StiuCatAm ! Tu stii ?

Aceasta este o campanie de conștientizare. Nu fac reclamă vreunui medicament sau cine știe ce laborator de analize. Doar încerc să trag un semnal de alarmă asupra unui detaliu medical care, prevenit, îți poate prelungi speranța de viață, poate potoli anumite probleme de sănătate și chiar poate salva o viață. Citiți de 2-3 ori ce scriu, dacă vă par informațiile mai grele de înțeles. Ar ajuta să spuneți mai departe, eu asta fac din momentul în care am realizat că oamenii nu prea știu ce este colesterolul LDL și cu atât mai puțin valoarea lui.

Toți am auzit de colesterol, cumva, undeva, ne sună cunoscut, știm că este ceva din noi și maxim că există unul bun și unul rău. Dar ce cifră purtăm fiecare dintre noi știm? Cât este unul și cât este altul? Știm că spune multe și poate preveni multe? Voi analizați periodic dacă se schimbă ceva în corpul vostru?

Prevenția nu costă, dar problemele de sănătate, da. Cu imaginea aceasta am rămas fixată în minte după ce m-am întâlnit cu Prof.Dr. Dan Gaiță președinte al Fundației CardioPrevent. El duce o întreagă luptă de informare pentru a ne ajuta să devenim conștienți de cât de important este să aflăm valoarea colesterolul LDL, pentru a preveni apariția unor complicații cardiovasculare și pentru a duce un mod de viață sănătos. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România (peste 50% din totalul deceselor), mult peste media din Uniunea Europeană.

Unul dintre factorii determinanți în declanșarea afecțiunilor cardiovasculare este creșterea colesterolului din sânge, mai exact a LDL colesterolului, sau cum îi mai spunem noi oamenii de rând, colesterolul rău.

Colesterolul se calculează în felul următor CT= LDL + HDL + Trigliceride/5. Asta înseamnă că, atunci când mergi să îți faci analizele uzuale, se calculează în laborator această cifră fără a ți se spune defalcat care cum e. Prin urmare poți avea colesterolul cu o valoare în cadran, dar să fie LDL mare, pentru că HDL (colesterolul bun) este mic. Ceea ce, evident, nu este de dorit!

Ce puteți face?

În primul rând testați, treceți LDL colesterol pe lista de analize anuale. Nu așteptați să fie prea târziu până deveniți atenți la cifre. Nu aștepți sa faceți infarct ca să aflați ce e cu colesterolul ăsta?

Aveți grijă la modul de viață pe care îl aveți:

– Renunțați la fumat
– Mâncați sănătos. Prof.Dr. Dan Gaiță susține că dieta mediteraneană este cea mai indicată.
– Faceți mișcare fizică zilnică. Asta nu înseamnă să alergați direct la cros. Este important să faceți ceea ce vă place, dacă nu faceți cu plăcere veți renunța.
– Păstrați un indice masa corporală < 25

Prof.Dr. Dan Gaiță recomandă ca, până la vârsta de 10 ani fiecărui copil să i se facă un screening. Cercetările au dezvăluit faptul că pragul de vârstă la care se declanșează bolile cardiovasculare a scăzut îngrijorător. „Statisticile din Uniunea Europeană ne arată că aproximativ 1 din 200 de persoane suferă de hipercolesterolemie familială, o afecțiune ce predispune la complicații aterosclerotice încă de la vârste tinere, dacă boala nu este depistată și tratată la timp. Putem evita această situație printr-un simplu test al LDL-colesterolului, prin stil de viață echilibrat și tratament medicamentos atunci când este necesar.” susține Prof. Dr. Dan Gaiță.

Tu Știi Cât Ai ? Dar cât are copilul tău ? Poate strecori pe lista de rezoluții 2017 și dorința de a afla care este cifra ta LDL și cea a copilului tău. Intră pe www.stiucatam.ro și află ce spun cifrele tale!

card-blogger-01-1

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Aboneaza-te la blog”). 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create906

2 comentarii la „StiuCatAm ! Tu stii ?

  1. Buna Cristina!! Imi pare rau sa te dezamagesc dar colesterolul e o alta gargarita inventata de medici ptr a face afaceri.

    Am citit carti scrise de medici din spania si sunt de parerea asta.

    Ultimele studii revela de fapt invers, cei care au colesterol marit de fapt ar fi murit mai devreme decat daca l-ar fi avut mai mic. Se pare ca colesterolul astupa niste treburi pe la artere altfel ar pocni mai repede.

    Cauza principala a bolilor de inima este stresul. Si cauza principala a stresului e lipsa banilor……prin urmare cu bani nu te ajuta min sanatatii

    Mai mult de atat, conform ultimele evidente stiintifice analizele se rutina nu ajuta cu nimic si fac mai mult rau decat bine. Cu atat mai putin se recomanda copiilor. A se vedea literatura de specialitate cochrane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu