Paine neframantata

Acum ceva timp mi s-a umplut peretele facebook-ului de poze cu paine aburind. Erau atat de multe incat, parca, simteam si mirosul de paine calda in casa sau, doar imi era prea foame. Nu sunt o experta in ale gatitului, rolul asta si l-a asumat si atribuit domnul meu, eu, sunt asa, ajutor necalificat dupa cum imi spune chiar el. Dar cand am vazut painea asta cum arata in pozeee … Pai si eu? Nimic? Ador sa mananc paine calda, la fel de mult, pe cat urasc sa gatesc cu aluat plamadit. Sa nu ne lungim cu vorba! E simplu, oameni buni, sa faceti paine, cand aveti asa o reteta. Incercati numai si veti vedea ca nu exagerez deloc.

Paine neframantata1

Ingrediente:
500 g faina
340 ml apa
13 g drojdie de bere proaspata
2 lingurite sare

Am facut si cu faina de secara, integrala si alba, chiar si combinatie intre cele 3 (am adaugat un pic mai multa apa). Am pus seminte de floarea soarelui pe crusta si voi incerca cat de curand si cu seminte de bostan.

Mod de preparare:
Faina cernuta se amesteca cu sarea intr-un castron maricel. Drojdia proaspata se dizolva in apa la temperatura camerei. Lichidul se pune peste faina si se amesteca cu o lingura de cateva ori. Se acopera castronul (eu am folosit folie alimentara) si se pune in frigider. Este posibil sa vi se para prea lichida compozitia, dar este in regula daca arata asa, faina are nevoie de hidratare. Atentie, nu se framanta si nu se lasa la temperatura camerei! Aluatul trebuie sa stea in frigider minim 12 ore, de fapt, cu cat mai mult cu atat mai bine.

Ingrediente sunt pentru o paine mare. La un moment dat am facut aluatul cu aceste cantitati, apoi l-am impartit in doua si am copt paini mai mici, intr-un vas de yena, una intr-o zi si alta a doua zi. Prin urmare aluatul a stat si aproape 48 de ore la frigider si painea a fost perfecta.

Aluatul se scoate din frigider si se rastoarna pe masa pudrata din belsug cu faina. Pudrati faina pe aluat si pe maini pentru a nu se lipi aluatul de ele. Acum, partea importanta, este modul de impaturire. Va atasez o poza pentru a va lamuri cum se face.

Paine neframantata3

(Sursa poza)

Se pudreaza un prosop cu faina (daca doriti puteti pune si seminte), se aseaza aluatul cu partea impaturita in jos, se pune faina peste si apoi se acopera cu prosopul. Se lasa asa pentru 30 minute – 1 ora la temperatura camerei.

Se incinge cuptorul la 250°C cu tot cu o oala cu capac inauntru (eu am folosit un vas yena cu capac). Se ia aluatul din prosop, in asa fel incat partea de jos, sa fie in sus. Se ridica cu o manusa capacul oalei si se pune repede aluatul inauntru. Atentie sa nu va frigeti! Cred ca asta e partea cea mai grea :). Se lasa aluatul acoperit pentru 25 min, se inlatura capacul si se mai lasa 10-15 min. Timpul este unul estimativ, depinde foarte mult de cuptor, de exemplu eu am lasat-o 35 min si apoi 20 min. Cum am stiut cand e gata? Testul scobitorii plus culoarea aurie.

Hai ca nu e greu, mai mult mi-a luat sa va scriu reteta decat sa o gatesc!

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create882

6 comentarii la „Paine neframantata

  1. buna seara. am fost foarte incantata de reteta , atunci cand am citit. am dat fuga la magazin, la 8 seara, pt ca nu aveam drojdie proaspata 🙂 , am venit acasa si m-am apucat de treaba. am zis ca numa’ bine sta peste noapte la frigider. insa, nu prea arata asa moale ca in poze, deci a trebuit sa mestec putin cu lingura sa se omogenizeze… sper sa iasa maine bine. voi pune poze 🙂

    1. Abia astept poze! Sunt sigura ca va iesi. Mie mi s-a intamplat ca atunci cand am pus si faina integrala sa nu fie atat de moale, dar tot a iesit buna painea. Oricum si faina alba difera de la producator la producator :). Stiu ca pe pagina de facebook de unde am luat eu reteta fetele povesteau ca au mai pus putina apa, atunci cand li se parea ca e prea „tare” aluatul. Eu zic ca cel mai bine vei vedea maine cum iti iese si stii exact daca data viitoare mai pui un pic de apa.

    1. Am facut doar cu drojdie proaspata dar am citit ca se poate inlocui 13 g de drojdie proaspata cu 2 g uscata. Daca incerci cu drojdie granule poate revii sa ne spui si noua rezultatul

  2. A iesit si cu cea granule, am folosit plic de la Dr Otker, dar nu stiu sigur cate grame am pus, aproape jumatate de plic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu