Crizele de furie si gestionarea lor

Oricât de mult ai citi și te-ai pregăti pentru inevitabilele crize de furie ale copilului, nu înseamnă că, atunci când apar, te simți ca și cum abia ai ajuns la un Spa cu all inclusiv. Nici măcar pe aproape! În schimb informarea te învață cum să mai previi din ele, cum să le accepți, cum să înțelegi că sunt normale, că nu e nimic în neregulă nici cu copilul tău și nici cu tine. Cum să-ți gestionezi propriile trăiri în așa fel încât să nu agravezi din trăirile lui.

David are la activ câteva tantrumuri. Nu le număr, nu le compar, nu le memorez.

Ultimul în schimb, cel mai curând, poate și cel mai „ca la carte” m-a învățat pe mine câteva chestiuni ce cred că își au locul aici, pe blog, împărtășite cu voi. Poate vă ajută, poate vă învață ceva sau poate doar vă confirmă că și alți copii normali, plâng și se trântesc pe jos când pur și simplu altfel nu mai pot.

 

Eram in aeroport în Frankfurt, ne întorceam dintr-un concediu frumos, dar solicitant pentru David, mai ales în ultimele zile în care îi ieșiseră 4 dinți. Nu mâncase, nu dormise bine, avuse febră și diaree. Locuisem pentru 4 zile, 14 oameni într-un apartament mare, fusesem la o nuntă. Destule nu? Așteptam la rând să ne facem check in-ul. Primise o nectarină. Îl enervase câteva pielițe rămase pierdute prin cerul gurii. Începuse să se mârâie și vroia doar în brațele mele.

Simțeam că vine uraganul. Am încercat să îl previn,

l-am ținut în brațe, chiar dacă eram obosită și bebe mic îmi dădea ghionturi. I-am vorbit calm, l-am alintat și a funcționat pentru un timp scurt. Apoi brusc, nici măcar nu-mi amintesc de la ce, a început să plângă și să se zvârcolească, în brațe fiind. L-am lăsat jos, de teamă să nu îl scap. M-am așezat pe vine să fiu aproape de el și am continuat să îi vorbesc. Prin mine curgea sânge tulbure. Îmi venea să îl las acolo și să mă ascund în budă. Să nu ne mai privească jumătate de aeroport, ca la circ. Domnul fierbea și el la intensitate maximă. Am tras aer adânc în piept și nu am plecat, bineînțeles. Știam că are mii de motive.

Știam că nivelul de neputință pe care îl resimțeam eu trebuie să fi fost mult mai mic decât al lui.

Știam că are nevoie să știe că sunt acolo pentru el și îl iubesc orice ar face, oricând. I-am spus și lui asta. S-a mai descărcat, cu zgomot mult, apoi m-a lăsat să îl iau în brațe și să mergem la următorul punct de control. S-a mâțâit și acolo puțin, apoi s-a liniștit. Liniștea aia care te face să crezi că, fără să îți dai seama, cineva ți-a schimbat copilul E de fapt liniștea care îți spune că a scos din el toate supărările. Până am urcat în avion,s-a jucat vesel cu Rareș, cu mașinuțele. În avion a adormit până să decolăm și s-a trezit 2 ore mai târziu, când am aterizat. Cei din fața noastră super uimiți, se se tot uitau și așteptau să se trezească copilul. Probabil or fi crezut că noi am câștigat la Loto un copil minune.

 

Da, știu, e greu, mai ales când ești într-un loc public și simți o mie de priviri asupra-ți. E și mai greu pe măsură ce el plânge cu patos și tu simți că parcă nu reușești să faci nimic. Și ai vrea doar să se liniștească nu? Uite că se va liniști, dar are nevoie să scoată toate frustrările afară, pentru asta sunt crizele de furie. Și credeți-mă, dacă îl inhibăm sau îi distragem frecvent atenția de la ele, nu îl ajutăm deloc pe termen lung.

Ce m-a ajutat pe mine în toată povestea asta cu crizele de furie?

– Mai întâi să înțeleg normalitatea și necesitatea lor. Pentru asta vă recomand cartea „Lacrimi și crize de furie”, scrisă de Aletha Solter. Citiți și articolul-interviu cu Otilia Manteles. Sigur există mai multe, dar pe acesta l-am găsit de curând și am rezonat tare mult cu el.
– Să încerc să previn din ele și asta înseamnă să fiu foarte atentă la copilul meu.
– Să nu mă mai simt vinovată când nu reușesc să le previn. Este absolut imposibil să faci în așa fel încât copilul tău să nu fie frustrat în veci. Frustrarea face parte din viață, important este cum îi facem față și aici, noi părinții, avem mult de lucru, să îi învățăm, treptat, în funcție de vârstă și conjunctură, să gestioneze astfel de sentimente.

Să mă gândesc că acum, când trece printr-o criză, are cel mai mult nevoie de mine și dacă îl ignor, sau mă ascund în budă, sau îl cert, sau fac absolut orice să nu mai verse o lacrimă, tot ce voi obține, va fi un copil interiorizat, plin de frustrări și furie. Și toate ies la suprafață la un moment dat.
– Să îmi amintesc că e copilul meu pe care îl iubesc, chiar dacă mă face să-mi fiarbă sângele în mine. Nu mă testează, nu mă sfidează, nu se joacă cu nervii mei, pur și simplu nu poate altfel și nu știe altfel să descărce toate nemulțumirile adunate și/sau toată oboseala.
– Să trag aer adânc în piept.
Să am răbdare, va trece, va fi bine, vor veni altele.

 

La cât mai multă răbdare și cât mai puține crize!

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create860

10 comentarii la „Crizele de furie si gestionarea lor

  1. Ce bine ar fi fost sa am si eu posibilitatea de a primi atata informatie pe vremea cand aveam nevoie de ea.Nu cred ca e prea tarziu dar cred ca este mult mai greu acum sa fac fata frustrarilor celor mici,frustrari acumulate in timp si mai ales din cercurile in care ne invartim.Nu pot contoriza privirile dezaprobatoare a celor din jur (care au crescut in intesnsitate pe masura treceri anilor ) dar incerc doar sa le ignor si mai ales sa ma autoeduc ca sa putem merge mai departe.Nu de alta,dar imi iubesc puii cu calitatile si defectele lor…mai ramane sa invat si sa le arat acest lucru !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu