Gradinita privata vs gradinita de stat

David merge din septembrie la o grădiniță de stat. Până atunci a fost la o creșă privată. Ne-am permis și încă ne permitem să ducem copilul la o grădiniță privată, dar nu prea pricepeam pentru ce dădeam atât de mulți bani. David se îmbolnăvea o dată pe lună, acolo mereu erau copii bolnavi, ajunsesem să plătim 1100 lei pe 10 zile și măcar dacă ar fi fost bine acolo în alea 10 zile. Devenise extrem de furios și revoltat. El se adaptase cu noul stil de viață, nu cred că protestul lui avea legătură cu asta. Îmi spunea că doamnele țipă și 2 colegi îl lovesc, prietenii lui de altfel … sau le spunea prieteni pentru că așa îl învățau.

Inițial îi plăcea acolo, apoi ceva s-a schimbat, fie interesul lor a devenit altul, fiindcă na, el se adaptase și pe noi ne câștigaseră, fie faptul că a trecut la altă grupă, cu aceeași colegi, dar alte educatoare, fie amândouă, cred că amândouă 🙁 . Cel puțin față de o educatoare am confirmarea că blândețea ei ținea fix până părăseai vestiarul. Încă sunt de părere că acolo se țipa foarte mult, cel puțin în grupa lui David. Asta îmi povestea și el acasă. Firește că nu recunoștea nimeni. Se vindea pâine caldă dar plecai cu pesmet. După schimbarea lui de comportament și după 3 incidente consecutive de pipi în pat, asta în condițiile în care, în 6 luni nu se scăpase nici măcar o singură dată, l-am retras de la creșa privată și a stat acasă, o lună și jumătate cu mine, cu noi sau cu bunicul lui.

gradinita-privata-vs-gradinita-de-stat

 FotoCredit Film Experience

Aici, la stat, este bine, chiar foarte bine, dar parcă îmi este și frică să mă mai bucur.

Condițiile materiale nu sunt de lux, deloc. În camera în care se joacă și mănâncă și dorm. Este relativ spațioasă și arerisită. Nu îi scot afară pentru că sunt grupa cea mai mică și le este teamă, dar au zis că vor avea alt program din primăvară. Noi, părinții copiilor, am pus bani pentru a cumpăra produse de igienă, rechizite și jucării. Sunt zilnic, în medie, 17-18 copii și o educatoare, pe care o ajută 2-3 îngrijitoare. Uneori primesc bulinuțe roz pe foile pe care lucrează, toți, indiferent de cum lucrează. Nu sunt adepta metodei dar nu mi se pare nici bau-bau aplicată așa. Nu au televizor, foarte rar le pun un desen scurt, pe laptop, înainte de masă. Fac activități în fiecare zi. Directoarea este un părinte pro educație pozitivă, pare un bun manager și are mereu ușa deschisă pentru orice. Eu am fost și cu o mini reclamație și am simțit apoi intervenția ei.

Iar educatoarele … ele sunt pâinea caldă.

Tinere, foarte tinere, studente, nu cred că au împlinit 20 de ani, cu poftă de viață și iubire pentru copii și dorință să îi crească frumos. 2 dintre îngrijitoare li se aseamănă. Le văd și le simt bunătatea, în fiecare zi când îl duc dimineața pe David și vin să glumească cu el și David se alintă. Plec la job capabilă să muncesc. E lux!

După ultimele experiențe mi s-au mai confirmat 2 lucruri:
– Da, omul chiar sfințește locul.
– Avem instincte parentale incredibile, trebuie doar să ascultăm de ele.

Nu zic că toate grădinițele private sunt amăgitoare și nereale, și nici că toate cele de stat sunt minunate, zic doar că, nu e musai ca cele de stat să fie mai prejos decât cele private. În cazul nostru, fără pic de reținere vă zic că, la privat a fost neplăcut și la stat e distractiv. Nu că ar fi fost primul eveniment traumatic la privat. Poate e timpul să le mai dăm jos, unora, poleiala de staniol, să nu ne mai mintă că este de aur.

 

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Aboneaza-te la blog”). 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create860

7 comentarii la „Gradinita privata vs gradinita de stat

  1. Multumesc pentru acest articol, venit la fix pentru mine personal. Ai putea sa impartasesti si numele/numarul gradinitei?

  2. Galusca mea a fost la o cresa privata de la 11 luni pana la 18. A fost foarte bine, a racit si a luat si varicela dar in marea majoritate a timpului a fost bine. Doamnele au fost ok, 3 la 12 copii si se purtau bine si dupa ce plecam. Era o cresa si gradinita cu supraveghere video. In vara insa ni s-a oferit oportunitatea sa plecam din tara si am plecat. Ne-am reintors in vacanta si am revizitat cresa pentru ca galusca se simtise bine acolo si am nimerit si in perioada petrecerii de halloween si am zis sa profitam. Am stat acolo cca 2 ore timp in care galusca s-a simtit bine, doamnele au fost ok cu el dar am observat ceva nou – se tipa la copii, se vorbea despre de ce nu au invatat inca sa faca la olita, se discut despre parinti (la modul de barfa nitel rautacioasa). Am ramas putin cu un gust amar pentru ca asta regretam cel mai mult din perioada petrecuta in Bucuresti 🙁

  3. Noi am fost la cresa la privat si a fost foarte bine, dar la grupele mai mari unde erau alte educatoare parintii se plangeau ca e rau de copilasii lor. apoi a urmat o gradinita de stat pe care foarte multi o ocoleau din cauza ca era la sat si nu avea dotari si ghiciti, ne-a fost foarte bine, din pacate ne-am mutat la o gradinita de oras si nu a mai fost asa de bine, ultimul an. eu cred ca trebuie urmarit copilul daca ii e bine sau nu!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu