Activitati de viata practica pentru copii de 1-3 ani

Un detaliu care m-a atras foarte mult citind despre pedagogia Montessori a fost ”Activitati de viata practica ” adică, pe scurt, să îi permiți copilului să realizeze activități din viața de zi cu zi, în funcție de ce poate fi el capabil să facă, dar veți vedea că poate multe.

Și dacă sunteți adepți Montessori și dacă nu, o astfel de abordare vă va ajuta foarte mult, pe toți. Cum așa?

– copilul devine independent. Își dezvoltă deprinderi care îl vor ajuta mai târziu. Capătă sentimentul de responsabilitate. Își satisface nevoia de mișcare și cea de cunoaștere.
– părinții își pot realiza treburile casnice fără a alerga dintr-o cameră în altă să vadă ce face copilul. Evită să cheltuie mulți bani pe jucării, în speranța că vor ține copilul ocupat.

 

Mai multe despre pedagogia Montessori și ariile curriculare de studiu puteți citi aici.

Ce activități face David la aproape 2 ani?

– Cum spuneam, gătește, folosind oalele adevărate fiindcă cele din jucărie nu sunt, probabil, la fel de interesante. Fie duce o cratiță cu el în sufragerie și pune acolo legume, mașini, animale și ce-i mai vine prin minte, fie îl urcăm în Learning Tower, de obicei la chiuvetă și îi oferim din ingredientele cu care gătim noi atunci (legume, orez, lapte etc) și ustensile, evident. Folosește foarte des cleștele. Inițial se mai enerva și mă ruga să îl ajut, dar acum a învățat să îl mânuiască, așa că asta sigur l-a ajutat la dezvoltarea motricității fine.

 

Întotdeauna avem grijă să nu fie cuțite prin preajmă și nici nu îi dăm alimente nepreparate, de exemplu carne crudă, sau mai știu eu ce nebunii care îi pot face rău. Câteodată cere magneții lui de pe frigider și peștii din baie 🙂 pe care ne și pune să îi gustăm, să vedem dacă i-a gătit bine.

Activitati de viata practica pentru copii de 1-3 ani1

– Tot la capitolul gătit, îi place să taie legume și fructe, folosind un cuțit din plastic, o ustensilă pe care nu am idee cum o cheamă și fundul de lemn de la un set de jucării. Legumele i le dau fierte, doar fiindcă în stare crudă abia le tai eu, doar ciupercile i le-am mai oferit doar curățate și spălate.

Activitati de viata practica pentru copii de 1-3 ani3

Își pregătește singur gustarea tăind fructe moi, mai ales banană și kiwi (bine copt și decojit de mine mai întâi). I-am dat și brânză, ouă fierte și cam atât îmi vine acum în minte.

Activitati de viata practica pentru copii de 1-3 ani2

– Îmi dă rufe să le întind. Sau mă ajută să le strâng, dar mai fuge și cu ele prin casă și râde în hohote. Întotdeauna el duce ligheanul înapoi în baie.

– Îi place și să schimbăm lenjeria dar la fel cam dispare cu toate cele, prin alte camere.

– Ne ajută la gătit. Cu mine face cornuri, biscuiți, turtă dulce. Cam trebuie să îl păzesc să nu mănânce aluatul, dar ne descurcăm. Cu tati face suc de fructe și legume la storcător. Domnul le taie și el le pune pe rând în aparat, apoi se plimbă cu cana de la unul la altul să îl bem. L-am lăsat să bată ouăle pentru omletă, să scufunde cu o lingură un ou în imbric pentru a-l pune la fiert și partea lui preferată: să curețe oul fiert.

Activitati de viata practica pentru copii de 1-3 ani4

Mă ajută să strâng jucăriile, să mut diverse prin casă și îmi aduce telefonul când îl uit cine știe pe unde și îmi e lene să cobor burtoiul din pat.

– Face curățenie … mult spus, dar face. Dă cu mătura din când în când, acum s-a cam plictisit de asta (i-am cumpărat una micuță, special pentru el). Șterge mobila cu șervețele umede pentru bebeluși (bună treabă). Curăță măsuța pe care ne jucăm cu plastelină, acuarele, carioci etc și cea pe care mănâncă. L-aș pune să lustruiască și oglinzile dar mai am doar una în baie, deasupra chiuvetei.

Activitati de viata practica pentru copii de 1-3 ani5

– Se spală singur pe mâini (supravegheat că altfel nu ajunge și oricum nu ar mai termina vreodată), pe dinți (altfel nu vrea, nu că s-ar curăța prea bine, dar decât deloc, e în regulă și atât), duce hainele murdare în coș, se piaptăna într-un timp și își scotea adidașii cu scai (cu ghetele nu se descurcă). Am în plan să îl implic mai mult la capitolul grija față de sine. Deocamdată nu manifestă prea mult interes (nu-i place îmbrăcatul-dezbrăcatul).

– Am vrut să îl lăsăm să ude florile dar fuge cu sticla prin casă și bea apa … poate mai târziu 🙂

Câteva reguli pe care le urmez:

– Nu insist să facă ceva anume. Dar îi ofer posibilitatea să se implice de fiecare dată când acest lucru este posibil. Fără a-i pune sănătatea în pericol. De altfel el știe că unele lucruri sunt strict interzise, cum ar fi folosirea cuțitului și umblarea la aragaz.
– Îi ofer pe cât posibil instrumente potrivite dimensiunii lui (mătură mică, cuțit din plastic mic etc, mai puțin cratițele pentru că le vrea el musai pe cele mari).
– Îi ofer explicații despre activitatea pe care o facem și profit să îi dezvolt limbajul. De exemplu, când voia cleștele nu pronunța denumirea ci îl imita cu două degete; i-am spus clar ”clește” de câteva ori, el repeta pocit, apoi am început să i-l dau doar când îl numea, nu și atunci când făcea gestul).

– Îi demonstrez în pași lenți cum să procedeze când facem ceva nou.
– Când este foarte concentrat nu îl întrerup, de fapt asta e lege la noi 🙂 . Nu contează că, uneori, în ceea ce face nu prea există logică. Atât timp cât nu își pune viața în pericol și nu riscă să strice ceva important este liber să își folosească imaginația, chiar dacă noi nu jucăm (de obicei) fotbal cu șosetele, nu gătim magneți pentru frigider, nu ne urcăm pe lighean și sărim după el, nu dăm cu periuța de dinți pe perete, nu bem apă din cadă cu vaporul și tot așa.

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și urmez un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create518

6 comentarii la „Activitati de viata practica pentru copii de 1-3 ani

  1. Buna:)noi nu suntem asa de”talentati” in a construi unul,asa ca am vrea sa stim daca ai testat si altceva/ai recomandari pt unul cumparat:)linkul din articol nu se deschide,nu stiu daca e problema doar la mine:(!multumesc si have fun:*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu