Despre activitati si capacitatea copiilor de a se concentra, in functie de varsta

Dacă mă citiți de ceva timp, ați observat că pun în practică frecvent, pentru David, tot felul de activități care să îl ajute să își dezvolte abilitățile. Nu înseamnă că dacă nu faceți astfel de jocuri vor rămâne copiii în urmă cu achizițiile, dar ajută și binedispun toată casă. În perioada asta rece și mohorâtă îți oferă alternative utile de a ține copilul ocupat un timp, fără a apela la desene, televizor, tabletă la o vârstă atât de mică.

Despre activitati si capacitatea copiilor de a se concentra, in functie de varstaAm fost întrebată în repetate rânduri, diverse detalii, sau am citit afirmații la articolele mele distribuite și adun aici, la un loc, toate răspunsurile:

– ”Îi place tot ce îi faci?”. Evident că nu, și asta mă bucură. Nu a existat activitate pe care să o refuze în totalitate, dar au fost situații când a schimbat în întregime procedeul gândit de mine. Este în regulă, asta îi ajută să își dezvolte imaginația și puterea de a lua decizii (dacă sunt lăsați).
– ”Câte zile se joacă cu ce îi faci?”. Habar n-am! Nu am calculat, dar procedez în felul următor: îi las la îndemână materialele (dacă nu sunt periculoase pentru el sau mobiler 🙂 ) și când observ că nu vrea să se mai joace cu ele, le schimb cu altele mai vechi. Așa fac și cu o parte din jucării. Să vedeți ce noi și atractive i se par toate!
– ”Nu este obositor pentru copil să faci atâtea chestii cu el?”. Absolut deloc, dacă nu insiști și nu îi impui, ci doar i le oferi, eventual îi dai anumite explicații și lași la aprecierea lui dacă se joacă sau nu. Eu obișnuiesc să fac ceva nou săptămânal.
-”Al meu nu este interesat de așa ceva!”. Nu-ți face griji, copilul meu nu seamănă cu al tău și nici al tău cu al altuia. Ebine, chiar e, au dreptul să fie autentici. Schimbă jocul și gata!
– ”Așa îl ții pe David ocupat mult timp?” Da! Da! Aș vrea eu! Adevărul este că se joacă pentru mai mult de 10 minute dacă activitatea este super interesantă și musai dacă sunt lângă el. Este în regulă, la vârsta lui nici nu îi pot cere mai mult de atât. Am lăsat întrebarea aceasta la final, pentru că am întâlnit foarte des grija timpului și simt nevoia să ofer mai multe detalii despre capacitatea copiilor de a se concentra în funcție de vârsta pe care o au.

Cât timp își poate concentra copilul atenția?

Capacitatea copiilor de a se concentra se conturează abia în jurul vârstei de 5 ani, până atunci fiind fragmentată și de scurtă durată. Până pe la 3-4 ani învățarea se produce în mișcare, adică de obicei copilul face câte ceva în timp ce tu îi explici diverse sau chiar îi citești o poveste. Tot până pe la 3-4 ani durata în timp a posibilității lui de a urmări ce îi spui sau de a realiza o activitate, un joc, este de 10-15 minute și ele cu întrerupere. Acestea sunt doar estimări orientative, depinde foarte mult de copil, de cât de energic este, de cât de atractivă i se pare activitatea în sine și de o mulțime de alți factori.

Care sunt cauzele lipsei de contrare?

– Activitatea nu i se pare interesantă.
– Activitatea este fie prea dificilă pentru el, fie prea ușoară.
– Există stimuli care îl distrag: televizorul pornit, zgomote de afară, alți copii etc.
– Copilul are alte nevoi în acel moment (somn, hrană, atenție etc).
– Nu este dispus emoțional pentru a lucra (de exemplu, a existat un incident cu un alt copil, sau o situație tensionată în familie).

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create803

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu