Cresterea si educarea copiilor cu iubire, cooperare si intelegere

Creșterea și educarea copiilor nu ar trebui să fie despre ierarhie. Eu sunt mai mare, deci eu știu ce e bine și tu să faci cum zic eu. Punct!”. Da, de cele mai multe ori adultul știe, dar copilul are nevoie să învețe ”ce” și ”de ce” și nu o poate face cu ”d-aia, că așa zic eu!”. Mai mult, are nevoie să aleagă singur, atunci și acolo unde se poate, în funcție de vârsta și de nivelul lui de dezvoltare, tocmai pentru a învăța să ia decizii, nu să ajungă adult-marionetă.

Și hai să recunoaștem că nu întotdeauna părintele chiar știe ce e mai bine. Poate nu îi este frig pentru a-l înfofoli. Sau nu îi este foame acum și va mânca mai bine și mai ales fără scandal ceva mai târziu. Poate îl bat încălțările și din cauza asta insistă să îl descalți. Sau apa e prea rece sau prea caldă și în niciun caz bună pentru baie etc

Cred că de multe ori adulții exersează șefia pe copiii lor. ”Eu sunt părintele, deci asculți ce zic eu, faci ce zic eu și punct!”. Nu există o competiție reală, nici între care e mai șef în casă, nici între care părinte are un copil mai smirnă. Competițiile astea le vedem doar noi. La un moment dat veți înțelege asta, sper că ”mai devreme” decât ”mai târziu”.

Creșterea și educarea copiilor nu ar trebui să fie despre șantaj, frică și manipulare.

Dacă nu dai jucăria altor copii te duc acasă. Dacă nu asculți nu te mai iubesc, dacă nu încetezi îți dau eu una măcar să știu de ce plângi. Dacă nu vii acum te las aici să te ia țiganii. Dacă plângi, uite, râd toți copiii în parc de tine etc. De câte ori nu ați auzit astfel de reprici în jurul vostru, folosite chiar și pentru bebeluși? Măi, eu le-am auzit pe toate și nu rar!

Șantajul, frica și manipularea nu au mai mult succes decât iubirea, cooperarea și înțelegerea, doar vă transformă copilul într-unul timorat sau agresiv, mereu convins că nu e suficient de bun, deci nici suficient de iubit.

Creșterea și educarea copiilor ar trebui sa fie mai mult despre iubire, cooperare și înțelegere. Să îl faci mare ar trebui să fie despre ținut în brațe, alinat durerile, explicat, vorbit, ascultat, îmbrățișat tot timpul, lăsat să plângă când are nevoie. Nu despre ”râd copiii de tine că ești băiat și plângi”, ”vai ce urât ești”, ”o să paști vacile dacă nu ai 10 pe linie”, ”eu te-am făcut, eu te omor”, ”tu de ce nu ești ca x-ulescu”, ”ești prost, nu înțelegi nimic”, ”ești rea că nu mă asculți” … aș putea să scriu până mâine.

Nu e greu să îi crești cu blândețe, începe cu pași mici:

– renunță la ideea că le știi pe toate;
– lasă dorința de a avea un copil smirnă, făcut cu telecomandă și puține baterii;
– înțelege că atunci când nu vrea să facă un lucru nu înseamnă că îți e dușman, ci pur și simplu are propriile dorințe, ca orice om de altfel;
înțelege nevoile lui și mai ales reacțiile alea care nu-s pe placul nimănui: plâns, țipete, aruncat pe jos, crize etc;
– ignoră presiunea celor din jur, mulți de altfel, care cred că asta e datoria copilului – să se supună;
– caută soluții și răbdare să îi explici;
– renunță să îl înveți de frică;
– când ai impresia că nu mai poți să faci față solicitării lui, trage aer adânc în piept și amintește-ți că îl iubești și te iubește.

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create861

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu