O idee de activitate care ajută copilul să învețe să daruiască

Când David l-a așteptat pentru prima oară pe Moș Nicolae am stabilit o tradiție. Am povestit atunci despre asta. Dorința mea a fost să îl învăț să dăruiască și el. I-am spus să aleagă câteva jucării cu care nu prea se joacă, pentru a le dărui copiilor care nu prea au așa ceva acasă.

 

Sigur, atunci avea aproape un an, era destul de mic pentru a înțelege întru totul că sunt copii sărăci în lume. Eu știam în schimb. Și mai știam că este în putearea mea să îl învăț din timp să dăruiască, să fie empatic, să se gândească din când în când și la ceilalți. De altfel David știe deja destul de bine că există familii sărace, pentru care viața nu este tocmai ușoară. A fost cu mine în vizită la unii dintre ei acasă, când eu avea de făcut anchete sociale. A fost cu mine în tăbără cu copiii de la Centrul Comunitar Generații, un after shool social pentru copiii din sectorul 6 care provin din familii cu venituri foarte mici.

Păstrez ideea pentru fiecare an, ca o tradiție a noastră pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun.

În primii ani a acceptat imediat. A ales împreună cu mine câteva jucării de care se plictisise. Am ales doar jucării în stare foarte bună, funcționale, curate.  Le-a pus lângă ghete, să le ia Moș Nicolae, să le ducă copiilor care nu au cu ce să se joace. Dimineață devreme, le-am luat, le-am ascuns bine și apoi le-am donat unui copil.

Avea și are mult prea multe jucării, trebuia să găsesc o soluție pentru asta 🙂 . Plus că învață să dăruiască, nu doar să primească.

Am păstrat tradiția pentru fiecare an. Sunt 5 ani de când facem asta. Mă aștepam să fie ușor, dar nu a fost. Cu cât a crescut mai mult cu atât a devenit mai atașat de jucăriile lui. Eu, în schimb, am pus această idee în calendarul de Advent, pentru ziua de 5 a lunii decembrie și am continuat să îi explic cât de important este să ofere și el.

 

Să înveți un copil să fie empatic și să dăruiască, nu se face cu forța, așă că pot să accept când refuză să pună jucării 🙂 . Dar păstrez ideea pentru fiecare an, ca o tradiție a noastră pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun. Și continui să îi vorbesc despre cât de fericită sunt eu când dăruiesc altora. Despre cât de mult bine poți să faci, chiar și cu o jucărie, o haină, o pâine, un cuvânt bun.

 

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificari articole”). 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create929

7 comentarii la „O idee de activitate care ajută copilul să învețe să daruiască

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu