Dezvoltarea motricitatii fine cu abtibilduri

Dezvoltarea motricitatii fine cu abtibilduri

Am fost în weekend-ul trecut la bunici și David a primit o pungă plină cu litere care se lipeau. Sunt dintr-un carton spumat. Primul gând a fost că le va mânca, doar e prea mic să învețe alfabetul 🙂 . A gustat doar una fugitiv. În schimb scotea câte una și mă întreba, eu îi spuneam pe rând literele, el imita ce putea și tare se mai distra la vocale. Așa am făcut noi dezvoltarea motricitatii fine cu abtibilduri.

 

I-am arătat că se dezlipesc și se lipesc, așa că a trebuit să improvizez ceva ca să nu decoreze tot apartamentul. La final se distra punându-mă pe mine să lipesc abțibildurile dar îmi dădea indicații clare unde să fie puse.

 

Am folosit capacul de la cutia din care i-am facut garajul pentru mașinuțe, am desfăcut mijlocul literelor ca în imagine și i-am dat să creeze după bunul lui plac. Am păstrat câteva litere pentru mai târziu, pe restul i le-am oferit să se joace. Pentru fiecare dezlipeam eu foaia, puțin, într-un colț apoi îl lăsam pe el.

Dezvoltarea motricitatii fine cu abtibilduri2

Dezvoltarea motricității fină, adică acele mișcări care solicită mare precizie, nu se întâmplă brusc, ba chiar durează ani de zile.

În schimb, noi, adulții, îi putem ajuta pe copii oferindu-le ocazia să își folosească cât mai mult mușchii încheieturilor și ai degetelor, prin diverse activități și jocuri, cu rolul de a dezvolta simțul tactil, pe care ei să le perceapă ca pe ceva distractiv, ca pe o joacă, fără a-i forța sau a insista.

Și să nu uităm că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și propriile preferințe. Să le respectăm!

 

David – 1 an și 9 luni

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 

Sursă poza: Sigmund @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

8 comentarii la „Dezvoltarea motricitatii fine cu abtibilduri

  1. Este o activitate foarte buna si pentru calatorii, spre exemplu mersul cu avionul. Noi ne-am preocupat aproape tot zborul spre Anglia cu dezlipiri si lipiri de stickere. Cu siguranta tine copilul ocupat 🙂

    1. Subscriu la ceea ce a zis Andreea. Noi am cumparat niste stickere in forma de animale si l-au tinut ocupat aproape 2 ore in scaun in drum ul de masina. Bineinteles la destinatie masina era toata numai anumalute :). Foarte utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.