Mediul Montessori – clasa si acasa

Mediul Montessori, spatiul amenajat in stil Montessori il gasesti ca fiind unul luminat, ordonat, cuprinzator, atent aranjat. Mobilierul este proiectat pe dimensiunile copiilor, existand covoare pe care acestia sa se poata aseza si rafturi amenajate in asa fel incat sa isi poate lua singuri ce doresc. Fiecare material are locul lui clar stabilit (copiii stiu de unde sa il ia si unde sa il puna la loc). Un asemenea mediu stimuleaza independenta copiilor, acestia devenind cu timpul sigur pe ei si constienti de ceea ce pot face.

Intr-o clasa Montessori activitatea independenta detine o proportie de 80% in timp ce activitatile conduse de pedagog constituie 20%. Fix invers ca in sistemul traditional de invatamant.

Materialele si instrumentele de lucru sunt astfel realizate incat sa atraga si sa indrume la independenta: forme geometrice, obiecte viu colorate, puzzle-uri, diverse tije si cuburi specializate, inclusiv matura si mop de dimensiuni mici pentru a putea fi intrebuintate de copii. Este pus la dispozitie un singur exemplar din fiecare instrument. Astfel copiii invata sa imparta, isi dezvolta rabdarea si controlul impulsurilor. Un alt aspect important: materialele sunt gandite in asa fel incat fiecare copil sa isi corecteze singur greselile (de exemplu copiii isi dau seama daca au gresit cand ultima piesa nu se mai potriveste sau ramane nefolosita).

Materiale originale Montessori se pot achizitiona sub licenta. Ele sunt structurate pe 5 arii curriculare:

– Deprinderi de viata practica
– Dezvoltare senzoriala
– Matematica
– Limba si comunicare
– Stiinta si cultura.

Jucarii din lemn frumoase, convenabile ca pret si utile pentru dezvoltarea motricitatii bebelusilor gasiti la Ikea. Puzzle-uri cu 2-4 piese, animale domestice, salbatice, acvatice, carticele pentru bebelusi, despre culori, fructe si animale puteti lua de la Jumbo. Se recomanda ca toate  materiale sa reproduca elementele cat mai natural (de exemplu animalele sa arate ca cele adevarate, nu ca din desene animate).

Cum arata o clasa Montessori?

Mediul Montessori 01

Sursa poza

Mediul Montessori 02

Sursa poza

Cum arata o camera a copiilor in stil Montessori?

Mediul Montessori 04

Sursa poza

Mai multe detalii despre metoda Montessori, gasiti in rubrica ”Dezvoltare educationala”.

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create860

2 comentarii la „Mediul Montessori – clasa si acasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu