Cum să ne îngrijim de sănătatea noastră mentală și emoțională

sănătatea noastră mentală și emoțională

Să ne îngrijim de sănătatea noastră mentală și emoțională ar trebui să intre în rutina noastră zilnică, la fel ca spălatul pe mâini înainte de masă și pe dinți înainte de somn. Starea de bine mentală și emoțională înseamnă cum ne simțim, cât de bine ne descurcăm cu dificultățile care apar, cât de bine ne simțim în noi înșine și în viața noastră. Și care sunt pașii pe care îi poți face pentru a te ajuta să îți crești starea de bine?

Acceptă-ți emoțiile.

Sunt oameni care consumă extrem de multă energie pentru a evita să simtă ce simt. Asta se întâmplă când raționalizăm, negăm, proiectăm și fugim de suferința care există în noi prin băutură, medicamente, mâncare, prea multă muncă și activități, prea multă preocupare față de alții … iar totul ne ține departe de noi. Multe din problemele de sănătate pe care le avem, fizice și psihice, provin din incapacitatea noastră de a ne permite să simțim exact ceea ce simțit, din a vedea de unde vine durerea noastră, pentru a ne da șansa să ne vindecăm. Când îți recunoști propriul adevăr începi să te vindeci și să te iubești!

Cunoaște-ți durerea.

Când vine furia sau anxietatea în tine, ia-le la întrebări. ”De ce? De unde vine asta? Ce mă doare de fapt?”. Este un exercițiu pe care îl poți face zilnic când te doare ceva sau când reacționezi nu tocmai potrivit la oameni și întâmplări. Experiențele din trecut îți transmit uneori cum să reacționezi în prezent. Verifică dacă durerea pe care o trăiești în anumite situații are legătură cu prezentul sau cu trecutul.

Când ceva te macină, dar nu vezi o soluție, ia o pauză.

Oprește-te din a te concentra pe problema respectivă. Începe să faci ceva complet diferit, de preferat ceva care să te relaxeze. Când te întorci apoi asupra situației, poate părea mai ușor de gestionat și soluțiile să fie mai vizibile. Nu uita că nu poți controla nimic altceva decât propria persoană. Nu uita nici că modul în care reacționezi la fiecare situație influențează modul în care vei trăi acea situație.

Fă în fiecare zi un mic lucru care îți aduce plăcere.

Este vital să îți oferi timp pentru tine și ceea ce îți place, asta îți va umple rezervorul cu bine. O baie în liniște, să asculți muzică, să vezi un film, să ai o pasiune, orice activitate care îți creează plăcere, introdusă în rutina zilnică. De aici ne luăm energia de a crește copii, a merge la muncă, a fi parteneri și astea cu sufletul plin.

Ai grijă de corpul tău.

Dormi suficient. Nu putem funcționa corect fără somn. Rămâi activă pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și a reduce stresul. Consumă rar alcool și des apă. Mănâncă alimente sănătoase. Ceea ce mănânci îți hrănește întregul corp, inclusiv creierul.

Creează relații sănătoase.

Setează limite clare în raport cu alții și investește în relațiile sănătoase și bune pentru tine. Așa cum arată și studiul Harvard asupra fericiriistudiul Harvard asupra fericirii, oamenii care au relații bune, în familie, cu prietenii, la loc de muncă, în comunitate, sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult decât cei cu legături nesănătoase sau fără legături.

Practică recunoștință pentru a-ți dezvolta viziunea pozitivă asupra vieții.

Puteți să faceți un exercițiu simplu, fie seara, înainte de culcare, sau dimineața cum vă treziți, să rememorați un lucru pe care l-ați trăit în ziua respectivă și pentru care sunteți recunoscătoare. Practică și recunoștința față de tine însăți prin a vedea și a reține care sunt părțile tale bune, calitățile tale.

Iubește-te și iartă-te.

Iubirea de sine înseamnă de multe ori doar să ai empatie și compasiune față de propria persoană. Iar o parte din vindecare apare atunci când poți să te ierți pentru ceea ce ai făcut atunci când funcționai în modul de supraviețuire.

Când e prea mult de dus, caută sprijin.

Iar atunci când un sprijin practic nu se poate, ajută și să găsești pe cineva la care să te poți descărca, să ventilezi. Dacă ai făcut toate astea și totuși nu ești bine, dacă nu ai rezultatele dorite, este posibil să fie timpul să apelezi la terapie. Să cauți ajutor și să admiți că ai nevoie de ajutor este un semn de forță interioară, nu un semn de slăbiciune.

 

 

Sursă poza: Anthony Fomin @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.