Idei simple – cum sa il inveti culorile

Idei simple

Majoritatea copiilor pot învăța culorile până la 18-24 luni și pot recunoaște o culoare chiar dacă nu știu să pronunțe numele. Dacă îi vei spune să îți dea ție toate cuburile albastre, o poate face, chiar dacă nu știe încă să zică ”albastru”. Sunt multe modalități prin care îl poți învăța culorile, multe idei simple. Să îi povestești când vă plimbați despre natură. Să numești culorile hainelor cu care îl îmbraci. Să îi arați poze din cărți, să faci diverse activități cu el. Eu le-am aplicat pe toate și cred totuși că jocul este cel mai eficient, pentru că îl amuză și îl menține atent pentru mai mult timp.

 

Pentru un copil până în 2 ani (cu aproximație) este grea asocierea culorilor cu un obiect, culorile fiind până la urmă concepte abstracte. Cu David am încept devreme, la scurt timp după ce a împlinit 1 an, dar nu fiindcă am vrut să fac vreun geniu din el, a fost doar un alt fel de joacă, fără presiuni și insistențe.

 

Prima actvitate pe care am făcut-o cu mândrul meu, a fost aceasta cu sticlele. Are acum un an și jumătate și încă se joacă cu ele, îi place foarte mult să le plimbe prin casă.

Sticle si culori 1

Sticle și culori

Le-am folosit mai târziu și în combinație cu cartoane colorate. Această activitate ajută și la învățarea asocierii de elemente.

Citim cu drag - Usborne3

 Citim cu drag Usborne

 Apoi am trecut la dopurile de sticlă, altă pasiune de a lui și sortarea lor în castroane.

Cum sa il inveti culorile

 Cum să îl înveți culorile I

Am încercat și cu cartonașe, dar le-a pierdut cam repede prin casă.

Cum sa il inveti culorile 6 (3)

  Cum să îl înveți culorile II

Un joc interesant și simplu dintr-o cutie de pantofi și dopuri colorate.

Cum sa il inveti culorile IV

 Cum să îl înveți culorile IV

Cum sa il inveti culorile V - 3

Cum să îl înveți culorile V

Cum il inveti culorile VI

Cum să îl înveți culorile VI

 Dacă aveți mingi colorate și recipiente cu aceleași culori puteți să folosiți activitatea pentru a-l învăța nuanțele.

Mic si mare (1)

 Mic și mare

 Cu paiele și șnururile s-a jucat și încă se joacă foarte concentrat, dar nu este preocupat de sortarea lor pe culori.

Paie, snururi si culori 2

Paie, șnururi și culori

Dacă aveți copii mai mari, în jur de 2 ani și un pic, încercați activitatea aceasta cu clești. Eu am făcut-o pentru finuța mea.

Cum sa il inveti culorile III - 3

Cum să îl înveți culorile III

Lucrul cu plastilina și cu vopselele îi poate ajuta să distingă culorile dar și să își dezvolte motricitatea fină, coordonarea mușchilor mâinii, să exploreze simțuri, să descopere noi texturi, să își dezvolte creativitatea și mai ales să se distreze bine. Eu le-am făcut acasă, din ingrediente netoxice fiindcă mândrul meu e tare pofticios.

Cum sa faci acasa vopsele pentru bebelusi, netoxice4

Cum să faci vopsele pentru bebeluși, netoxice

Cum sa faci plastilina 7

Plastilină făcută în casă

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create509

4 comentarii la „Idei simple – cum sa il inveti culorile

    1. Eu nu i-as da lui David atat de mic biscuiti cu colorant alimentar, pana la urma sunt chimicale. In schimb am folosit colorant alimentar lichid, la tub, de la Dr Oetker pentru a-i face vopsele si platilina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu