Poftiti de gresiti! Alta perspectiva asupra esecului

Uitându-mă înapoi și prin jur, s-a prins de mine ideea asta că performanța se bazează de fapt pe ceva eșecuri. Din ele înveți! Din eșecuri și din greșeli îți iei cele mai mari lecții. Ele te fac să cauți să fii mai bun, să faci altfel, să gândești, să evoluezi. Poftiti de gresiti! Alta perspectiva asupra esecului.

Din păcate nu prețuim eșecul, mai mult, chiar învățăm să îl evităm.

Învățăm să îl evităm acasă când suntem pedepsiți, când greșim și chiar suntem amenințați că ni se ia iubirea dacă nu facem exact ce ni se cere, dacă nu avem note mari, dacă nu ascultăm etc.

 

Învățăm să îl evităm extrem de bine la școală unde totul e o competiție și totul trebuie să atingă 10 și mai nou, nu chiar nou, “foarte bine” și când iei insuficient, dinggg, “eșec“.

 

Învățăm să îl evităm pe Facebook și la TV și oriunde în mass-media unde vezi doar poveștile de succes al unor oameni care sigur au eșuat de extrem de multe ori, dar nu despre asta vorbesc și nici despre miile de ore de muncă și renunțări și cine știe câte sacrificii.

 

Nu zic să căutăm eșecul. Nu suntem făcuți pentru asta. Zic doar să nu îl evităm, să nu ne sperie. Să încercăm, să nu renunțăm la primul eșec. Pentru că atunci când îl evităm, ne oprim doar la ceea ce știm să facem foarte bine și asta ne limitează evoluția.

 

Știți care este de fapt cel mai mare eșec pe care am putea să îl avem? Să nu încercăm ! Doar atunci când nu încercăm putem să fim siguri că nu vom obține nimic!

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create509

Un comentariu la „Poftiti de gresiti! Alta perspectiva asupra esecului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu