Copiii nu au nevoie sa le aratam noi calea spre fericire

viata practica la 3 ani

Să fii părinte este o călătorie cu dublu sens. Mergi către exterior prin tot ceea ce faci pentru copilul tău și mergi în interior unde retrăiești bucuriile, dar mai ales durerile experiențelor tale timpurii. Drumul spre exterior ne este cel mai vizibil. Acolo alegem de cele mai multe ori să ne uităm. Drumul spre interior este cel mai profitabil pentru toți, de el alegem cel mai des să fugim. Pentru că ne dor rănile. Dar rănile acelea se traduc apoi în toate greșelile pe care le facem față de copiii noștri, fiind convinși că le facem bine și că îi ferim de suferințele pe care noi le-am găsit. Ce facem de fapt este să le construim noi o cale. Să le spunem cum și pe unde să meargă pentru a găsi fericirea. Dar uităm că deși sunt oameni făcuți din noi, sunt diferiți și au dreptul la propriul drum. Adevărul ei nu au nevoie sa le aratam noi calea.

 

Copiii nu au nevoie sa le aratam noi calea spre fericire. Au nevoie doar să stăm lângă ei, uneori la distanță. Au nevoie să știe că nu sunt singuri și că sunt iubiți. Restul e dreptul lor la propria cale.

Copiii știu foarte bine să fie fericiți. Nu, nu trebuie să îi învățăm noi asta.

Nu le facem niciun serviciu când le predăm lecția noastră despre fericire. Lecție pe care și noi la rândul nostru am învățat-o de la alții și apoi ne-am șlefuit-o singuri. Dacă am mai avut puterea și mintea deschisă să umblăm la ea și nu am luat-o de-a gata și am învățat-o pe de rost. Copiii știu să trăiască în prezent, să iubească fără motive, să râdă din nimic, să ierte, să fie mulțumiți și cu bățul ăla mic și murdar găsit pe alea din parc. Copiii știu să își facă prieteni în câteva secunde. Știu să fie fericiți ei cu ei înșiși.

 

Noi știm ce știm din experiențele noastre. Ar trebui să le respectăm și lor dreptul la propriile experiențe, și lecții, și căzături și ridicări. Pentru că de durere încercăm cel mai des să îi ferim. Ca și cum lipsa durerii este garanția fericirii. Ca și cum durerea este acest bau-bau pe care trebuie să îl evite. Și când îi creștem atât de atenți să le luăm din cale orice e doar posibil să le creeze suferință, le predăm lecția iluziei după care vor fugi toată viața. Iluzia de a-ți fi bine mereu. Iluzia că durerea și tristețea și plictiseala și greul sunt anormale, sunt de evitat, sunt de ascuns, și mințit, și fugit de ele.

Știți că este o iluzie,da? Știți că VIAȚA –  să trăiești – înseamnă și durere, da?

Nu se poate una fără alta așa pur și simplu. Dacă vrei să trăiești în viața ta simțind, nu doar respirând, nu poți să negi durerea. Pentru că abilitatea asta umană de a simți are în paleta ei toate simțurile pe care le deținem. Nu e ca un întrerupător cu două butoane, apeși să simți fericire și poți să nu îl atingi pe ăla cu dureri. Apeși să simți și aia e. Go live!

 

Mă tem să vă dezamăgesc și să vă spun că iubirea nu este totul. Iubirea pe care o purtăm copiilor noștri nu este o garanție că îi creștem în cel mai blând, și bun, și plin de substanță mod posibil. Iubirea de sine, pace cu tine însuți, ventilarea propriilor dureri fără a le proiecta în viața copilului tău, e sensul de drum în viața asta de părinte, sens care te aduce acolo unde îi dorești să ajungi: să crești un copil fericit cu el însuși în viața care îi este dată să o trăiască.

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create509

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu