Uitat in fata televizorului

Uitat in fata televizoruluiAm o prietenă, de fapt mai multe, adică fix două, care, de când le știu, nu au televizor acasă. Și m-am întrebat de multe ori, pe vremea când funcționam cu zgomot pe fundal, cum de rezistă. Nu tu știre, nu tu bârfă, nu tu o emisiune ceva? Apoi a apărut David în peisaj și ne-am propus, adică eu am propus și domnul resemnat, să reducem la minim spre deloc deschiderea televizorului. Nu văd ce bine ar putea aduce amalgamul de zgomote și imagini haotice în viața noastră. Poate că pentru mine ar asigura minute bune de liniște, dar prefer să renunț la ele când știu că programele, chiar și cele pentru copii, obosesc foarte repede creierul celor mici și îl supra-stimulează. Eu văd tot procesul ăsta ca pe o hipnoză, așa că, nu, merci! Mai multe detalii despre cum afectează dezvoltarea limbajului, a memoriei, atentiei, capacitatea de a citi și de a interacționa cu cei din jur, am găsit în studiul realizat de prof. Dimitri Christakis, pediatru la Seattle Children’s Research Institute și Universitatea din Washington.

În primele 2 luni aveam televizorul pornit 24 din 24, noaptea pe radio. David ședea cu orele la sân și eu aveam nevoie de ceva care să le transforme în câteva clipe. Plus că mi se recomandase, nu-mi amintesc de către cine, dar pesemne cineva important de am ascultat, să obișnuiesc copilul cu zgomot, să nu fie sensibil. Doar un mit, ca multe altele!

Acum cutia zgomotelor este deschisă la ora 7 când incep știrile, altfel se simte domnul rupt de realitate, chipurile. Păi dacă nu folosește facebook-ul! De fiecare dată când a fost plecat în delegație, l-am lăsăt închis cu zilele de s-a pus praful pe canale. N-am avut nicio atragere să urmăresc ceva, nici măcar când adormea maimuța … maimuța e David, i se trage de la SSC și de la agățatul în permanență de mine.

După tot ritualul jucat, spălat, iubit, culcat, domnul rămâne cu TV-ul și urmărește mai toate emisiunile de la Paprika și Pro TV, eu rămân cu laptopul și cu David care, imediat ce simte dispariția mea din dormitor, începe să își ceară drepturile de proprietar asupra-mi. La pauze ne întâlnim pe hol pentru un rezumat 🙂

David e fascinat de telecomanda, dar nu se uita la TV, preocuparea lui sunt butoanele și ce gust au fiecare. În schimb, când vede laptop-ul e feerie. Și aici accesul e limitat. Ultima oară m-a lăsat fără internet din două atingeri. Îi pun aproape zilnic maxim 5-6 cântecele care îi plac pe TraLaLa, în funcție de câte schimbări de pampers are nevoie într-o zi. De aproape două luni singura modalitate prin care îl pot schimba este cu laptopul pe marginea patului, unde el stă în picioare și dansează, iar eu mă chinui să il dezbrac-îmbrac. Din maxim două melodii e gata distracția, depinde de cât de mirositoare e treaba.

În ultimele săptămâni, fiind mai mult plecați hai-hui pe la oameni, a găsit cam des cutia deschisă, suficient încât să facă o pasiune pentru melodia Bailando (Enrique Iglesias) și reclama Orange, dar vacanța-i gata. Iar eu zilele trecute am prins pauza de la un film. M-a uitat mintea in TV; pur și simplu mă fascinau reclamele. De când nu le mai privisem erau toate noi și amuzante. Avem un umor aparte la conceput reclame nu vi se pare? Stai că asta e altă poveste.

Link-uri utile:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1651-2227.2008.01027.x/pdf

http://medlive.hotnews.ro/televizorul-si-copiii-efectele-negative-asupra-evolutiei-cognitive-si-a-vietii-sociale.html

http://sleepfoundation.org/sleep-news/time-look-some-myths-and-facts-about-sleep

http://sleepfoundation.org/sleep-topics/children-and-sleep

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create905

9 comentarii la „Uitat in fata televizorului

  1. Da, vacanta, sărbătorile, rudele, toate au dat puțin peste cap programul și obiceiurile. Dar încercăm și noi sa limitam maxim televizorul. Canalul de YouTube Tralala în schimb merge cel puțin o ora pe zi. Ne place tare mult sa dansăm (1 an și 1 lună)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu