De Ziua Mondiala a Sanatatii, despre durere si neputinta

Am coborât din mașină, ne-am ținut de mănâ și am pornit spre cabinet. Am ajuns. Ne-am așezat pe scaune în fața ușii și ne-am prefăcut că nu stăm acolo să discutăm despre ruptură uterină, complicații, durere și neputință în fața unui sistem exterm de puternic și nepăsător. Am vorbit despre Grecia, David și jonglatul bunicilor, adaptarea mea la muncă și planuri pentru părinți în durere. S-au rupt gândurile noastre. Au ieșit ei din cabinet. Țineau în brațe un băiețel de 6 săptămâni. Era perfect. Cu buzele țuguiate și ochii închiși și gânguritul în limba lui, mai întindea o mânuță, mai deschidea timid un ochișor, mai protesta la îmbrăcare. Mă uitam la tatăl lui și îi ascultam alintul. Îmi suna atât de cunoscut. Mi-a fost frică să îl privesc pe Marius. Mă străduiam să nu plâng. Ei erau doar ei în lumea lor, cu copilul lor extrem de perfect …

Așa era și Emma.

Se repetau în mintea mea, suprapuse și întrerupte, toate îndemnurile de a nu renunța vreodată să ne căutăm dreptatea, să îi ajutăm și pe alți părinți să nu mai trăiască toată nebunia asta a noastră, să dăm un rost pierderii ei, să aducem noi o schimbare … și altele. Am intrat în cabinet. Ai idee ce simți când știi că duci o luptă extrem de dureroasă ca alții să își țină în brațe copiii? Nedreptate și neputință, asta simți. La final noi nu ne luăm copilul în brațe, acasă. Nu e nimic nobil și măreț să te lupți cu o mare rețea privată de sănătate, ca altor mame să li se respecte dreptul de a le trăi copiii, când fetița ta a murit din mâna celor “pregătiți” să o aducă din lumea perfectă dinăuntrul tău, în asta în care regulile și normalitatea se aplică doar dacă cineva moare și cineva luptă.

Dar nici n-aș putea să dorm liniștită lângă băiatul de aici, și să respir ziua cu gândul la fetița din altă lume, știind că aș putea să fac ceva ca alți părinți să nu își plângă copiii pierduți, ci să îi asculte pe ei cum plâng, după naștere și în fiecare zi dintr-o lungă viață.

De ziua mondiala a sanatatii - despre durere si neputinta

FotoCredit: Cristina TR

 

Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Aboneaza-te la blog”). 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create909

5 comentarii la „De Ziua Mondiala a Sanatatii, despre durere si neputinta

  1. David si Goliat! Presupun ca e infinit de greu si dureros prin ce treceti voi, dar Dumnezeu pe toate le vede si totul are un sens, chiar atunci cand noi percepem doar absurdul. Dumnezeu numara lacrimile femeilor, spun evreii, ale mamelor cred ca le numara inmultit si le gaseste el un rost. Tare as vrea sa gasesti cumva, candva mangaiere, eu am credinta ca Dumnezeu nu te lasa chiar de tot de izbeliste. Lupta voastra are un sens. Te imbratisez, luptatoare curajoasa!

  2. Eu nu cred ca are nici un sens sa pierzi un copil din cauza ca un medic nu te asculta…eu era sa il pierd pe al meu din cauza asta…cred ca am fost la doar 20 de minute distanta sa fiu si eu mama de inger. Nu, nu cred ca are sens, nu exista buni si rai sau David si Goliat, exista oameni iresponsabili care nu ar trebui sa faca profesiile pe care le fac. E atat de simplu. Daca alegi sa devii medic trebuie sa iti asumi responsabilitatea ca zi de zi te vei juca cu viata oamenilor. Si trebuie sa iti asumi responsabilitatea cand gresesti. Nu cred ca lucrurile se intampla cu un motiv, mai ales lucrurile astea…Ai grija de tine Cristina, e nedrept prin ceea ce treci si nu, nu cred ca exista alt motiv decat incompetenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu