Joc de cunoaștere – “Scutul tău”

“Scutul tău”

Acesta joc de cunoaștere – “Scutul tău” este un exercitiu pe care l-am folosit des, fie in sedintele de terapie de grup, fie atunci cand livram traininguri pentru voluntari, iar scopul era sa ii ajut sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, dar si pe ceilalti.

 

A avut succes intr-un grup de dezvoltare personala pentru copii de 10 ani. In sedinta respectiva mi-am propus sa ajut copiii sa se descopere pe ei insisi si universul in care traiesc. M-am axat pe elementele pozitive pe care copilul este bine sa le descopere, pentru a putea depasi problemele si defectele. Descoperirea unei imagini realiste si pozitive va sta la baza dezvoltarii unei personalitati armonioase.

 

Exercitiul a constituit un prilej ca fiecare sa isi sporeasca increderea in fortele proprii si sa isi optimizeze imaginea de sine. Aplicand acest exercitiu am observat care din copii prezenta o imagine de sine scazuta si o neincredere in fortele proprii (de exemplu o fetita a scris la calitati: „mai putin desteapta”).

 

De altfel copiii au reusit sa se cunoasca unii pe altii si sa descopere pasiuni comune. S-a creat un climat securizant care sa ne permita mai departe o comunicare deschisa.

 

Marimea grupului: minim 4 participanti

Varsta potrivita: peste 10 ani

Materiale: Coli, pixuri

 

Descriere:

Momentul 1: Fiecare copil primeste o coala de hartie A4, pe care este desenat un scut, asemanator cu cel folosit in lupte de catre soldati. Se explica grupului ca acest scut ii apara pe soldati de dusmani si le salveaza viata. Ca sa il poata utiliza soldatii erau bine antrenati si in special isi cunosteau foarte bine acest scut. De aceea, ce vor face acum este important. A te cunoaste cat mai bine este important pentru a putea depasi greutatile si obstacolele vietii.

Acest scut este impartit in patru, iar in mijloc se afla „tinta” in forma de cerc. In fiecare parte copilul trebuie sa treaca „Ce-mi place”, „Cine sunt prietenii mei”, „O amintire placuta” si respectiv „Care sunt calitatile mele”. In cercul din centru se va scrie „Talentul meu ascuns”. Rubricile se pot schimba în functie de ce va propuneți.

 

Momentul 1: Dupa ce fiecare copil si-a construit propriul scut, il va prezenta in fata grupului.

 

 

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.