Ce putem să facem când un copil mic este lovit de alt copil

copil mic este lovit

Când copiii mici se joacă se întâmplă să se mai lovească, să se împingă, să își ia cu forța jucăriile unii de la alții. Când se măresc, undeva începând cu 4 ani, situația este cu totul altfel. Au deja un vocabular dezvoltat să poată să spună ceea ce își doresc. Au abilități de negociere dezvoltate, încă nu tocmai finisate, dar încep să le cunoască. Dar când sunt mici au mult mai mult nevoie de sprijinul nostru în astfel de situații. Și atunci, ce putem să facem când un copil mic este lovit de un alt copil?

 

Este dificil să fii mama copilului lovit, poate fi dificil pur și simplu să îți gestionezi emoțiile. La fel cum este inconfortabil să fii și mama copilului care lovește. Și uneori ambele mame ajung să facă pe polițiștii între copii, la locul de joacă, sau acasă, sau la activitățile unde copiii se întâlnesc.

 

Dacă vă aflați în astfel de situații, în poziția uneia dintre mame, sau sunteți persoana care supraveghează doi copii care intră într-un conflict, sunt câteva modalități de a preveni, interveni, rezolva astfel de conflicte, în așa fel încât ambii copii să fie bine și odată cu ei și voi.

Partea cea mai dificilă în toată situația este că atunci când sunt mici funcționează mai greu explicațiile. Chiar și așa, nu le ocoliți!

Nu zic că nu sunt de folos explicațiile, dar nu au același impact ca pentru copiii mai mari, care au capacitatea de a se concentra la ceea ce le spui și integra mai ușor conținutul. Nu uitați că atunci când sunt mici agresivitatea este instinctuală și se manifestă ca un mecanism de apărare.

Prin urmare, ce putem să facem când un copil mic este lovit de alt copil

Încercați să opriți blând agresiunea. Când știți că un copil cu care se joacă are tendința de a lovi, împinge, zgâria, mușca etc stați pe cât posibil mai aproape de ei. Sigur, nu tot timpul, nu chiar în sufletul lor, până la urmă au și ei nevoie de spațiu. Când nu sunteți fizic fix lângă ei, rămâneți suficient de aproape încât să vedeți ce se întâmplă și să interveniți.

 

Uneori veți putea să interveniți, alteori copilul celălalt poate fi mai rapid decât voi. Atunci ocupați-vă în primul rând de copilul lovit. Verificați dacă este în regulă fizic. Întrebați-l dacă vrea să stea în brațele voastre. Alinați-l și dați-i ocazia să își descarce frustrarea, neputința, frica … sau ceea ce simte el.

 

Ulterior discutați și cu copilul care a lovit, calm și bând. Este doar un copil mic, care nu a învățat încă autoreglajul emoțional, să nu uitați asta! Arătați-i că pe copilul lovit îl doare, asta fiind consecința acțiunii lui. Rugați-l ca atunci când îl supără ceva, sau își dorește ceva, să îi spună băiețelului/fetiței, sau să îi arate, sau să apeleze la un adult.

O reacție dură a voastră nu ar învăța pe nimeni nimic despre empatie, iertare și despre a fi bun, ceea ce încercăm să le transmitem copiilor noștri.

Dacă se întâlnesc frecvent la activități și tot frecvent sunt conflicte și simțiți deja că apare taifunul între ei, încercați să puneți ”o barieră” fizică între ei. De exemplu, îi asezați la masă astfel încât să nu stea unul lângă altul. Evitați să emiteți judecăți de tipul ”Matei vino aici, nu mai sta lângă Tudor, te va lovi, este rău, nu știe să se joace etc”. Puteți înlocui cu  ”Matei, uite aici un loc liber, pe scaunul albastru”. Scaunul fiind la distanță de celălalt băiat.

 

Încercați să îi faceți să lucreze împreună, atunci când arată interes pentru aceleași jucării. Încercați să le oferiți un joc care să îi atragă pe amândoi. Este posibil să nu funcționeze imediat după incident, depinde de starea fiecăruia. Cu atât mai mult dacă vorbim de copii care se întâlnesc frecvent, îi poate ajuta să colaboreze punctual, pe anumite activități, măcar puțin câte puțin.

 

Sursă poza: Sandy Millar  @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Un comentariu la „Ce putem să facem când un copil mic este lovit de alt copil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.