămăs cu aceeași scuză. Când ați început să vă plângeți, bugetul Ministerului Sănătății era 2% din PIB. Anul ăsta este aproape 5%.  Nu mai aveți scuze. Ieșiți la lumină din umbra acelei clădiri comuniste. Cereți ceea ce vă trebuie ca să aduceți liniște și încheiere celor care țin în ei furia omului fără răspunsuri! Dacă sunteți prea puțini, cereți să vă mai angajați colegi. Dacă nu aveți echipamente, cereți să vi se dea. Nu mai tăceți, nu vă mai ascundeți în spatele muntelui de dosare. Asta dacă nu vă convinge cineva să ascundeți dosare, că eu nu știu ce să mai cred.

 

Vă cer să fiți la fel de demni precum miile de oameni care așteaptă răspunsul vostru: mame, tați, bunici, frați, copii. Fiecare hârtie de acolo, de pe biroul vostru, are durerea umană în ea. Toți vor dreptate și stau cu anchetele blocate de ani de zile pentru că voi sunteți: ”mult sub nivelul minim acceptabil”.

 

Mie nu imi trebuie scuzele voastre. Eu vreau ca responsabilii pentru moartea Emmei să fie cunoscuți.

 

Și de 3 ani și jumătate vă tot aștept răspunsul. Tot ce primesc este ”Expertiza medico-legală nu a fost comunicată până în prezent organelor de urmărire penală”.

Cât mai trebuie să aștept?

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create909

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu