Despre conectare si timp putin

Știu că probabil vă simțiți bombardați cu atâta ”conectare cu copilul” și ”timp de calitate”. Acești termeni moderni care ne spun un singur lucru: copiii noștri au nevoie de timp petrecut cu noi, chiar au. Timp în care părintele nu butonează telecomanda și copilul, tableta.

Au nevoie de timp unul la unul, oricât de puțin ar fi. Să fie timpul nostru pentru ei și despre ei.

Știu și că teoria e una, și practica te lasă de multe ori în defavoare de minute. Căuneori există și job, și mai mulți copii, și treburi casnice, și cine mai știe ce altele. Dar în timpul acela rămas, atât de puțin cât ar fi el, folosiți-l să fiți cu adevărat unul cu celălalt. Copiii au nevoie de atenția părinților, de prezența lor autentică și de afecțiune. Cu cât au parte de multe astfel de momente cu atât devin mai cooperanți și deschiși în a-și exprima sentimentele. Devin mai fericiți, simțindu-se parte esențială din viața părintelui său. Pentru că noi știm cât sunt de importanți, dar ei au nevoie să simtă.

 

Pentu mine este esențial să îmi petrec timp cu David, cât de mult pot și uneori nu pot prea mult. Vă scriu asta după două săptămâni de lucrat zi de zi, chiar și sâmbătă și duminică, așa că, fără să vreau, știu cum e să fie puțin timp și multe nevoi.

Despre conectare si timp putin1

 La muncă, într-o zi de duminică – FotoCredit: Foto Experience Ro

Eu țin cont de câțiva pași în toată povestea asta cu conectarea și timpul de calitate:

– Ne îmbrățișăm și ne pupăm de zeci de ori pe zi, poate chiar sute.
– Îmi pun telefonul undeva sus și mă lupt cu mine să nu îl verific de două ori la 10 minute. Nu întotdeauna reușesc.
– Nu îl mint și nu ascund ce simt. Dacă într-o zi sunt foarte obosită și nu pot să mă joc fotbal o oră cât vrea el, îi spun asta și negociem timpul sau activitatea. Recunosc și când sunt tristă. Pentru mine este important să validăm ceea ce simțim, să acceptăm și curcubeul și furtuna.
– Nu caut să îi schimb o stare doar pentru că mi-aș dori ca timpul petrecut cu el să fie doar zâmbete. Dacă este trist, încerc, în măsura în care vrea, să vorbim despre supărările lui. De cele mai multe ori este același subiect – i-a fost dor de mami și tati la grădiniță, evident 🙂 .

– Nu deschid televizorul sau tableta sau laptopul. Ta-su mai face rabat de la regulă, pentru nu știu ce minunății de știri și reportaje, dar pornește televizorul în camera noastră. Eu cu David ne jucăm în sufragerie unde avem depozit de jucării.
– Timpul de acasă este pe cât posibil dedicat lui David. Dacă am treburi de rezolvat încerc să le fac până ajung acasă, chiar dacă ajung mai târziu, în așa fel încât el știe că din moment ce am intrat pe ușă, sunt doar a lui.
– Avem un ritual al nostru de despărțire, care ne ajută să ne conectăm înainte de a-l lăsa în grija altor persoane. Ne pupă o dată pe fiecare obraz, ne îmbrățișează, bate palma și dă noroc. Tot personalul grădiniței ne cunoaște pentru asta 🙂

Vă doresc să aveți timp pentru toate și când nu aveți, să puteți profita de fiecare secundă pentru a fi aproape de copiii voștri, fizic și mai ales emoțional.

 

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Aboneaza-te la blog”). 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create861

2 comentarii la „Despre conectare si timp putin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu