Lupta de a fi mereu bun pentru a fi iubit

30 de ani familia mea nu a știut că eu din când în când fumam. La gândul că vor afla îmi răspundeam singură “ce vor spune despre tine? Nu asta așteaptă de la tine “. Nici altele nu le-au știut.

 

30 de ani am făcut cu orice efort omenesc și dincolo de el, orice ar fi spus despre mine că sunt un copil bun. O mamă bună, o soție bună, o soră bună, o prietenă bună, un angajat bun, un client bun etc etc etc. Am învățat de mică să nu conteze neapărat dorințele mele. Să primeze în schimb imaginea mea în ochii lumii. Imaginea mea bună.

Nu am acceptat 30 de ani partea mai puțin bună din mine.

Atât de tare urlam după iubire încât aș fi făcut orice efort să mă iubească oamenii. Și eu știam că poți să fii iubit doar dacă ești bun, la dunga perfecțiunii. Mi-am ascuns vrednic cele mai urâte defecte, uneori chiar și de mine. M-am aricit la fiecare critică din exterior, am negat-o verbal dar am mutat-o în interior. Mi-am spus-o până am făcut iar zeci de eforturi să nu fiu așa cum mi-au spus, să nu fac ce doream, să nu simt ce simțeam și așa m-ar fi iubit.

Cât am iubit uneori pentru doi și cât m-am mulțumit cu firimituri de iubire.

Cât am așteptat un “bravo, tată “, cât a valorat nimic după zeci de ani de așteptare. La fel și altele.

Cât m-am urât pentru greșeli.

Cum nu am știut să mă îmbrățișez exact așa cum eram, imperfectă.

Mai târziu, foarte de curând, m-am trezit înțelegând toate astea.

Am înțeles cât de greu mi-a fost, cât de mult îmi doream de fapt să mă iubească lumea exact așa cum sunt, să mă iubesc și atât.

Să mă iubesc exact așa cum sunt! Azi simt ce simt și fac ce simt și la finalul zilei nu mă condamn pentru asta, mă îmbrățișez așa imperfectă cum sunt și mă iubesc la fel. După 30 de ani ! Și multă terapie .

Dacă ești cuminte …
Dacă ești bun …
Dacă asculți …
Dacă taci …
Dacă înveți bine …
Dacă ești frumos …
Dacă …  mă vor iubi.

 

Iubirea condiționată transformă copiii în adulți avizi de acceptarea celorlalți, lipsiți de propria iubire, lipsiți de încredere în ei. Adulți care nu se cunosc și nu trăiesc pentru ei, aliniați la cine sunt, așa în toată imperfecțiunea lor perfectă.

 

Carl Gustav Jung (medic, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice) spunea că “omul are nevoie de Iubire, și nu de orice fel de Iubire, ci de acea Iubire care nu cunoaște limite și care nu costă nimic – de Iubire Necondiționată”. El explica cum cei care nu cresc cu iubirea necondiționată ajung să respingă părțile din ei care nu sunt acceptate de ceilalți, ajung să creadă că sunt demni de iubire doar atunci când simt, gândesc și se comport așa cum cer ceilalți să fie.

Iubiți-vă copiii fără ”dacă …”. Iubiți-i! PUNCT.

FotoCredit: Alexandrina

– Mami, sunt mămici care iubesc copiii doar când fac lucruri bune?
– Eu cred că toți părinții își iubesc copiii tot timpul. De ce mă întrebi asta, iubire?
– Eu, mami, când mă uit așa la grădiniță pe geam la copii, creierul meu îmi spune asta.

#Davidisme

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create861

3 comentarii la „Lupta de a fi mereu bun pentru a fi iubit

  1. Cat adevar zici Cristina!
    Dupa multi ani de terapie si autoanaliza am realizat si eu ce important e sa simti iubirea neconditionata
    Iubirea parintilor e cruciala in viitorul copiilor deveniti adulti.
    Copilasul meu e un copil cuminte fiindca la randu-mi l-am invatat sa fie cum insumi am fost. In schimb la el e natural sa fie cum simte, nu cum crede ca ar fi mai bine.
    Iar noi, parintii lui, il iubim tot mai mult de drag ce ne e, iar el va simti asta mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu