Joc de cunoaștere – “Scutul tău”

Joc de cunoaștere "Iarmarocul fermecat"

Acesta joc de cunoaștere – “Scutul tău” este un exercitiu pe care l-am folosit des, fie in sedintele de terapie de grup, fie atunci cand livram traininguri pentru voluntari, iar scopul era sa ii ajut sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, dar si pe ceilalti.

 

A avut succes intr-un grup de dezvoltare personala pentru copii de 10 ani. In sedinta respectiva mi-am propus sa ajut copiii sa se descopere pe ei insisi si universul in care traiesc. M-am axat pe elementele pozitive pe care copilul este bine sa le descopere, pentru a putea depasi problemele si defectele. Descoperirea unei imagini realiste si pozitive va sta la baza dezvoltarii unei personalitati armonioase.

 

Exercitiul a constituit un prilej ca fiecare sa isi sporeasca increderea in fortele proprii si sa isi optimizeze imaginea de sine. Aplicand acest exercitiu am observat care din copii prezenta o imagine de sine scazuta si o neincredere in fortele proprii (de exemplu o fetita a scris la calitati: „mai putin desteapta”).

 

De altfel copiii au reusit sa se cunoasca unii pe altii si sa descopere pasiuni comune. S-a creat un climat securizant care sa ne permita mai departe o comunicare deschisa.

 

Marimea grupului: minim 4 participanti

Varsta potrivita: peste 10 ani

Materiale: Coli, pixuri

 

Descriere:

Momentul 1: Fiecare copil primeste o coala de hartie A4, pe care este desenat un scut, asemanator cu cel folosit in lupte de catre soldati. Se explica grupului ca acest scut ii apara pe soldati de dusmani si le salveaza viata. Ca sa il poata utiliza soldatii erau bine antrenati si in special isi cunosteau foarte bine acest scut. De aceea, ce vor face acum este important. A te cunoaste cat mai bine este important pentru a putea depasi greutatile si obstacolele vietii.

Acest scut este impartit in patru, iar in mijloc se afla „tinta” in forma de cerc. In fiecare parte copilul trebuie sa treaca „Ce-mi place”, „Cine sunt prietenii mei”, „O amintire placuta” si respectiv „Care sunt calitatile mele”. In cercul din centru se va scrie „Talentul meu ascuns”. Rubricile se pot schimba în functie de ce va propuneți.

 

Momentul 1: Dupa ce fiecare copil si-a construit propriul scut, il va prezenta in fata grupului.

 

 

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create513

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu