Securizarea emotionala a copiilor care merg la gradinita … si nu, numai

Securizarea emotionala a copiilor

Să vedeți cum e cu securizarea emotionala a copiilor. Într-o duminică din toamna anului trecut, când David deja părea adaptat la noua grădiniță, m-a anunțat serios, în timp ce dezmembra o mașinută Lego:

– Mami, eu mâine plâng la grădiniță.
– Iubire, dacă asta vei simți, este în regulă, poți să plângi. Dacă vei simți nevoia să fii luat în brațe când plângi, poți să le spui domnișoarelor, ele te țin în brațe oricând.
– Dal eu o să plâng tale, tale, tale să vii tu.
– De ce vei plânge? Îți place acolo?
– Da.
– Îți va fi dor de mine?
– Da.
– Eu știu că uneori este greu atunci când ni se face dor. Și mie îmi este dor de tine când sunt la muncă. La fel știu că te distrezi la grădiniță. Uite cum facem, dacă o să ai vreodată o zi foarte, foarte grea și vei vrea să vin să te iau, să le spui domnișoarelor să mă sune și eu voi veni.

Cine credeți că m-a sunat a doua zi? Exact, educatoarea.

Mi l-a dat la telefon și plângând mi-a spus să vin să îl iau fiindcă are o zi foarte grea și vrea cu mine. L-am asigurat că voi ajunge în maxim o oră. După 5 minute m-a sunat iar educatoarea, să stau liniștită că nu mai plânge. S-a luat cu joaca imediat ce am închis și chiar râde ca un ștrengar. M-am dus. Știam că nu este despre cât de grea pare ziua, ci despre cât de securizat are nevoie să se simtă.

 

Era vesel când l-am luat și mă privea, cum altfel, ca un ștrengar. M-am întors cu el la birou și am lucrat mai mult de o grămadă 🙂 . Am vorbit cu el. I-am explicat că am nevoie să păstreze această regulă pentru zilele cu adevărat grele. Nu pot lipsi mereu de la muncă și nici nu îl pot lua mereu cu mine la birou. A înțeles.

Dar cine nu vrea să știe că atunci când îi este greu, omul pe care îl iubește cel mai mult, va lăsa orice și va veni la el?

Dialogul este într-un totul exact așa cum a fost. Am scris asta anul trecut și a rămas în draft. Inițial mi-a fost teamă că nu oricine își permite să riște cu securizarea asta, așa 🙂 . Apoi am vrut să treacă suficient timp încât să vă spun real dacă m-a mai luat de la birou, sau nu. M-a mai sunat de două ori, acum, de curând, prima oară a insistat să îl iau, a doua oară a acceptat să rămână, dar să vin să îl iau mai devreme decât de obicei. Așa am făcut.

Un copil securizat emoțional se adaptează mai ușor la grădiniță sau la alt mediu decât cel cu care este obișnuit de mic, când stă cu mama și cu tata.

Este importantă securizarea emotionala a copiilor atunci când plecăm, chiar și doar pentru câteva ore. Cum am procedat eu mai sus nu este singura variantă prin care poți face asta. Uneori este suficient doar să ții copilul în brațe, inimă pe inimă, câteva minute, atent la el, fără să faci nimic altceva. Poți să îi vorbești despre ce face el la grădiniță și ce faci tu în același timp la serviciu. Uneori este suficient doar să știe că te poate suna când este la grădiniță. Și sunt convinsă că mai există și alte zeci de metode.

 

În primii ani de viață copilul este extensia mamei, simte ce simte ea, se comport cum se comport ea, încă sunt legați cu un cordon ombilical invizibil. Cordon se desprinde în timp și se desprinde sănătos când copilul știe că este în siguranță și atunci când mama nu mai e în preajmă. Temperamentul cu care un copil se naște are multe de spus și în ce privește adaptarea la grădiniță, dar și ruperea cordonului ombilical.

Un copil are nevoie de securitate, afecțiune și independență, ele merg mână în mână și puterea de a le transmite copiilor noștri, stă în noi.

 

Sursă poza: Xavier Mouton Photographie @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create472

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu