”Femei care iubesc prea mult” – Robin Norwood – 📚 De citit

Femei care iubesc prea mult

“Femei care iubesc prea mult” a fost pentru mine o carte revelatoare, fascinantă și dureroasă. Am citit-o în 2 zile. Nu că mă lăfăi în timp liber, din contră,. Dar am preferat să mă trezesc pe întuneric și să adorm pe lumină numai să ajung la finalul ei. Titlul nu a fost tocmai pe placul meu. N-aș fi pus mână pe ea în librărie, dacă nu mi-ar fi fost recomandată. Dar, da, sigur, nu e ca și cum până atunci aș fi înțeles acest concept de ”a iubi prea mult”. Deși l-am trăit.

Robin Norwood nu vorbește despre femei care intră în relații sănătoase și se bucură de iubirea pe care și-o poartă și de relația care le potențează.

Ea vorbește despre femei pentru care iubirea înseamnă ”a suferi”. Femei care trăiesc exclusiv în raport cu celălalt și relația dintre ei. Femei care renunță la propria persoană pentru a o dărui celuilalt. Vorbește despre femei care aleg să rămână în relațiile care le pun în pericol integritatea emoțională și de multe ori și pe cea fizică. Și dacă ies din relație, cumva, cu greu, intră în alta la fel. Citind cartea veți înțelege cu ușurință de ce aleg femeile să rămână în relații abuzive.

 

“Când a iubi înseamnă a suferi, înseamnă că iubim prea mult. Când îi găsim scuze pentru indispozițiile, iritările, indiferența sau tăcerile prelungite, punându-le pe seama unei copilării nefericite și încercăm să acționăm ca terapeuți, înseamnă că îl iubim prea mult. Când nu ne plac valorile lui, comportamentul lui și caracterul lui, dar le suportăm, gândindu-ne că, dacă suntem îndeajuns de atrăgătoare și tandre, va dori să se schimbe de dragul nostru, înseamnă că îl iubim prea mult. Când relația cu el ne periclitează ființa emoțională și poate chiar sănătatea și integritatea corporala, e deja clar că îl iubim prea mult.”

Cartea nu vorbește exclusiv despre femei și cu siguranță este un ”must read” și pentru bărbați.

O dată pentru că există și bărbați care iubesc prea mult, chiar dacă mai rar. Și asta datorită educației care îi împinge mai degrabă către aspirații profesionale. Și este bună de citit și de către bărbați pentru că, și ei întrețin acest a ”iubi prea mult” venit din barca cealaltă. Autoarea scrie chiar un capitol dedicat bărbaților atrași de această tipologie de femei. Veți citi interviuri unde ei povestesc ce i-a determinat să intre și să rămână în relații cu femei care iubesc prea mult.

Este o carte despre femei și modul lor de a se angaja în relații, nu este o carte împotriva bărbaților.

Robin Norwood prezintă foarte multe studii de caz, clienți cu care ea a parcurs un proces terapeutic. Poate fi intensă și dureroasă dacă te regăsești în ea … și probabil o vei face dacă decizi să o cumperi după ce citești pe ici pe colo recenzii despre carte.

 

“Nicio femeie nu se transformă în mod întâmplător într-o femeie care iubeşte prea mult”, scrie Robin Norwood. Dacă te regăsești într-o masură mai mare sau mai mică în una sau mai multe dintre următoarele caracteristici, ești una dintre ele:

  1. Provii dintr-o familie mai puțin echilibrată, în care nevoile tale emoţionale nu au fost satisfăcute.
  2. Pentru că tu însăţi ai primit prea puţină atenţie, încerci să umpli acest gol cu un substitut. Devenind femeia care oferă protecţie, mai ales bărbaţilor care par să aibă nevoie de aşa ceva.
  3. Întrucât nu ai reuşit să-ţi transformi părinţii (sau doar unul din ei) în personajele tandre, iubitoare, după care ai tânjit atât, reacţionezi cu tot sufletul atunci când întâlneşti acel tip arhicunoscut de bărbat indisponibil emoţional. Pe care încerci – ca şi în trecut – să-l schimbi prin iubirea pe care i-o arăţi.
  4. Terorizată de posibilitatea abandonului, faci orice să salvezi de la destrămare relaţia cu un bărbat.
  5. Aproape nimic nu va fi prea dificil, nu va lua prea mult timp, nu va fi prea costisitor dacă îl „ajută” pe bărbatul cu care ai o relaţie.
  6. Obişnuită cu lipsa dragostei într-o relaţie personală, eşti dispusă să aştepţi, să speri şi să îţi dai şi mai mult silinţa să-i faci pe plac.
  7. Eşti dispusă să îţi asumi mult mai mult de 50% din responsabilitate, vină şi imputări în orice relaţie.
  8. Respectul de sine este extrem de scăzut şi, în forul tău interior, nu crezi că meriţi să fii fericită. Crezi, mai degrabă, că trebuie să lupţi pentru a obţine dreptul la fericire.
  9. Pentru că ai avut parte de o copilărie lipsită de siguranţă, simţi nevoia disperată de a avea controlul asupra bărbaţilor şi relaţiilor tale amoroase. Iţi ascunzi acest efort de a controla oamenii şi situaţiile sub masca „ajutorului”.
  10. In relaţiile tale, trăieşti mai curând în visul tău despre cum ar putea fi, decât în realitatea situaţiei în care te afli.
  11. Eşti dependentă de bărbaţi şi de suferinţa sufletească.
  12. Se poate să fii predispusă din punct de vedere emoţional şi, de multe ori, biochimic, la dependenţa de droguri, alcool, şi/sau anumite alimente, mai ales cele care conţin zahăr.
  13. Prin atracţia pe care o simţi faţă de persoanele cu probleme care trebuie rezolvate, sau prin implicarea în situaţii de cele mai multe ori haotice, incerte şi chinuitoare din punct de vedere emoţional, eviţi, de fapt, să-ţi îndrepţi atenţia spre responsabilitatea faţă de propria ta persoană.
  14. S-ar putea să ai o înclinaţie spre stări depresive episodice. Pe care încerci să le împiedici prin emoţia pe care ţi-o procură o relaţie instabilă.
  15. Nu te simţi atrasă de bărbaţi amabili, echilibraţi, demni de încredere şi interesaţi de persoana ta. Pe aceştia îi consideri „plicticoşi”.
Și după ce pune degetul pe rana închisă, să arate ce doare de fapt, nu ne lasă așa. Prezintă și pași clari pentru recuperare. Și recomandări pentru femeile care iubesc prea mult și conștientizează că au nevoie să se schimbe.

Ce vă sfătuiesc să nu pierdeți din vedere este că, drumul de rearanjare internă este unul dificil. Cu pași înainte și pași înapoi. Până la urmă vorbim de tipare învățate încă din copilărie și perpetuate ani și zeci de ani de zile.

 

Totuși, luați cartea “Femei care iubesc prea mult”  și citiți-o cu mare atenție.

 

Recomandări de cărți și materiale pentru dezvoltarea personală a adultului găsiți în categoria: ”Cărți și materiale pentru adulți” .

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.