Organizatia E.M.M.A si Emma, fetita mea

Eram în 2012. Ne străduiam să avem un copil, nu reușeam, lucru care mă frustra și mă intrista teribil. La un eveniment unde reprezentam fundația la care lucram și încă lucrez, am stat la aceeași masă cu ELE, mamele de îngeri. Cele mai puternice mame pe care le cunosc. Toată seara am vorbit cu Bianca Brad despre viața lor și Organizatia E.M.M.A pe care a înființat-o în memoria fetiței ei. Emma! Ciudat, nu !? Îmi amintesc cât de neînsemnată mi s-a părut atunci durerea mea. Nu puteam să fac un copil, dar măcar nu îl făcusem ca să îl pierd.

Le admiram.

Aveam să înțeleg mult mai târziu durerea lor. Le admiram. Atât de pline de viață, de zâmbete, atât de multe vise și putere adunau femeile astea. Mi-au rămas adânc înfipte în suflet poveștile lor: cum și-au pierdut copiii, cum le-au îmbrățișat trupurile ne-vii, cum le-au făcut poze, cum au păstrat cutii cu amintiri legate de ei, cum i-au plâns la nesfârșit, cum le-au înmormântat trupurile prea mici, cum au învățat sa trăiască din nou. Bianca Brad a fost nominalizată pentru un premiu atunci. Am aplaudat-o cu toată ființa mea pentru toată munca ei de a da viața înapoi, mamelor care cred că viața le-a plecat odată cu puii lor. N-am știut atunci câte aveau să ne lege într-o zi.

A mai trecut jumătate de an și în mine s-a cuibărit David.

După primul trimestru am uitat de teama de a-l pierde. Am uitat de mamele de îngeri. Eu aveam copilul meu aici. Peste încă 2 ani se năștea în mine și o fetiță. Nu mi-am amintit de ele nici măcar atunci când am spus, hotărâtă, că o va chema Emma. Era singurul nume pe care îl simțeam cel mai apropiat de ce urma ea să fie. Mi-am amintit de Bianca Brad în dimineața în care medicul mi-a spus, că în lumea asta, fetița mea nu are șanse reale să mai fie.

 

Am făcut tot ce știam din poveștile mamelor din acea seară, inclusiv să sper că voi fi ca ele într-o zi, plină de viață și de zâmbete. Am citit pe site-ul www.organizatiaemma.ro , sfâșiată de coincidența de nume și de tot ce regăseam acolo, am citit atât cât să mă ajute. Nu am putut niciodată să merg la grupurile de suport, am vrut, dar nu am putut. Nu am putut să merg nici la Ziua Părinților de Îngeri. Dar cineva a ridicat un balon și pentru Emma mea. Îți mulțumesc mamă de înger!

Organizatia EMMA si Emma mea1Nu sunt genul de om care să creadă foarte mult în viață predestinată, dar nici în coincidențe.

N-am ideea ce a fost și de ce. Am prea multe întrebări fără răspuns, probabil nici nu voi avea răspuns, dar știu că ceea ce face Bianca Brad cu atât de multă dragoste și credință, ajută foarte mulți părinți … prea mulți părinți de înger. Sper să nu aveți nevoie vreodată și nici prieteni cu astfel de pierderi, dar dacă da, intrați pe site-ul organizației, veți găsi acolo oameni care știu prea bine ce înseamnă durerea asta. Și dacă aveți nevoie de cineva care să vă audă, sunt aici, îmi puteți scrie oricând, promit că voi asculta fără să judec, voi înțelege orice reacție și voi îmbrățișa fiecare părticică din durerea voastră. Mai mult nu stă în puterea mea să fac … aș fi vrut.

 

\

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create473

15 comentarii la „Organizatia E.M.M.A si Emma, fetita mea

 1. Nici eu nu am putut participa niciodată la ziua parinților de îngeri, desi fac parte dintre ei din 2011. Te îmbrățișez!

 2. Asteptam de mult un puiuc si aveam senzatia ca la toata lumea vine, numai la noi nu..4 ani cu gandul la el…intr-o zi sotul meu a fost rugat de un prieten sa duca cu masina intr-o localitate vecina un ingeras, care a stat cu parintii lui doar 2 saptamani…cand s-a intors acasa, era transfigurat, nu-i cunosteam trasaturile…s-a aruncat in bratele mele si printre hohote de plans mi-a spus…”decat ca ei, mai bine ca noi”….Din fericire insa, si noi si ei ne strangem astazi copiii in brate. Dumnezeu sa intareasca parintii de ingeri!

 3. Cu mare drag, Cristina! Anul acesta nu voi putea fi eu prezenta la înălțarea baloanelor, dar sper sa fie cineva acolo sa înalțe un balon și pentru Andrei. Te îmbrățișez!

 4. P.S. M-am emoționat când am văzut poza cu balonul Emmei și mi-au dat lacrimile. Tare mult mi-aș dori să fiu acolo și anul ăsta.

  1. Nu stiu daca voi avea curaj sa ma duc, de fapt, nu stiu nici de ce imi este teama, dar daca ma voi duce promit sa ridic un balon si pentru Andrei. Te imbratisez cu mare drag!

   1. Mi-am dat seama ca articolul e de anul trecut, dar eu nu apucasem sa îl vad. Oricum, m-a emoționat. Eu n-am știut la ce să mă aștept anul trecut și a fost destul de intens. Totuși, m-am bucurat că m-am dus, căci m-am simțit foarte aproape de Andrei și într-un fel am fost împăcată că nu e singur acolo și că are mulți prieteni îngerași cu care se joacă și ne veghează. Iar faptul că ei văd că noi le arătăm că încă sunt prezenți în viața noastră și că îi sărbătorim mai mult decât îi comemoram, cred că îi face tare mândri de părinții lor.

 5. Off, cat de tare m’a emotionat acest articol. Eu am ajuns o data la acest minunat eveniment si am fost imbratisata si incurajata de Bianca Brad – o femeie minunata! Din nefericire am trecut si eu prin 2 tragedii si am 2 ingerasi, Vlad si Micu, insa sunt plecata din tara si nua sanse sa ajung. Daca poate cimeva sa ridice balonase si pentru ingerasii mei, v’as fi profund recunoscatoare.
  Multumesc tuturor pentru tot ce faceti! Sa ramanem cu iubire, incredere si speranta!

  1. Multumesc din tot sufletul!!!! Abia acum am vazut atat mesajele cat si pozele. Sunt extrem de recunoscatoare. Dupa un weekend greu, m’ai ajutat sa pot respira usurata! Iti multumesc mult, Cristina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu