Lasati copiii sa planga! Lasati copiii sa simta ce simt!

Lasati copiii sa planga!

Lasati copiii sa planga! Lasati copiii sa simta ce simt! Este normal și sănătos să o facă!

 

Vaiii, dar ce plângi așa azi? Nu îmi place când faci așa! Hai du-te, du-te.
I-a spus asistenta fetiței care plângea la ușa cabinetului de la grădiniță, fără măcar să se mai uite în gâtul ei.
Ahhh ce vesel ești, Andrei. Uite așa îmi plac mie copiii, când râd.
Îi spune aceeași asistentă următorului copil.

Mama fetiței a continuat reproșul asistentei: “Ce plângi așa? Hai, gata, gata!”.

 

Plângea pentru că ceva o făcea să sufere. Era suficient să audă o vorbă bună și să simtă o mângâiere. Nimeni nu vrea să i se minimalizeze sentimentele, nimeni. Și nimănui nu îi face bine să se simtă neînțeles și adus la tăcere.

Copiii nu învață prea mult din ce le spunem, dar învață tot din ceea ce facem și ce suntem.

Lasati copiii sa planga. Invățați-i să recunoască ce simt, să accepte, să trăiască, să consume, să nu se panicheze când în sufletul lor stă altceva decât fericire, să nu fugă de ce simt.

 

Scria Miruna un articol despre băiatul ei serios, care nu este supărat. Pentru că da, așa este, oamenii nu doar caută oamenii fericiți, dar îi și resping pe cei care nu sunt, pentru că le amintesc ce vor să uite: durerea există în noi. Este în regulă! Lăsați durerea să fie, ea se consumă. Viața nu e despre alb și negru, fericire și durere, este despre culoare.

 

Eu i-am vorbit lui David despre durere cu aceeași deschidere cu care îi vorbesc despre fericire. Durerea e parte din noi și atât timp cât nu devine totul din noi, vom fi bine. Iar plânsul este cel mai sănătos mod de a consuma ce stă ghimpe în sufletul nostru, pentru că durerea se consumă. Iar în tot contextul acesta în care ne-a fost dat să ducem dureri despre care nici nu știam că există și nici nu am fi vrut să știm, eu simt că David vede cu ochii inimii lui că suferința te modelează, te dărâmă poate, uneori, dar după ce își face treaba ei, pleacă, și rămâne loc pentru restul. Durerea se trăiește și se consumă.

Lăsați copiii să simtă ce simt!

Sursă poza: Marcos Paulo Prado @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create473

4 comentarii la „Lasati copiii sa planga! Lasati copiii sa simta ce simt!

  1. Baiatul meu de aproape 3 ani se supara si plange din diverse motive, apoi ii trece ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Seara la culcare isi aminteste si imi spune ca a fost suparat, dar ca acum este bine.
    Am invatat cu greu sa ii fiu alaturi atunci cand plange si sa nu ii mai spun „Gata, opreste-te, nu ai motive sa plangi!”

    Imi plac mult articolele tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu