Reteta de cozonac facut la robotul de bucatarie

Nu credeam vreodată că voi ajunge să spun asta, dar fac cei mai buni cozonaci cu ciocolată. De ce nu mă vedeam in poziția asta? Păi, în primul rând provin dintr-o familie în care de sărbători se cumpără cozonaci pentru a mânca ceva comestibil 🙂 . Iartă-mă mamă că spun asta! Apoi eu nu am răbdarea și puterea necesară să frământ aluat, mai bine mă lipsesc. Dar, dacă tot am un robot de bucătărie în care fac de ceva vreme, cu succes, aluat dospit pentru pizza si gogoși, hai să  încerc și un cozonac. Bună idee am avut! Singurul dezavantaj: din cauza dimensiunii vasului de la robot, iese un singur cozonac care niciodată nu apucă să vadă apusul 😀Reteta de cozonac facut la robotul de bucatarie

Ingrediente:

– 500g făină
– 250g lapte
– 100g unt
– 125g zahăr (eu am folosit brut)
– 2 gălbenușuri (ouă mari)
– 25g drojdie
– esență de vanilie
– Fineti, rahat (sau orice compoziție doriți)
– fulgi de cocos

Mod de preparare:

Am cernut făina de două ori și am pus-o în vasul robotului. Într-un ibric am încălzit laptele, cu esența si zahărul până s-a topit zahărul. Am verificat să nu fie fierbinte și am pus și drojdia (foarte important să fie cald dar nu prea cald). Am lăsat maxim 5 minute așa, cât am topit untul în alt ibric. Peste făină am pus un praf de sare, gălbenușurile, untul topit (să nu fie fierbinte) și compoziția cu lapte, zahăr și drojdie. Am pornit aparatul la prima viteză cu paleta specială pentru aluat (aproximativ 15 minute). Am oprit aparatul, chiar l-am scos din priză și am lăsat două ore la crescut. Nu vă speriați dacă vi se pare prea moale, așa trebuie să fie.

Am scos aluatul, unsă cu ulei pe mână, l-am tăiat în două și am întins pe masa unsă cu ulei, două foi. Le-am uns cu Fineti, am pus rahatul tăiat cuburi, le-am rulat, apoi împletit și am pus minunea într-o tavă cu hârtie de copt. Am aprins cuptorul la 180 de grade și am lăsat pentru 30-40 de minute tava la gura cuptorului pentru a crește. Apoi l-am uns cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte, am presărat fulgi de cocos și l-am dat la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
Un deliciu. Vă  jur!

Dacă vreți și rețeta cu explicațiile pentru frământare manuală, o găsiți aici.

P.S: Robotul meu de bucătărie are bolul din oțel inox (e posibil ca asta să ajute la crescut)

Rețete culinare și mâncăruri

Dulciuri încercate de mine

Rețete pentru bebeluși

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create907

5 comentarii la „Reteta de cozonac facut la robotul de bucatarie

    1. Drojdie proaspătă. Finetti am pus cam jumatate dintr-o cutie de mare (nu stiu cat are cutia in jur de 300g) dar depinde cat de multa iti place sa pui. Poti folosi nuca, rahat, stafide … orice iti place tie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu