Gradinita – un serviciu cu salariu

Idei de activitati si jocuri

Știu că adaptarea la grădiniță poate fi grea atât pentru copil cât și pentru părinți. Noi încă ne luptăm cu ea, dar observ progrese mari; ne ajută faptul că am schimbat locația și aici îi plac tare mult educatoarele și copiii.

Înainte de a începe să meargă cu regularitate, a stat câteva zile cu tatăl meu. S-au înțeles foarte bine, tata se simțea ca în concediu chiar dacă David îl alerga încontinuu. Nu știu exact ce discuții au avut ei doi, dar m-am trezit că îmi spune David cum că el va merge la serviciu lui (grădinița) și mă întreabă de salariu.

Atunci mi-am amintit și de o soluție pe care a aplicat-o o colegă de muncă pentru a ajuta fetița să rămână mai cu ușurință la grădiniță. Vorbise cu educatoarea și în fiecare săptămână îi dădea salariu.

Noi procedăm puțin altfel, îi lăsăm dimineața 1 leu sau 5 lei în ghiozdănel și când îl luăm de la grădiniță îi arătăm salariu. Acasă îi pune singur în cutia lui făcută special pentru asta. Acolo strânge bani pentru a-și cumpăra 2, 4, 6 mașini … David, încă, așa numără.

La metoda aceasta, dezavantajul este că îl condiționezi și îi oferi recompensă pentru mersul la grădiniță.

Și cumva aplici o soluție care nu are musai legătură cu problema, el nu vrea bani pentru mașinuțe, vrea prezența mamei, așa că văd ca fiind foarte important de pus accent pe aspectul acesta, concret să i se spună în fiecare zi, de zeci de ori dacă este nevoie, și cred că este, “te iubesc”, ”vin întotdeauna să te iau”, ”eu am încredere în Andreea și Silvia (numele educatoarelor)”, ”te înțeleg că ești trist și mie îmi este dor de tine când sunt la serviciu” etc. Acum realistic, și noi mergem la serviciu pentru bani, nu? Unii dintre noi au noroc să meargă și din drag pentru ceea ce fac, dar câți?

Metoda are și avantaje, altfel nu aș fi aplicat-o și nu aș fi scris despre ea 🙂 .

Îl învață treptat și practic despre bani, cum se câștigă, cum îi poți aduna. Cum nu poți cumpăra orice jucărie la care visezi dacă nu ai suficienți bani. Plus că, în funcție de copil, poate funcționa destul de bine și când nu mai ai alte soluții și simți că ești la capătul răbdării; o văd ca fiind de preferat față de lăsat cu forța copilul și fugit fără clipire de la fața locului (am văzut practica asta de mult prea multe ori).

La David metoda a ținut fix o săptămână, în sensul că părea să rămână mai ușor și fără să plângă.

Sunt convinsă că depinde de temperamentul fiecărui copil și de modul în care a fost crescut. Recunosc că eu nici nu am aplicat-o cu insistență, scopul meu nu a fost să îl conving prin salariu să rămână la grădiniță, ci mai degrabă să fie o motivație în plus și o metodă de a-l învăța ce sunt banii, de unde vin, ce facem cu ei, de ce avem nevoie de ei.

Am păstrat și încă voi păstra obiceiul de a-i pune bani în ghiozdănel. El rar întreabă de salariu, de cele mai multe ori atunci când vrea să cumpărăm o jucărie și eu îi explic că nu avem suficienți bani și pușculița lui mă ajută să îi explic practic despre cum stă treaba în lumea asta a oamenilor mari.

Ieri a plecat cu tati la cumpărături. Mi-a cerut un portofel să își pună banii în el. S-a întors cu o mașină și 4 lei pe care i-a pus înapoi în pușculiță. A zis că îi place să primească salariu 🙂 .

 

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Aboneaza-te la blog”). 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create860

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu