Somnul bebelusilor si de ce anume ai nevoie (P)

Somnul bebelusilor

Primul lucru care îți trebuie cân vorbim despre somnul bebelusilor se numește „noroc” 🙂 . Noroc să doarmă copilul cu foarte puține întreruperi în timpul nopții, aș fi vrut să scriu fără nicio trezire dar deja vorbim de miracole. Noroc să steie în pătuț, asta în cazul în care își doresc și părinții. Noroc să nu albești până îl adormi, cam cum pățesc eu cu David acum. Așa că dacă mă veți vedea căruntă, vă asigur că nu e de la vârstă!

 

Noroc n-am idee de unde se poate cumpără, că mi-aș fi luat și eu o cisternă. În schimb, restul detaliilor pragmatice le puteți găsi într-o gamă variată la BabyNeeds. În ceea ce privește locul de somn al bebelușilor, părinții se diferențiază în trei tabere: cei care de la început vor să împartă toți patul, cosleeping – numit academic, cei care îl pun în propriul pătuț și cei care îi fac o cameră separată. Eu personal nu recomand a treia variantă. Copiii au nevoie de prezența mamei imediat ce pleacă din culcușul lor sigur, unde au poposit 9 luni fără griji. Bineînțeles că fiecare părinte știe cum este mai bine, atât pentru ei cât și pentru copii.

Cum am procedat noi?

Am ales varianta pătuț montat lângă partea mea de pat. Ne-am documentat bine înainte de a face o alegere și am optat pentru modelul acesta, din lemn lăcuit cu lac ecologic, asortat cu restul mobilierului din cameră, care include legănare silențioasă, două sertare voluminoase și grilaj detașabil în așa fel încât am putut efectiv să îl lipesc de patul nostru. Salteaua se poate monta pe 3 nivele diferite de înălțime și astfel pătuțul poate lua și formă de țarc. Aici găsiți multe modele de pătuțuri din lemn.

 

Salteaua am achiziționat-o separat și ne-am orientat către o saltea din fibră de nucă de cocos, cu husă lavabilă antialergică, care oferă bebelușului o poziție sănătoasă în timpul somnului.

În cazul lenjeriilor am cumpărat două seturi cu 5 piese (pernuță, plapumă, cearceaf cu elastic și două apărători).

La BabyNeeds găsiți diferite modele de lenjerii, unele chiar la reduceri. David nu a acceptat pernuța și nici plapuma chiar dacă era ușoară. Pur și simplu de mic i-a plăcut să stea dezvelit. Nici sacul de dormit nu a fost pe placul lui. Dar cunosc copiii care nu pot pune geană pe geană dacă nu sunt acoperiți cu ceva. Eu sunt unul din ei 🙂 … mă rog, eu nu mai sunt copil. Cearceaful cu elastic este foarte util pentru că rămâne fixat bine chiar dacă bebelușul se mișcă cam mult, așa ca David. Iar apărătorile ajută la evitarea vânătăilor sau a mieunatului pe motiv că a băgat mână printre gratii și evident că nu mai știe cum să o scoată.

 

Bineînțeles că planul nostru nu a avut tangență cu planul lui și așa am ajuns, aproximativ după două luni, să dormim toți trei în patut nostru. Pentru mine asta a fost soluția salvatoare: David cerea alăptat de ciunșpe ori pe noapte 🙂 iar ta-su mă ruga să îl las între noi, în fiecare seară. Acum, pentru fetiță, avem același pătuț în perfectă stare de funcționare, chiar dacă mândrul a țopăit mult timp în el. Nu a dormit dar a fost un loc bun unde să învețe să se ridice singur sprijinindu-se de barele de lemn și apoi să tot sară ca un ieduț. Sperăm că surioara îl va accepta, altfel vom ajunge să dormim ca sarmalele sau unul din noi trece în pătuț. Ghiciți cine! Vă dau un indiciu: David în niciun caz 🙂 .

 

Sursă poza: Minnie Zhou @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.