Retraumatizarea si frica de durere

Știți, am pierdut încă un om pe care îl iubeam și dincolo de toate emoțiile dureroase care te domină în doliu, am trăit câteva săptămâni cu frica sufocantă de a nu retrăi și efectele traumei de când am pierdut-o pe Emma. Ca și cum aș aștepta ca oricând durerea să îmi dea un dos de palmă peste față. Așa, de nicăieri. Șlap!

Mi-a fost și greu să vorbesc la început despre asta. Am făcut-o inițial în triunghiul meu de încredere și m-am analizat pentru că așa știu eu că se ventilează durere. Și am așteptat să treacă o vreme doar pentru a mă convinge că ce simptome am avut atunci, după ce a murit Emma, au fost atunci, nu acum.

Acum este o altă durere pe care o procesez absolut cu totul altfel.

Oricât de conștientă eram și încă sunt că pierderea Emmei a fost o traumă deja trăită și gestionată, numai amintirea durerii groaznice de atunci și chinul de a mă pune la loc, m-au făcut țăndări. Pentru că, numai eu știu cu adevărat, cu câtă greutate am trăit ca un mort viu pentru vreo 2 ani. Câte reacții am avut și mi le-am dus singură. Cât m-am ascuns. Cât am tras de mine să fiu o mamă prezentă pentru David. Câtă singurătate am îndurat. Și multe altele.

Și atunci, ”o ipoteză” din triunghiul meu de încredere m-a înțeles și mi-a pus toată frica mea într-un exemplu mult mai simplu și la îndemâna oricui. Să vă povestesc, cum mi-a fost povestit și mie:

“Acum vreo 12 ani am avut ultima criză de fiere: dureri în partea dreaptă, sub coaste, dureri masive de cap și greață. Foarte multă greață. Țin minte că simptomele m-au ținut vreo două zile, iar greața vreo săptămână. A fost cumplit. Vinovat, un mujdei de usturoi servit din belșug peste un pui rotisat.  

De atunci trăiesc în frică. Nu am mai pus gura pe mujdei, mă feresc de mâncarea cu usturoi și mai ales de usturoiul neprocesat. Din când în când mai scap într-o mâncare chinezească sau, și mai rău, un tzatziki. Iau câteva guri și apoi încep să mă caut de semne. Oare nu mă doare capul, oare nu îmi e un pic greață? Oare o să mi se facă iarăși rău și o să sufăr o săptămână? Fac asta de fiecare dată și tot de fiecare dată îmi spun că ar trebui să-mi testez limitele și să văd la cât usturoi rezist. Dar cine are curaj? După 12 ani mie încă îmi este frică de durerea de atunci”

Uneori teama de a retrăi durerea este mai greu de recunoscut.

Vine peste noi fără a putea să o plasăm cu adevărat în timp, legate de un anumit subiect. Pentru situația cu Emma mi-a fost clar, dar altele stau foarte bine ascunse. Decidem des în funcție de temerile noastre care mai conștiente, care mai puțin. Sigur, eu nu am decis să pierd un om pe care îl iubesc, dar nici în controlul meu nu stă asta. O să tot pierd probabil.

Încercați să analizați ce simțiți. Ce vă spune frica despre voi. De unde vine de fapt. Dacă e din prezent sau mai degrabă din trecut. Dacă este cu adevărat raportată la cine credeți voi. Sau dacă această frică vă protejează sau doar vă ține închiși în voi de teamă să nu doară rănile mai vechi. Și când doare, ventilați și puneți pansamente. După traumă sufletul rupt nu mai rămâne la fel, dar uneori regenerarea care vine după o restructurare conștientă și intensă, face să nu mai doară cicatricile. Cicatrici care până la urmă sunt ale tale, părți din tine, din ceea ce ești în toată imperfecțiunea ta perfectă.

FotoCredit: Foto Experience Ro

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create518

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu