Vitamine si suplimente pentru copii sportivi ? (P)

Eu am doi frați mai mici, amândoi sportivi de performanță. Cel mic are 10 ani și este specializat pe viteză și garduri 😊. Fratele mai mare este campion național la garduri, Junior 3. Face parte și din echipa națională de atletism extinsă Junior 3. Va împlini în curând 15 ani și este deja mai întalt decât mine și îmi seamănă în multe, ceva de speriat!

Eu nu știu cum se descurcă mama mea cu ei când vine vorba de mâncare și asigurarea necesarului nutritiv de care ei au nevoie. Unuia îi place ceva, altul nici nu vrea să audă, dacă altul cere ceva, celălalt se pune pe comentat. Nu mai zic că mândrul ăsta mare se strâmbă la carne de zici că îi dai lămâie putrezită.

Nevoia lor de vitamine și de energie este mai mare decât a copiilor care nu fac sport de performanță.

Pe de altă parte nevoia lor de vitamine și de energie este crescută. Efortul pe care îl depun este mult mai mare decât al copiilor care nu fac sport de performanță. Ei merg la antrenament de 6 ori pe săptămână. Sigur, au și pătrățele pe abdoment. Eu încă visez la ele. Eu n-aș rezista să duc până la final nici măcar încălzirea pe care o fac ei.

Alexandru Șendrea – fratele meu … daaa, sunt foarte mândră de el!

Știu că o dietă echilibrată și bogată în nutrienți este necesară oricărui copil. Și oricărui adult. Dar pentru sportivi este cu atât mai important să li se asigure toate substanțele nutritive esențiale. În general, copii care fac sport au nevoie de proteine, grăsimi saturate, carbohidrați sănătoși și fructe și legume bogate în antioxidanți.

Alimentația de bază, sănătoasă, ar trebui să le asigure creșterea și dezvoltarea și în același timp să le asigure energia de care au nevoie la școală și apoi la antrenament.

Sigur, ei fac periodic analize și controale medicale și iau suplimente alimentare la recomandarea antrenorului și medicului echipei. O variantă pe care a folosit-o fratele mai mic a fost și Minimarțieni FUTURA 6-9 ani. I-am făcut eu cadou un pachet. David mai are ceva până să atingă pragul de 6 ani și mai mult de atât și-a dorit să ia și unchiul lui aceleași vitamine ca și el.

Minimarțienii FUTURA 6-9 ani sunt suplimente alimentare sub formă de plicuri cu gel oral. Nu au coloranți și nici zahăr. Conțin vitamina D3 și K2 utile pentru dezvoltarea sistemului osos, beta-glucani, vitamina D3 și vitamina C necesare pentru dezvoltarea imunității și DHA care are un rol esențial în susținerea funcțiilor cognitive.

DHA este extras din alge. Mare parte din produsele asemănătoare de pe piață, folosesc Omega 3 extras din pește, ceea ce duce la un gust uleios nu tocmai atractiv pentru copii. Fiind extras din alge, gustul este mai plăcut, dar păstrează și proprietățile acizilor Omega 3.

Suplimentele alimentare pot ajuta la îmbunătățirea performanței sportive. Sigur, prioritară este asigurarea unei alimentații variate și de calitate. Suplimentele nutritive nu înlocuiesc un regim alimentar variat și echilibrat. Asta o scriu și pentru fratele meu că mă citește uneori 😊 !

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

2 Comments

 1. Oana

  Buna draga mea! Eu cunosc niste produse 100% din plante, care sunt luate de sportivi de performanta, daca vei fi vreodata interesata.❤️

  Reply
  1. Cristina Buja (Post author)

   Da, spune-mi, te rog 🙂 Multumesc!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: