Aventurile lui Fram Ursul Polar – Cărțile preferate ale copilului meu

Aventurile lui Fram Ursul Polar

Din toate cărțile pe care le avem, și credeți-mă, avem o grămadă, ”Aventurile lui Fram Ursul Polar” sunt preferatele lui David. Nici nu clipește când declară asta. Mai mult, a prins așa un drag de Fram încât de ziua lui de naștere a vrut ca invitația pentru petrecere să fie cu Fram 🙂 Nu vă puteți închipui uimirea organizatorului de la locul de joacă. Era pregătit, în mintea lui, cu totul alte dorințe venite de la un băiețel de 6 ani.

 

Mai mult, pentru mine și pentru David, au devenit cumva cărți despre noi. El este pufos și dulce precum ursulețul. Îi place enorm de mult înghețata, zăpada și ”recele”. Iar eu, mămica acestui ursuțel polar de la mine de acasă, sunt caldă mereu. Vă mai amintiți că mă strigă ”mămica calorifer? . Acestea sunt în fapt argumentele folosite de el pentru a explica cum suntem noi doi ca Fram și mămica lui 🙂 .

Din când în când vrea să stăm să le citim pe toate de la început până la sfârșit … 2 ore durează.

Îi plac atât de mult aceste povești, încât, nu o să vă vină să credeți … nici mie nu mi-a venit … din când în când vrea să stăm să le citim pe toate de la început până la sfârșit. 2 ore durează, asta cu 3 pauze mici de pipi și cafea 🙂 Serios! Chiar nu glumesc. Și nu mi-aș fi imaginat că David, ieduțul pe adrenalină care vorbește non-stop, ar avea răbdare să asculte 2 ore cum vorbesc eu, stând liniștit în brațele mele, în pat.

Ambele cărți conțin câte 5 povești diferite, având legătură între ele, plus rubrica ”Știați că?”.

La final de fiecare poveste sunt oferite informații extrem de interesante legate Polul Nord dar nu numai – rubrica ”Știați că?”. Oricum, informațiile sunt cumva legate de poveștile de acolo. Asta captează foarte mult atenția. De exemplu, în prima poveste, Fram se sperie când vede aurora boreală. La finalul poveștii, găsești explicația acestui fenomen optic.

Cartea 1: ”Un pui de urs la Polul Nord” / ”Călătorie cu peripeții” / ”Am un nume” / ”Cum am devenit celebru” / ”Ultimul spectacol”

Îi place pentru că Fram este un puiuț, așa ca el. Nu vi-l pot arata aici pe David cât de dulce se gudură pe lângă mine și joacă rolul ursulețului. Știm o parte din dialoguri pe de rost.

Cartea 2: ”Înainte spre Nord” / ”Bufonul din țara de gheață” / ”Prieteni în noapte” / ”Nanuk” / ”Capătul lumii”.

Îi place în special pentru părțile amuzante în care Fram, deja mare, nu percepe acțiunile furioase ale urșilor puși pe luptă și face tot felul de remarci amuzante. Vă las mai jos preferata noastră, pe care David o povestește tuturor.

Îmi plac poveștile cu Fram. Sunt curat scrise, cu mesaje foarte frumoase și imagini superbe. Este cu siguranță și printre cărțile mele preferate, pe care le recomand și altor părinți.

Dar voi știți cum s-a renăscut Fram? Care este povestea din culise?

Totul a început când Ciprian Beldean a auzit coloana sonoră a filmului Fram din 1989. Atunci el voia să „inventeze” un erou pentru cărți și s-a întrebat ”Cum ar fi dacă personajul copilăriei mele s-ar reinventa și ar reveni în atenția copiilor preșcolari? Noi de ce nu am avea un personaj al nostru? Românesc, nu de import”.

 

La vremea aceea, în 2016, Fram nu mai era un personaj popular. Toți priveam spre produse de import. Dar chiar așa, de ce să nu promovăm și ideile noastre, eroii din țara noastră? Ciprian a lucrat împreună cu colegii lui de la studioul de ilustrații și animații Deveo Studio din Cluj-Napoca (Alexandra Abagiu, Irina Forgaciu, Iulia Burtea, Adrian Barbu), iar ei au avut susținerea AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și a editurii Curtea Veche.

 

Așa s-a renăscut Fram. Între timp, echipa a lucrat la 6 cărți cu și despre Fram, pe care le-a publicat. Au realizat chiar și imnul lui Fram, disponibil pe YouTube. Și este gata și noul site super simpatic www.FramUrsulPolar.ro.

 

Iar azi, noi ne bucurăm atât de mult de ele! Voi ați citit ”Aventurile lui Fram Ursul Polar”?

 

Recomandări de cărți și materiale pentru copii găsiți în categoria numită fix așa ”Cărți și materiale pentru copii” 🙂 .

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.