Parinti linistiti, copii fericiti

Îmi place mult titlul acesta. Nu-mi aparține, dar rezonez prea mult cu el, ca să îl pot schimba în altul. Expresia am preluat-o din numele cărților scrise de Dr. Laura Markham, “Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” și “Părinți liniștiți, frați fericiți: cum să creștem frați prieteni pe viață”. Cărțile vor fi disponibile din luna octombrie și în limba română pe site-ul Totul Despre Mame.

Gândiți-vă numai, cât adevăr grăiește. Părinții transmit stările lor copiilor. De modul în care se simt într-un anumit moment, obosiți, supărați, frustrați, presați de unii și de alții, depinde modul în care reacționează la comportamentele copiilor. Părinții pot găsi soluții să aplaneze un conflict cu tact și blândețe, sau pot crea războaie de amenințări, pedepse, lacrimi și multă furie. Tot ei dețin controlul, din păcate auto-contronul ne cam dă de furcă uneori, fiindcă suntem oameni, nu roboți, fiindcă și noi știm ce e furia, iar răbdarea parcă nici nu există exact când avem mai mult nevoie de ea, pentru că este greu să putem fi tot timpul calmi.

Dar ajută să știm ce putem face când credem că am pierdut toate armele. Ajută să știm cum să îi determinăm pe copii să coopereze fără să mai fim nevoiți să țipăm, să ne impunem. Ajută să știm cum să tratăm conflictele dintre frați. Ajută să știm cum să îi învățăm să își gestioneze emoțiile. Ajută să știm cum să le gestionăm și noi pe ale noastre, pentru a ne putea crește copiii cu blândețe. Findcă asta vrem nu? Să îi creștem cu iubire, înțelegere și zâmbete, chiar și atunci când simțim că vom exploda de neputință în timp ce ei fac din mintea noastră un titirez. Dar cum și unde să găsim răbdarea și puterea de care avem nevoie, să nu țipăm, să nu lovim, să nu jignim?

Eu nu dețin acum răspunsuri pentru toate întrebările de care mă lovesc singură, dar învăț. În schimb Laura Markham, doctor în psihologie clinică și fondator al www.ahaparenting.com, vine în România, la invitația celor de la Totul Despre Mame pentru a ne oferi tocmai astfel de clarificări. Soluțiile vor fi adaptate fiecăruia dintre noi, bazându-se pe sesiuni de întrebări și răspunsuri. Dr. Laura Markham este cunoscută și admirată în întreaga lume tocmai pentru abordarea ei personală care pune accentul pe legătura dintre părinte și copil.

Cele patru conferințe vor avea loc la București, pe 14 și 15 noiembrie 2015, la RIN GRAND HOTEL.
Înscrierile se pot face aici.

Cititorii blogului meu pot beneficia de reducere de grup, față de prețul afișat pe site, astfel: 10% reducere dacă vă adunați minim 10 persoane sau de 15 % reducere, dacă vă adunați 15 persoane. Ce trebuie să faceți? Îmi comunicați mie că doriți să participați, numele și o adresă de email, fie printr-un comentariu la articol, fie mesaj pe Facebook, fie pe adresa de e-mail buja.cristina@yahoo.com, eu fac o listă și apoi vă transmit codul de voucher pe care îl voi primi de la organizatori.

Mai multe detalii despre conținutul fiecărei conferințe găsiți mai jos:

CONFERINȚA 1 – 14 NOIEMBRIE, 10:00 – 13:00PĂRINTE LINIȘTIT, DECI COPII FERICIȚICum să ne îndrumăm copiii să coopereze fără să apelăm la țipete, mite, amenințări sau pedepseTe-ai săturat de certurile constante cu cel mic?  Ai vrea să știi cum să îl convingi să coopereze cu tine fără țipete sau amenințări? Dr. Laura Markham îți oferă strategii practice, aplicabile în viața de zi cu zi, pentru a te ajuta să crești un copil care VREA să coopereze, dar fără să îl manipulezu sau să te impui în fața sa, ci conlucrând cu el.
În cadrul acestei conferințe, vei avea ocazia să pui întrebări despre modul în care îți crești tu copiii și vei învăța următoarele:
-De ce țipetele, amenințările și pedepsele nu fac decât să încurajeze comportamentul problematic;
-Cum se dezvoltă autocontrolul la copii și cum învață ei să își tempereze emoțiile;
-Vei descoperi că ai o armă secretă, pe care o poți folosi pentru a crește un copil cooperant;
-Care e cea mai importantă deprindere a părinților, astfel încât să existe o atmoferă liniștită acasă;
-Strategii pentru a-ți ține propriile emoții în frâu, ca să îți poți ajuta copilul.
CONFERINȚA 2 – 14 NOIEMBRIE, 14:30 – 17:30CREȘTE UN COPIL INTELIGENT EMOȚIONALCum dezvoltă copiii respect de sine, rezistență la stres și atașamente sănătoase în loc de codependențăInteligența emoțională înseamnă istețime în gestionarea sentimentelor, mai exact conștientizarea propriilor emoții și controlul acestora. Dar să și vedem în profunzimea emoțiilor celorlalți – să înțelegem ce simt ei și care este cauza unui anume comportament. Copiii învață cel mai ușor inteligența emoțională atunci când au contact cu ea în viața de zi cu zi.În cadrul acestei conferințe vei afla următoarele:
-De ce inteligența emoțională (IE) îl va ajuta mai mult pe copilul tău să reușească în viață decât coeficientul de inteligență (IQ);
-Cum să îi oferi copilului tău uneltele unui coeficient înalt de IE;
-Cum să îi ajutăm pe copii să își gestioneze sentimentele, astfel încât să își poată gestiona comportamentul.
-Adevărul secret despre furie pe care orice părinte trebuie să îl cunoască;
-De ce copilul tău plânge și de ce asta e în regulă.
-De ce atașamentul contează în toate etapele vieții.
CONFERINȚĂ 3 – 15 NOIEMBRIE, 10:00 – 13:00PĂRINȚI LINIȘTIȚI, FRAȚI FERICIȚICum să nu se mai certe și să creștem frați prieteni pe viață
Conflictul face parte din orice relație umană, iar copiii dezvoltă deprinderi esențiale atunci când se confruntă cu situații conflictuale și le rezolvă. Important este ca noi să îi ajutăm să rezolve conflictul tratându-și adversarul cu respect, astfel încât să învețe cum să rezolve conflicte, nu cum să își impună punctul de vedere cu forța.
La această conferință vei afla următoarele:
– Buna înțelegere se deprinde: cum îți poți ajuta copiii să învețe să își exprime nevoile și emoțiile fără să își atace frații și surorile;
– O nouă abordare a felului în care împart copiii, abordare care elimină conflictul și încurajează generozitatea;
– Cum să relaționezi cu fiecare dintre copiii tăi, astfel încât să îi convingi că nu ai putea să iubești pe nimeni altcineva mai mult;
– Cum să creezi un mediu familial iubitor care încurajează râsul și reduce numărul conlictelor.
CONFERINȚĂ 4 – 15 NOIEMBRIE, 14:30 – 17:30MINDFULNESS ȘI AUTOCONTROLParenting liniștit: cum să înlocuim țipetele cu conectarea
Creșterea copiilor ne împlinește, dar ne și testează limitele. Știm cu toții că un copil se va purta ca… un copil. Neocortexul nu este încă complet dezvoltat și te poti astepta la momente furtunoase. Modul în care tu reacționezi la comportamentul lui poate fie intensifica furtuna, fie o poate tempera – dând copilului un exemplu și o lecție valoroasă de autocontrol.
În cadrul acestei conferințe vei afla:
– Ce este „mindfulness” și ce legătură are cu modul în care ne creștem copiii?
– Reponsabilitatea ta nr. 1 ca părinte: să devii conștient de propriile stări, sentimente, puncte sensibile și reacții, învățând să le gestionezi;
– Uneltele care te ajută să îți schimbi starea atunci când ceva te dezechilibrează;
– Schimbarea atitudinilor care stau la baza anumitor emoții;
– Înțelegerea punctelor sensibile pentru a le desensibiliza și a reduce posibilitatea activării lor;
– Cum să înlocuim țipetele cu conectarea.

Sursa: www.totuldespremame.ro

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create909

2 comentarii la „Parinti linistiti, copii fericiti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu