Sa nu treci prin viata ca gasca prin apa

Să nu treci prin viață ca gâsca prin apă, auzeam când eram mică și nu am înțeles niciodată, atunci, ce înseamna asta. În apă e bine. Te spală de murdărie, te mângâie valul, te încălzește și te răcește când ieși, îți lasă brobonele de curat pe tine. Se usucă pe piele când stai pe nisip. Să nu treci ca prin apă. Gâsca nu se udă, nu rămâne nici pic de apă pe fulgii ei. Are așa numită glandă uropigiană sub coadă, care, atunci când este stimulată cu ciocul, secretă un ulei, gâsca îl întinde pe tot penajul și uite așa nu se udă nici pic. Noi suntem oameni. Nimeni nu trece chiar așa ca gâsca prin apă, nici când s-ar crede gâscă.

Mi-am amintit zilele astea de zicală. N-am fost sigur gâscă în viața mea, chiar dacă, cred eu că m-am mai purtat ca atare. Dar nu-s. Am trecut uneori prin viață ca prin foc și tot mi-am luat ceva din ea, cu toate penele strânse la piept, că poate nu s-or arde toate. Am luat cât am putut, am păstrat ce mi-a folosit. Da, să nu trecem prin viață ca gâsca prin apă, să trecum ca lebedele cu fruntea sus și inima deschisă și să luam din tot ce trăim atât cât putem să ducem.

FotoCreditCristina TR

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create909

3 comentarii la „Sa nu treci prin viata ca gasca prin apa

 1. Cristina, eu nu sunt licențiat în psihologie, sunt absolvent al facultăţii de electronică şi telecomunicaţii a Institutului Politehnic din Bucureşti, promoţia 1968. Trăiesc cu familia mea în California şi sunt un happy retired computer analyst-programmer. De ce-ţi scriu?
  Fiindcă toată viaţa am fost, ca tine, fascinat [aproape ca tine, da’ nu … fascinată] de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă.
  Nepotul meu E.J. [Edmond Joseph] mi-a demonstrat, în anul 2000, că un copil de 4 ani, câţi avea el atunci, poate formula o construcţie, un raţionament pur logic, fără să fi citit [că atunci nu ştia citi] un rând despre logică, despre raţionamente! Îţi scriu acum doar ce-a zis şi poate altă dată îţi voi povesti şi împrejurarea în care a făcut-o:
  “Toţi soldaţii nu se tem să lupte, eu sunt soldat, DECI, nu mă tem să lupt”
  şi a pornit la luptă cu vânturile, în faţa mea; este un caz particular al construcţiei pur logice:
  “Dacă toate elementele unui set au o aceeaşi proprietate P [nu se tem să lupte] şi Z [E.J.] este un element al acestui set, atunci elementul Z are şi el această proprietate P [nu mă tem să lupt]”!
  Tu ai avut norocul, ca mine, să vezi la ce vârstă un copil poate formula o construcţie, un raţionament pur logic fără să fi citit ceva despre logică, despre raţionamente?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu