Generatia “fetelor cuminti” si a “femeilor atotputernice”

Când eram mică, cam prin școala primară, mă jucam cu păpuși. Aveam două păpuși în stil Barbie, cu picioare lungi și subțiri, talie îngustă, sâni fermi și chip perfect. Ce nu am avut eu niciodată și nici nu voi avea. În stil Barbie, că de original n-am avut niciodată bani. Și aveam și o revistă cu poze cu astfel de păpuși, prezentate cumva într-o viața ”normală” extrem de mult fabulată. După cartea asta eu croiam haine pentru păpuși. Mă întâlneam cu prietenele mele de la bloc, ne jucam cu ele și ce aveam eu mereu în plus, și altfel, și de dorit, erau aceste haine făcute de mine. Azi am o mașină de cusut, multe materiale, prea puțin timp și o grămadă de poze salvate pe Pinterest, să îmi croiesc cândva o fustă, două. Se pune praful pe mașină, nu mai funcționează mecanismul acesta de a ieși în evidență cu o haină făcută din catalogul cu poze. Dar nu despre asta vreau să vă povestesc.

Când ne întâlneam noi fetele de la bloc și ne proiectam o viață viitoare prin jocul cu păpușile, puneam de fapt în scenă ce ne învățase deja societatea că e cazul să aspirăm la. Să ne căsătorim devreme, să facem copii la fel, să avem o carieră și să fim fericite până când moartea ne va despărți. Moarte ia multe forme într-o viață. Asta nu știam noi atunci.

Generația femeilor de azi a fost crescută pe mitul ”fetelor cuminți” care ajung ”femei atotputernice”. Trebuie să fii frumoasă, deșteaptă, devreme acasă. Să ai o relație bună cu soțul tău, care, atenție, întotdeauna ține de capacitatea femeii de a drămui bărbatul, asta ni s-a tot spun în mii de feluri. Să fie independentă, cu un job bine plătit, aproape cât bărbatul, ca să își permită să țină jumătate din casă, dar să nu îl detroneze totuși pe capul familiei, și printre toate astea să fie mama mereu veselă și calmă, gata să îmbrace călcat la dunga perfecțiunii și pe copil și pe bărbat.

Am cerut egalitate între sexe dar tare mi se pare, uitându-mă în jurul meu, că s-a ajuns ca egalitatea să se calculeze greșit. Și mai mult de atât, femeile atotputernice de azi sunt luate ”for granted”, în timp ce bărbații care duc gunoiul în fiecare zi și fac cumpărăturile de la Mega sunt o dovadă clară de implicare extraordinară în menținerea unei familii. Ei duc gunoiul ca o dovadă supremă de iubire, de parcă nu și resturile lor s-ar afla acolo. Ele învârt în cratiță doar pentru că asta e treaba unei femei. Și ca să excludem variantă în care sunt eu o mega frustrată când scriu asta, să știți că nu prea gătesc.

Dar da, asta observ în jurul meu, și nu ca excepție, ci ca regulă, bărbații sunt acești minunați tocmai buni de făcut statuie pentru că fac chestii prin casă și din când în când stau cu copilul și ele sunt, pentru același lucruri și ceva în plus, nu-i așa, MAME.

Așa cum spune un prieten ”bărbații nu mai bat cu pumnul în masă, fiindcă le sare oja”. Și oricât de amuzant mi s-a părut asta, și am râs zdravăn câteva zile la rând, atât de tare m-a durut când am înțeles că glumele astea între bărbați nu sunt decât încurajări subtile de a te întoarce în vremurile în care bărbații când se întorceau de la muncă, se întindeau pe canapea, cu telecomanda pe piept. Ca tata. De restul se ocupau femeia sau fiicele. Pe vremea aia femeii nu i se cerea să aibă un job aproape la fel de bine plătit ca bărbatul. Femei de carieră, soții perfecte și mame impecabile … grea datorie am mai primit!

FotoCredit: Cristina TR

Suntem generația femeilor de mijloc și încă nu știm cum să ne descurcăm cu asta. Stăm între exemplele mamelor noastre care și-au sacrificat tot Eu-ul, pentru a ține o familie la un loc, a crește copii și a îngriji bărbatul, și modelele ce par să vină după noi, împărțite și ele în două tabere. Femei care se uită în ele înainte de a decide cât sunt dispuse să renunțe din Eu-ul lor pentru fiecare rol în parte și femei care își mutilează imaginea reală, cu gene false și bot de rață la selfie-ul făcut în fiecare colț de stradă, căutând bărbatul cu portofel nelimitat să îl poarte pe post de accesoriu.

Și nici măcar nu am îndrăznit să ating subiectul ”sex”. Sexul e și pentru femei să îl facă cu bărbații, nu? Că nu prea ne-a învățat nimeni asta.

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create895

4 comentarii la „Generatia “fetelor cuminti” si a “femeilor atotputernice”

  1. Sper ca se va termina cu judecata asta pe masura ce vor fi cat mai multi tati implicati. Pentru generatia mamelor noastre care au trait cu barbate cre nu faceau altceva decat munca normal ca li se pare ceva extraordinar cand vad un barbat ca duce gunoiul :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu