Diversificarea copilului si pictatul peretilor (P)

Diversificarea copilului

Am fost moderator la Coferința Social Moms pe tema ”Primul an din viața bebelușului”. Când veni vorba de diversificarea copilului, în timp ce speaker-ul spunea ce avea de zis, eu aveam o singură imagine în minte, peretele nostru de acasă, pictat în stil modernist de mândrul David. Inițial diversificarea mi s-a părut o treabă complicată. Ce îi dai copilului, și când, și cum, și în ce ordine? Sigur că imediat ce m-am apucat a început să devină totul mai simplu. Două chestiuni au rămas să îmi dea bătaie de cap, mâncarea care ajungea prin alte părți decât stomacul lui și timpul pe care îl pierdeam eu la cratiță.

 

Peretele din dreapta a cam avut de suferit. David mânca cu ce apuca. Lingurița era ceva ce mânuia la fel cum mă descurc și eu cu o sabie. Așa că, ce găteam eu ajungea parțial pe lângă gură și parțial pe perete. Sora mea s-a și amuzat când a venit în vizită și a găsit cerculețe colorate acolo unde trebuia să fie var. Măcar nu se mai vedeau toate petele.

 

Când mândrul și-a dezvoltat motricitatea fină și a învățat cum să mânuiască o linguriță, am spălat peretele și am lipit un tapet-autocolant. Arăta bucătăria ca nouă. Cu „timpul” nu m-a dus mintea la soluții prea salvatoare. Când crești singură copilul 8-10 ore pe zi, că bărbatul se duce să producă bani de morcovi, atunci nu-i deloc simplu să fierbi legume, să le pasezi, să speli jumătate de veselă pentru că o folosești pentru 3 linguri de piure și să mai aduni și resturile care ajung pe masă și pe lângă masă. Și nu-i așa, pe perete.

 

Știu, veți fi tentate să îmi spuneți de autodiversificare, La un moment am încercat și asta. Dar nu mi s-a părut că rezolvă prea mult treaba cu timpul. Și cu atât mai puțin pe cea a pereților.

Dacă aș fi avut din nou norocul să mai ajung la etapa diversificării cu un copil al meu, și nu numai, aș fi tare tentată să încerc aparate pentru a economisi timp măcar.

Tot la conferință am aflat și despre Aparatul 4-in-1 de la Philips Avent. El ajută la prepararea la abur a mâncării bebeluşilor. Tehnologia unică Philips Avent permite aburului să circule de jos în sus și astfel toate ingredientele sunt gătite uniform, fără fierbere. Mai mult de atât, are funcții de reîncălzire și de decongelare. Poți servi mâncarea imediat sau o poţi depozita în containerul inclus. O reîncălzești mai târziu cu ajutorul funcţiilor de reîncălzire sau de decongelare uşor de utilizat. Și toate astea într-un singur vas. 

Poți face și piureuri dar și mâncăruri solide. Dacă inițial ai nevoie de fructe şi legume foarte fin pasate, pe măsură ce bebelușul crește poți combina ingrediente precum carne, peşte şi legume într-o consistenţă mai solidă

Și nu închei până nu vă reamintesc că Adunarea Generală OMS prevede că:

– un bebeluș hrănit cu lapte matern poate fi diversificat ȋncepând de la 6 luni.
– un bebeluș hrănit artificial poate fi diversificat ȋncepând de la 4 luni.
– un bebeluș hrănit cu alimentație mixtă poate fi diversificat ȋncepând de la 5 luni.

 

Distracție plăcută cu diversificarea. Și nu uitați, folosiți-vă de orice vă poate ajuta să economisiți timp și nervi. Bineînțeles, având grijă de sănătatea copilului vostru.

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.