”Descopar cifrele”, un kit Montessori util

La  scurt timp după ce v-am povestit cum David începe să arate interes pentru cifre și v-am oferit 3 idei simple cu ajutorul cărora să înveți copilul numerele, am primit de la Editura Gama, un kit Montessori ”Descopăr cifrele” și cărțile ”100 de activități Montessori pentru învățarea scrierii și citirii” și ”100 de activități Montessori pentru descoperirea lumii înconjurătoare”.

descopar-cifrele-un-kit-montessori-util

Kitul ”Descopar cifrele” îmi pare un instrument complex, care prezintă o abordare în stilul pedagogiei Montessori a procesului de învățare a cifrelor și a primelor noțiuni de aritmetică. Conține un ghid explicativ al metodei și diverse materiale cu ajutorul cărora poți face multe activităţi. Kitul este recomandat copiilor peste 4 ani, nu zic că nu îl poți folosi și mai devreme, dar cel mai probabil doar parțial. David are acum 2 ani și 8 luni și a vrut și a putut să facă o parte din activitățile propuse în ghid. Pe măsură ce crește voi reveni și cu restul.

descopar-cifrele-un-kit-montessori-util1

Cu ușurință a așezat jetoane roșii pentru fiecare cifră, timp în care îi repetam numele cifrei și el după mine.

descopar-cifrele-un-kit-montessori-util2

Apoi i-a plăcut iar să asocieze, de data aceasta cifră cu cifră, folosind un carton alb imprimat cu cifra și unul transparent imprimat cu aceeași cifră. Foliile transparente ajută la autoverificare.

A fost atras și de cartonașele cu rătuște dar nu știe încă să potrivească numerele cu cantitatea, am făcut eu asta și i-am explicat și lui.

descopar-cifrele-un-kit-montessori-util3

Ceea ce nu am apucat încă să facem, dar mi-am propus în curând, o activitate simplă de scriere pe care o recomandă ghidul. Voi pune într-o tavă, sau cutie, nisip sau sare fină, iar David, cu degetul, va scrie cifrele pe care le cunoaște ( inițial îi voi arăta eu cum). Lângă tăviță va avea și cartonașele cu imprimeu proieminent, realizat astfel special pentru a putea simți copilul, cu degetele, forma unei cifre. Pedagogia Montessori propune să înveți copilul să scrie cifrele și litere astfel (senzorial), înainte de a învăța să folosească stiloul.

descopar-cifrele-un-kit-montessori-util5

Există și activități pentru învățarea numerelor din intervalele 10-90 și 11-99 și activități pentru învățarea operațiilor matematice de adunare, scădere, înmulțire și împărțire. David clar este mult prea mic pentru asta, dar kit-ul nu expiră 🙂 .

descopar-cifrele-un-kit-montessori-util6

Un kit Montessori ”Descopăr cifrele”, costă 139 lei și poate fi comandat de pe site-ul editurii Gama. Eu l-am văzut, ce-i drept aproximativ acum o lună, ceva mai ieftin în supermarket Auchan 🙂 , era atunci la reducere.

 

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Aboneaza-te la blog”). 

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create901

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu