Singura certitudine pe care o avem este ca …

Toți căutăm certitudine, mai mult decât orice altceva. Și mulți alegem calculând probabilitatea durerii, mai mult decât căutând fericirea. E un dat. Căutăm să fim siguri că vom fi iubiți. Să fim siguri că vom rămâne for ever and ever împreună. Să fim siguri că nu ne vom traumatiza copiii pe veci. Să fim siguri că nu vom rămâne singuri la bătrânețe. Să fim siguri că vom avea o bătrânețe.

Adevărul e că nu există certitudine pentru nimic, există șansă, uneori multă muncă, compromis, renunțare, noroc, acceptare. Certitudine nu. Sigur că certitudinea ne-ar ajuta să ne protejăm mai mult.

Dar singura certitudine pe care o avem este moartea. Știu că sună dur și că sună chiar ironic să citiți asta pe un blog care culmea, se numește FUN Parenting, dar … asta am simțit, și cumva, asta m-a eliberat.

***

Am scris nebunia de mai sus, în telefon, acum câteva săptămâni. Așa scriu eu, se întâmplă să dureze mult până ceva devine public, uneori chiar niciodată. Apoi am fost la terapie și printre alte mii de gânduri pe care le-am aruncat acolo pe jos, a fost ăsta, că singura certitude este moarte. Terapeutul m-a corectat, sau poate mai bine zis, completat.

”Singura certitudine pe care o avem acum, ACUM, este că trăim. Să zici că singura certitude este moartea, este despre viitor, trăiești iar în viitor.”

Vă spuneam altă dată că abia aștept să nu mai aștept, să trăiesc azi doar ziua de azi. Se pare că nu prea îmi iese :).

Poate că singura certitudine este că suntem.

FotoCredit: Foto Experience Ro

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

1 Comment

 1. Daniela Acsinte

  Sunt de acord cu tine.
  Nimic nu e sigur pe lumea asta.
  Si asta mi se pare nedrept si e un mare motiv de stres pt mine.

  Te pup!

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: