Bullying – un fenomen serios de grav  

Ce le spunem copiilor despre Coronavirus

Bullying reprezintă o formă de agresiune emoțională (umilire, derâdere, jignire, etichetare) și/sau fizică, realizată intenționat și în mod repetat. Nu are o traducere exactă în limba română.

 

David crește. Eu deja mă îngrozesc la gândul că va ajunge să trăiască mai mult fără mine în jungla asta numită paradoxal omenire. Nu, nu e vorba de faptul că nu vreau să respire fără mă-sa stând lângă el. E vorba de răutatea pe care o poți primi gratuit …  și copiii pot fi al naibii de răi, fiindcă răutatea se învață. Știu prea bine ce zic, știu la ce nivel te schimbă jignirile, miștourile, umilirea, abuzurile, știu cât de ușor te clatină și cât de greu te pui la loc. Uneori nu mai revii nicicând!

Pentru ei eram slabă, urâtă, proastă, sărăntoacă, ochelaristă. Ajunsesem să îi cred!

Am trăit o mare parte din copilărie înghițind derâdere cu polonicul. Sigur, pe vremea mea nu îi ziceam bullying, dar tot aia era. Mai ales afară la joacă, câțiva copii, aproape întodeauna aceeași, râdeau de mine și de sora mea. Pentru ei eram mereu slabe, urâte, proaste, sărăntoace, ochelaristă (doar eu, lucky me!) și alte apelative chiar mai dureroase de atât. Ajunsesem să îi cred! Nu mă ajutau nici ceilalți factori ai existenței mele. Slabă chiar eram, până am ajuns prea grasă și habar n-aveam ce e aia frumusețe oricum. Săraci, da. Mâncăm prăjituri o dată pe lună, când primeau părinții salariul. Purtam haine una de la alta ca să pară că avem mai multe. Niciodată nu aveam ce era la modă și moda pe vremea aia nu era atât de vastă.

 

Când au apărut faimoșii egări ne-am tăiat tălpile unor perechi de dresuri mov și am ieșit așa afară. Deci, nici noi nu ne ajutam deloc! Bineînțeles că ne-au batjocorit zdravăn de nu uit detaliul ăsta nici acum la peste 20 de ani distanță. Acasă nu avea nimeni timp de sentimentele noastre, în schimb împărțeam cu sora mea alte porții de abuzuri. Tata trăia mai mult în lumea lui, mama nu știa cum să se ocupe de toate astea, în plus nu prea valorizam apelativele ei fiindcă știam eu că mamele iubesc și puii de cioară dacă sunt ai lor.

Pot să controlez ce primește acasă, dar ce fac când iese pe ușă?

Uite, asta nu vreau să trăiască David! Pot să controlez ce primește acasă, dar ce fac când iese pe ușă? Cum îl feresc eu de copiii care nimicesc copii doar fiindcă pe ei nu i-a învățat nimeni să iubească și să se iubească? Cum îl țin departe de băieții crescuți de animale, sub asediul puterii, plini de frustrări și dorință de răzbunare? Nu e totul despre ce îi dai acasă. Mai trebuie să stea și la școală câteva ore pe zi. Lumea e plină de agresori la fiecare pas. Oameni sunt mai întâi răi când simt pericole de orice fel. Bullying ăsta lasă urme.

 

Știți câți ani mi-a luat mie să mă iubesc și să mă văd frumoasă? Vreo 25. Știți cât mi-a luat să încetez să mai demonstrez că sunt deșteaptă? Tot cam atât. Și culmea, chiar sunt și una și alta, dar e greu să poți vedea asta când auzi pe multe voci, câțiva ani, fix contrariul.

 

Sunt convinsă că există multe povești chiar mai dureroase decât ce am scris eu. Voi ați trecut prin așa ceva? Ce soluții ați găsit? Sau ați fost vreodată pe baricada cealaltă, a celor care agresează?

 

* În perioada octombrie 2011 – octombrie 2013, Asociaţia Telefonul Copilului a înregistrat un număr de 2.907 de cazuri de bullying în Romania (bullying fizic – 45.72%, bullying verbal – 22.86%, bullying emoţional – 15.24%, bullying relaţional – 14.28%, bullying online – 1.90%).

* Victimele fenomenului bullying au fost în principal adolescenţi (fete 12 – 17 ani – 28.58%, băieţi 12 – 17 ani – 57.14%), dar şi preadolescenţi (fete 8 – 11 ani – 6.67%, băieţi 8 – 11 ani – 7.61%).

* Efectele fenomenului bullying: depresii și tulburări de comportament (33.15%), excludere şi dificultate în relaţionare (29.78%), gânduri suicidale (15.17%), frică şi anxietate (12.92%), criză de identitate (4.49%) şi criză de singurătate (4.49%).

 

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create518

9 comentarii la „Bullying – un fenomen serios de grav  

  1. Am fost victima acestei „metode” chiar acasă. Pentru noi era o modalitate de educație. Am înghițit atâtea umilințe, violență de toate felurile, abuz emoțional, încât eram convinsa ca n-o să reușesc nimic în viață și am să sfârșesc o ratată, bătrână și singură. Eram orbită… Mi-a luat mult și încă nici acum nu sunt pe deplin vindecată,deși am 36 de ani, o familie și o viață minunată. Am răsturnat toate previziunile sumbre ce mi-au fost inoculate despre viitorul meu, și cu toate astea frica rămâne, anxietatea, insomniile și acoliții lor. Cred ca ai dreptate, se poate să nu mai revii nicicând.

    1. Și mai cred că dacă acasă totul e în regulă și părinții își fac bine treaba, copilul va fi pregătit să facă față unor asemenea comportamente abuzive din partea altora. Cred că printr-o educație sănătoasă putem crește oameni puternici care nu se vor împiedica de lumea asta rea și atunci când totuși o vor face își vor reveni repede, mult mai repede decât unii care se știu singuri pe lume.

  2. Ignora! Asta e cuvantul pe care il rostesc mereu cand fetele mele trec prin astfel de momente. Daca reusesc macar 50% sa le fac constiente ca acest lucru doare mai tare decat cateva cuvinte, inseamna ca vor suferi cu jumatate de masura. Incerc intotdeauna sa indepartez de ele persoanele ce le poate face rau, explicandu-le in detaliu de ce fac acest lucru. Uneori reusesc, alteori nu. Dar sunt perseverenta. Asa cum bine ai spus, nu vor fi legate de mine pana la maturitate si din aceasta cauza e inevitabil sa nu treaca si prin asa ceva. Important sa nu dea curs unor actiuni ce se poate transforma in ceva mult mai grav. Nu am fost si nu voi fi niciodata adepta sintagmei:” Fa si tu la fel!” Pentru ca ei sunt copii, inca nu constientizeaza ca pot face greseli. De altfel cine poate garanta ca o lovitura data din greseala, fara intentie , copilul o percepe exact asa? El o sa stie ca daca l-a lovit trebuie sa riposteze. Iar ei sunt copii, nu sunt constienti de forta cu care lovesc si asta se poate transforma in traume mult mai mari decat niste cuvinte. In fine, sunt constienta ca nu-mi pot feri fetele de astfel de copii, insa pot sa creez in jurul lor lumea in care orice copil ar trebui sa traiasca: civilizata, cu bun simt, indulgenta, morala. Ce-i drept cam greu reusesc sa gasesc astfel de oameni, dar asa cum ti-am spus, sunt perseverenta.

    1. Bună perseverenta ta. Mă gândesc că ajută o astfel de abordare și dacă mai au și un gram de noroc să nu întâlnească copii agresivi și încă un gram de istețime să își aleagă prieteni potriviți cred că situația e gata rezolvată. Oricum bună de reținut tactica. Mulțumesc!

  3. Privind in trecut si mai ales prin ochii vostri ma intreb – Eu cat am reusit sa va feresc de rautatile lumii si sa va pregatesc pentru viata ? Oare cat de buni am fost ca mama….am fost ca parinti ?Oare am contribuit si noi macar cu un strop de lacrima la implinirile copiilor nostrii….si oare vom avea puterea si luciditatea sa continuam drumul puilor nostrii mici, cei care inca depind de noi, ca sa ii vedem oameni impliniti si pe ei ?Sunt multe intrebari pe care azi mi le pun , poate pentru si ca sunt mai MATURA sa nu zic batrana…dar si pentru ca avem o alta posibilitate de informaare in mas- media,internet ….Noi cei ce am prins acele vechi timpuri intelegem mai bine ca oricine ce inseamnaaa ignoranta si niinformarea…..si multe greseli le-am comis tocmai din aceaste cauze….Dar si asa ne-am iubit copiii mai presus decat orice si am luptat ca ei sa-s traiasca viata mai bine, mai frumos si mult mai impliniti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu