În spatele oricărui copil furios este un copil vulnerabil cu o nevoie neîmplinită

Emoțiile dureroase sunt semnalul de alarmă că o nevoie umană urlă în noi să fie împlinită. Valabil și pentru copii și pentru adulți. Diferența este … uneori doar … că adulții învață cum să transpună durerea altfel decât printr-un comportament agresiv. Dar copiii au nevoie să îi învățăm cum să traducă furia rezultată din nesatisfacerea nevoii, altfel decât prin împins, lovit, jignit, țipat, trântit pe jos prin magazin. În spatele oricărui copil furios este un copil vulnerabil cu o nevoie neîmplinită.

Care sunt nevoile care urlă cel mai des în noi? 

De a fi în siguranță, auziți, văzuți, conectați, iubiți, respectați, apreciați, recunoscuți, îngrijiți, de a primi atingere, afecțiune, empatie, de a avea un cadru unde să manifestăm creativitate, să ne mișcăm, să fim liberi, să ne relaxăm, să avem limite și reguli clare, să avem perspectiva unui viitor sigur. Am crede inițial că sunt nevoile unui copil, dar mai citiți-le încă o dată, sunt la fel de actuale și valabile și pentru adulți.

Furia este doar semnalul că o nevoie umană importantă nu este împlinită.

Furia nu e nefuncțională, este o emoție cât se poate de normală și naturală. Ce trebuie să înțelegem noi și să îi învățăm și pe copii este că manifestarea furiei printr-un comportament agresiv nu duce la rezolvare nevoii. Furia este doar o emoție. Important este să învățăm să o exprimăm într-un mod sănătos.

Ce putem să facem când copilul este furios?

Să privim în spatele furiei, să vedem ce a produs-o, să validăm normalitatea ei și să căutăm împreună modalități de a satisface nevoia. Iar când satisfacerea nevoii nu este posibilă ajută doar să o recunoaștem (copilul se va simți înțeles și acceptat). 

 

Revin în curând și cu câteva indicii despre ”Cum să vorbești cu copilul tău când este furios”. Și nu uitați în spatele oricărui copil furios este un copil vulnerabil cu o nevoie neîmplinită.

 

FotoCredit: Foto Experience Ro

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create504

Un comentariu la „În spatele oricărui copil furios este un copil vulnerabil cu o nevoie neîmplinită

  1. Aștept cu mare interes următoarele articole pe această temă fiindcă fiica mea traversează o perioadă în care furia este prezentă constant în viața ei iar eu nu știu cum să reacționez în fața acestui val de țipete, jigniri, urlete. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu