De ce metoda Montessori?

Am studiat copilul. Am luat ceea ce copilul mi-a oferit si i-am dat forma fizica si asta este ceea ce se cheama metoda Montessori”

De ce metoda Montessori? Maria Montessori a pus in practica o metoda de educatie complexa, pornind de la propria teorie despre psihologia copilului; teorie, care, recunosc, se pliaza de minune modului in care vad eu dezvoltarea copiilor si nevoile lor de cunoastere.

 

De 6 ani lucrez in domeniul ONG-istic, in mare parte cu copii. Stiu, am vazut, am inteles ca sistemul nostru traditional are lacune mari. Cea mai mare hiba, din punctul meu de vedere: clasa de elevi este vazuta ca un tot, cand de fapt este construita din omuleti extremi de diferiti. Invatatorul/profesorul preda o cantitate de informatie, urmarand cu strictete curriculum, pentru ca apoi, cu aceeasi rigiditate sa noteze capacitatea fiecaruia de a retine informatia. Adultul paseaza, copilul primeste … primeste ce poate.

In metoda Montessori, adultul ghideaza, copilul invata.

Intr-un astfel de mediu copiii au liberatatea de a creste dupa propriul ritm, de a depasi fiecare stadiu al dezvoltarii atunci cand sunt pregatiti, fara a fi fortati, etichetati, evaluati. Adultii ghideaza atat dezvoltarea intelectuala a copiilor cat si formarea caracterului. In  sistemul traditional tot ce conteaza este cate poezii ai invatat, stelute galbene ai luat, sau calificative ai primit. In plus copiii sunt lasati sa ia propriile decizii, alegand ce activitati sa realizeze in functie de interese si dorinte.  Prin metoda Montessori, ei devin, inca de mici, implicati in propria viata si ajung apoi, adulti empatici, activi, optimisti, siguri pe sine. Si oare, nu astfel de copii ne dorim toti?

La o prima „vedere”, fara a cerceta ce presupune aceasta metoda, lucrurile pot fi intelese eronat:

– este o metoda pentru copiii cu nevoi speciale. Este adevarat ca, initial, Maria Montessori a aplicat aceasta metoda pe copiii cu deficiente, dar, ulterior, a adus cateva modificari practice, in asa fel incat, sa poata fi aplicata cu succes tuturor copiilor. Pana la urma metoda Montessori are la baza conceptul individualizarii educatiei in functie de nevoile fiecarui copil, fie ele speciale sau nu.
– copiii sunt lasati sa faca ce vor atat timp cat sunt fericiti. Chiar daca par ca se joaca, de fapt, copiii lucreaza si in acest timp invata. Si credeti-ma invata mai repede! Toti avem rezultate mai bune cand facem ceva cu placere nu?
– copiii nu isi dezvolta creativitatea. Exista anumite instrumente care pot fi utilizate, dar copiii au libertatea sa faca ei singuri legaturile dintre „concepte” si realitate, ceea ce ii determina sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea.

 

Mai multe detalii despre de ce metoda Montessori este preferata mea, gasiti in rubrica ”Dezvoltare educationala”.

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create503

5 comentarii la „De ce metoda Montessori?

  1. Sistemul de invatamant si parintii ar trebui sa se adapteze la capacitatea copiilor. Multi copii sunt suprasolicitati, stresati, nefericiti si nu se dezvolta corespunzator.

  2. Daca, sa adaptam sistemul de invatam la cerintele copilului nostru, este peste puterile noastre, atunci macar, noi, ca parinti, sa fim flexibili si atenti la ce vrea, ce poate si ce ii place copilului nostru.

  3. Fara nici o suparare. Eu a fetita in sistemul Montessori, in acelasi timp m-am informat si despre altde metode ne-traditionale de predare, inclusiv waldorf. Imaginea din articolul tau apartine metodei waldorf, iar titlul si articolul sunt despre montessori. Ori aceste metode sunt oarecum concurente pe piata din ro. Ca fan al Montessori, rog schimbarea imaginii 🙂

    1. Catalina nu e deloc cu suparare. Este adevarat ca acest Raindbow Tunnel apare ca o jucarie Waldorf, dar in acelasi timp apare si ca una Montessori. Ca un simplu parinte in cautare de informatii, devin confuza. Mi-ar placea sa aud parerea unui pedagog din aceste sisteme inainte de a inlatura poza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu