Lista cu reguli de pe frigider

Într-o vreme David a fost plecat câteva zile la bunici și s-a întors titirez atomic. Niciuna din regulile casei nu mai existau pentru el. Nu mânca la masă, se aștepta să ne plimbăm cu lingura de ciorbă după el. Nu voia să mai doarmă la prânz pe motiv că e plictisitor, încă i se mai pare așa. Cerea să se uite mult la desene la televizor sau tabletă. Desertul l-ar fi vrut toată ziua. Cuvântul ”Nu” îl accepta prea puțin spre deloc. Lista cu reguli, cea mentală, era ferfeliță!

 

După câteva zile de reorganizat ordinea dintre noi, a venit vacanța și urma să stea cu tata. Soluția pe care am găsit-o pentru a mă asigura cât de cât că nu găsesc iar un titirez atomic acasă, după ce mă întorc de la birou, a fost să facem împreună o listă de reguli, scrisă la propriu pe o foaie ruptă de hârtie, cu un creion, ghemuiți pe marginea patului. Le-am gândit împreună, majoritatea le-a format mândrul, pesemne că le cunoștea bine chiar dacă nu le accepta când era cu bunicii. Am prins-o pe frigider și am stabilit că o va purta cu el data viitoare când va pleca în deplasare. A funcționat!

 

Partea cu adevărat amuzantă a fost când a intrat tata pe ușă. David l-a întâmpinat cu ”Tataieeeee, avem reguli pe frigider, hai să le vezi”. I le-a ”citit” pe toate cu ajutorul meu, practic le-a cam recitat ca pe o poezia. La final tata a oftat resemnat și mi-a ”mulțumit„ cu ”Mă tată, astea sunt mai mult pentru bunici decât pentru David”. Așa e!

Lista noastră cea de toate zilele e fix așa:

Da, cuvintele acestea minunate ”Bă”, ”Mă”, ”Frate” sunt acceptate de noi. Nu pentru că ne plac, dar îi permitem lui David să fie cum e, să nu se așeze la dungă, să fie imperfect și liber. Știe mult mai multe cuvinte urâte pe care nu le folosește des și absolut niciodată când sunt alți oameni pe lângă noi, doar eu cu ta-su avem onoare să îl auzim cum cântă timp de jumătate de oră ”Curu mă-tii … Curu mă-tii … Curu mă-tii”. Puteți să ghiciți și singuri la cine a auzit asta 🙂 .

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create473

2 comentarii la „Lista cu reguli de pe frigider

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu