Povestile terapeutice – un ajutor pentru parinti

Când lucram la Centrul Comunitar Generații, ca psiholog, foloseam povestile terapeutice pentru a putea să îi ajut să își acceseze resursele proprii pentru a face față situațiilor tensionate pe care le trăiau. Terapia pentru copii înseamnă să știi cum să folosești jocurile și poveștile pentru a le transmite mesaje. Pentru ei terapia era o joacă, pentru mine era o provocare.

 

Eu știu că, în ochii copiilor, lumea poate fi de-a dreptul înspăimântătoare și au nevoie de ajutorul nostru, al părinților. Numai că nici noi nu știm întotdeauna cum să ajungem la ei. Mi-am dorit încă de atunci să realizez instrumente pentru părinți, pe care să le poată aplica ei, fără să apeleze la un psiholog, atunci când trec prin situații tensionate. Nu am reușit, dar m-am bucurat când m-a anunțat Adriana Mitu că a publicat pachete terapeutice pentru copii. Îți mulțumesc Adriana, era nevoie de așa ceva!

Un pachetul terapeutic cuprinde:

– O poveste terapeutică cu o temă specifică
– Un puzzle cu o imagine reprezentativă din poveste
– Jocuri pentru dezvoltarea emoțională a copilului
– Soluții pentru a gestiona situațiile respective și informații utile în acest sens


Adriana Mitu ne spune care sunt beneficiile pachetelor terapeutice:

– Vei descoperi resurse pentru a-l sprijini pe copil să facă față situațiilor provocatoare din viața sa
– Vei afla ce poți face pentru a gestiona emoții puternice precum teamă și furie. Dar și pentru a modela comportamente precum agresivitate, lipsa încrederii în sine, lipsa de motivație, evitarea asumării responsabilității pentru propriile acțiuni 
– Copilul se transpune în pielea personajelor principale și descoperă noi resurse pentru a gestiona diferite provocări 
– Cartea, puzzle-ul și jocurile au o structură practică și interactivă, fiind construite sub forma unui atelier pentru dezvoltarea emoțională, atelier pe care îl poți ține chiar la tine acasă

– Jocurile și întrebările de la finalul fiecărei povești sunt construite astfel încât să-l ghideze pe copil să învețe și să vindece diferite aspecte din viața sa
– Vei înțelege mai bine provocările copilului. În același timp vei reuși să te conectezi cu propriul copil interior, care influențează relația cu micuțul din fața ta
– Prin povești, copilul va primi valori, modele de comportament și noi resurse pentru a fi echilibrat, sănătos mental și emoțional, totodată acestea stimulându-i imaginația
– Prin intermediul poveștilor, dar și al jocurilor, te vei conecta cu cel mic. Vei reuși să comunici mai ușor cu acesta, astfel sprijinindu-l să coopereze
– Ilustrațiile frumoase și colorate îl ajută pe copil să pătrundă în lumea poveștii


Adriana Mitu este formator acreditat ANC, instructor acreditat aware parenting în România, trainer pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor și autoarea cărții “Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine, carte care s-a vândut până în prezent în peste 1200 de exemplare.

povestile-terapeutice-un-ajutor-pentru-parinti

Adriana a conceput 10 pachete terapeutice iar primele patru vor fi lansate mâine, în cadrul târgului de carte Gaudeamus pe 19 noiembrie, de la ora 11:00, la standul Editurii Diana:

– Teama de separare / întoarcerea părintelui la locul de muncă (Povestea Veveritei Castanica)
– Creșterea încredereii în sine / transformarea defectelor în calități (Povestea Oitei Gogosica)
– Agresivitatea din ambele perspective: agresor și agresat (Povestea dragonului furios)
– Dezvoltarea empatiei și a compasiunii pentru ceea ce simt ceilalți (Spiridusii Bat si Sugubat in misiune secreta)

– Teama de a face lucruri noi
– Asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni
– Dezvoltarea motivației intrinseci
– Aprecierea cadourilor și dezvoltarea sentimentului de recunoștință
– Teama de întuneric și de creaturi imaginare
– Construirea unor relații sănătoase cu ceilalți șă gestionarea conflictelor


Concurs si cadouri pentru voi:

Adriana oferă două premii pentru cititorii blogului meu, un pachet terapeutic poveste + puzzle și un set de 3 povești terapeutice. Pentru a intra în concurs răspundeți printr-un comentariu pe blog, la întrebarea “Care poveste terapeutica vi se pare cea mai utilă pentru voi ?

Poți să te înscrii la concurs până miercuri, 23.11.2016, ora 23:59 iar câștigătorii vor fi aleși prin tragere și vor fi anunțat pe pagina de Facebook a blogului, la finalul acestui articol și prin e-mail.

Mult succes să aveți!

 * Câștigătorii sunt nr 31 și 27 (poziția comentariilor):

castigatori-povesti-terapeutice

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

32 de comentarii la „Povestile terapeutice – un ajutor pentru parinti

  1. Buna. Sincer mi se par toate povestile utile. Asa ca imi este greu sa aleg doar una dintre ele. Dar totusi am 2 pe care cu siguranta mi l-as dori pPpvestea Oitei Gogosica si cea a Dragonului furios.

  2. Povestea veverițe ar fi cea mai de augur, întrucât am revenit în țară, unde ma voi întoarce la muncă full time cel mai probabil, comparativ cu part time( 2 zile, 6 ore fiecare) cat munceam în afara.
    Sincer m-ar interesa toate cele 10, ptr a avea o biblioteca la indemana ptr viitor. Îmi place sa fiu pregătită în fata provocarilor

  3. Mi-ar placea sa le citesc pe toate, dar pentru viitorul care ne asteapta cea mai potrivita poveste ar fi Povestea Veveritei Castanica.

  4. Toate poveștile, respectiv temele, sunt de interes maxim în anumite perioade. Pentru noi, în momentul de față, „Povestea VVeverițe Castanica” ar fi de mare ajutor pentru a ma pregăti, în primul rand, eu și mai apoi pentru a o pregăti pe minunea mica.

  5. Este pentru prima data cand aud de acest concept, poveste terapeutica si ma determina sa incerc sa inventez o poveste care sa satisfaca nevoile copilului meu. Cat despre cartea Adrianei Mitu ” Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine” este de mare ajutor in relatia parinte-copil dar si utila in dezvoltarea personala. Multumim de articol. Povestea Oitei Gogosica

  6. Cresterea incredereii in sine / transformarea defectelor in calitati (Povestea Oitei Gogosica).
    Ar fi util pt baietelul meu de 5 ani jumate . L-ar ajuta sa aibe incredere in el ca poate reusi in ce isi propune

  7. Prima poveste utila cu siguranta va fi Povestea Veveritei Castanica. Dar cred ca cel si cel mai mult mi-ar fi utila una pentru teama de a face lucruri noi, tocmai din dorinta de a-mi ghida copilul pe un drum in care frica sa fie ceva constructiv si nu sa o tina pe loc (cum mai are mami momente 😀 ) . In directa legatura e si Povestea Oitei Gogosica.
    Felicitari Adrianei pentru proiect. Cu siguranta va ajuta multe mamici!

  8. Buna. Toate sunt utile. Personal prefer Povestea Dragonului Furious. Am un nazdravan De 7 luni care nu sta locului o clipa. Cand e obosit musca, ciupeste si pentru mine personal cum sa gestionez furia copilului mi se pare dificil. Povestea Dragonului furious.

  9. Buna seara. Sunt convinsa ca, mai devreme sau mai tarziu, vom avea ceva de invatat din fiecare poveste in parte, insa, momentan, pentru mine si fetita mea, cred ca ne-ar fi utile, in special, Povestea Veveritei castanica si Povestea Oitei Gogosica.

  10. Mi-as dori mult ca baietelul meu sa invete mai mult despre empatie si comasiune fata de persoanele cu care interactioneaza si povestea „Spiridusii Bat si Sugubat in misiune secreta” ar fi cea care ne-ar fi de mare folos. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.