Plângerea de malpraxis pentru fetița mea nu este despre răzbunare, este despre vindecare!

În fiecare an, pe ziua asta de 5, încerc să uit. Încerc. Îmi spun mereu că nu mă interesează ziua asta. Pentru mine este important când s-a născut. Așa că încerc să uit. Evident că nu îmi iese. Poate că, într-un fel, o parte din mine încă vrea să uite că a și murit după ce s-a născut. Într-o zi de 5 februarie …

 

M-am întors pe toate părțile în ultimii 4 ani. M-am întors pe dos și m-am luat la descămoșat de dureri. Tot îmi spun că am vindecat cea mai mare durere de până acum. Și da, am perlaborat-o … cu greu, cu multă rezistență, cu vinovăție, cu alte pierderi. Dar nu reușesc deloc să o închid. Și de ceva vreme știu bine de ce. 

 

Anul trecut m-am înscris la programul de formare complementară în specialitatea Psihoterapia Integrativă a Traumei. Ironic cumva. Ce ar putea să mi se potrivească mai bine decât specialist în traume!? De mai bine de un an de zile despre asta învăț, despre traume, consecințe, factori de protecție și de risc, reziliență, modalități de vindecare și capcane ale vindecării. Citesc tratate și multe alte cărți și mă regăsesc, mă înțeleg, mă iubesc și mai mult și mă îmbrățișez și mai tare pentru tot drumul acesta lung și greu.

 

Tot aici mi-am găsit și răspunsul pentru senzația aceasta că am lucrat atât de mult să închid doliul pierderii Emmei, dar ceva mă tot ține ca un bolovan de picioare, deși chiar am învățat să zbor.

 

Situațiile traumatice nu iau sfârșit după scurgerea timpului obiectiv și nici nu se termină de la sine atunci când evenimentul traumatic a trecut. Din punct de subiectiv și intersubiectiv ele iau sfârșit, mai ales cele cauzate de oameni, atunci când raportul interuman și etic distrus a fost restabilit prin recunoașterea cauzării și prin vinovăție. Situațiile exemplare nu iau sfârșit pur și simplu când trece timpul. Timpul singur nu vindecă toate rănile. Mai curând trebuie să ia ființă o situație modificată calitativ care ”suspendă” în sine condițiile traumatice, adică le depășește și permite un început calitativ diferit. La această dizolvare și depășire a situațiilor traumatice sunt importante recunoașterile vinovăției, reparațiile, dar și problemele de ispășire și pedeapsă.” Tratat de psihotraumatologie – Peter Riedesser, Gottfred Fischer.

 

Sunt azi, fix 4 ani de când am chemat INML-ul să investigheze moartea ei. Nu avem un răspuns. Cu greu mă descurc cu furia asta, recunosc. Atât de nesemnificativă este moartea unui copil nou născut? Nu a trăit suficient încât să conteze? Nu îi pasă nimănui dacă și alți copii sunt în pericol?medicul care nu a lăsat-o pe Emma să trăiască, profesează în aceeași mare Clinică Regina Maria, unde a murit și ea. Nicio schimbare acolo … v-aș spune să stați liniștiți, dar nu este cazul.

 

Mă îndoiesc că voi putea vreodată să uit ziua asta. Dar tot sper că, la un moment dat, nu o să mai doară ”azi” ca și cum cineva îmi smulge interiorul cu totul. Și eu știu că ei îl smulg, cu aceleași mâini murdare pe care nu le văd, dar le simt. Tot sper la răspunsuri și la asumări de vinovăție, să pot să dau jos bolovanii de la picioare. Să îmi potolesc furia că nimeni nu îmi spune nimic. Nimeni nu își asumă responsabilitatea, deși acum 4 ani, copilul meu sănătos, crescut în mine, a murit. Tot mă chinui să închid rana asta … dar țip la uși închise, în spatele cărora, oamenii își văd de viața lor … 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create927

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu