Un conflict este sanatos atunci cand gestionarea se face intr-un mod sanatos

Am scris articolul ”Conflicte sănătoase pentru relații sănătoase” și am primit des întrebarea cum văd eu un conflict sănătos și cum se face gestionarea lui. Un conflict este sănătos doar atunci când gestionarea se face într-un mod sănătos.

Voi povesti despre un caz ipotetic. Nu, nu este deloc o întâmplare de la noi de acasă 🙂

Să spunem că ești acasă, cu copilul și soțul, seara, după o zi de muncă obositoare. E târziu și după agitatul la birou și apoi fugăritul copilului prin parc, alergi iar ca un titirez prin casă, în disperarea de a rezolva ce mai ai de rezolvat, apoi să culci copilul și apoi să termini și ce eviți să faci în prezența lui. Adică să te epilezi, la ce vă gândeați? Ești deja obosită. Soțul e frânt și el. După serviciu a gătit și a plătit facturi și s-a pus în pat sperând să poată vedea măcar puțin din emisiunea aia pe care nu e vede niciodată toată.

Tu pregătești hainele pentru grădiniță, copilul cere lapte așa că îi spui dragului de soț să îl pregătească el …. La asta cu ”drag” sunt puțină ironică, sper că vă dați seama 🙂 Soțul refuză, întins în patul ăla confortabil la care tu încă visezi, copilul cere lapte fiindcă altă grijă nu are, ție îți vine să îl înjuri pe soțul care nu înțelege de ce insiști și de ce te superi că nu îl face el.

Terenul pentru conflict saltă în sus de fericire.

Doi oameni extrem de obosiți, care visează la pat după ce au alergat toată ziua și un copil care mai cerea din când în când câte ceva. Poți evita conflictul în stadiul acesta, copilul fiind treaz, prezent, nedormit și flămând 🙂 , chiar recomand evitarea lui. Dacă este o situație care tinde să se repete, acum e despre lapte, altă dată despre mașina de spălat, apoi despre strâns jucăriile, sau cine cumpără pâine etc, va fi destul de greu de evitat de fiecare dată. Și dacă faci un efort să nu existe niciodată acest tip de conflict în fața copilului, ce va învăța el? Că este în regulă ca atunci când mama și tata sunt obosiți și nu vor să facă ”X” lucru, doar unul dintre ei trebuie să facă? Că e în regulă să facă, dar apoi are dreptul să trăcăne și să trântească prin casă? Nu e musai să înțeleagă asta, dar este posibil. Un conflict susținut în fața copilului înseamnă argumentare. Conflictele sănătoase nu includ jigniri, țipete, șantaj, reproșuri. Concret: mama spune ceva, tatăl ascultă, tatăl spune ceva, mama ascultă, cineva cedează acum și altcineva altă dată și fiecare lucrează să îndrepte ce poate.

De multe ori reacțiile care pornesc un conflict nu sunt despre subiectul discuțiilor în sine.

Pe de altă parte, conflictele care se repetă în același spectru, sunt cele care ascund o problemă nerezolvată, târâtă după cuplu. Și de multe ori reacțiile care pornesc un conflict nu sunt despre subiectul discuțiilor în sine. Problema nu era că mama i-a spus ”fă-i laptele”, ci faptul că tatăl l-a interpretat ca un ordin și el nu suportă ordinile și indicațiile. Orice situație minimală de superioritate a femeii activează în el teama de a nu fi sub papuc. Pentru femeie nu era refuzul în sine, nu dura o eternitate să facă laptele, ci faptul că ea simte că face mai multe decât el. Astea sunt doar presupuneri, dar sunt frecvent întâlnite.

Relații fără conflicte nu există, există doar oameni care pretind că nu au conflicte. Conflictele nu se pot evita la nesfârșit, la un moment dat le vom avea, secretul este să știm să le gestionăm, nu să le evită. Să ne ajute să ne întărim relația, nu să ne ascundem de ea.

Citește și:

Libertatea fara limite si capcanele ei

Cand mamele sunt, dar nu sunt   

Conflicte sanatoase pentru relatii sanatoase

Copiii si butoanele care vindeca

Relatia tata-copil se creeaza cu mama stand pe tusa din cand in cand

Despre sacrificiul parintilor si lectia neiubirii pe care o predau

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: