Reteta de cozonac facut la robotul de bucatarie

Nu credeam vreodată că voi ajunge să spun asta, dar fac cei mai buni cozonaci cu ciocolată. De ce nu mă vedeam in poziția asta? Păi, în primul rând provin dintr-o familie în care de sărbători se cumpără cozonaci pentru a mânca ceva comestibil 🙂 . Iartă-mă mamă că spun asta! Apoi eu nu am răbdarea și puterea necesară să frământ aluat, mai bine mă lipsesc. Dar, dacă tot am un robot de bucătărie în care fac de ceva vreme, cu succes, aluat dospit pentru pizza si gogoși, hai să  încerc și un cozonac. Bună idee am avut! Singurul dezavantaj: din cauza dimensiunii vasului de la robot, iese un singur cozonac care niciodată nu apucă să vadă apusul 😀Reteta de cozonac facut la robotul de bucatarie

Ingrediente:

– 500g făină
– 250g lapte
– 100g unt
– 125g zahăr (eu am folosit brut)
– 2 gălbenușuri (ouă mari)
– 25g drojdie
– esență de vanilie
– Fineti, rahat (sau orice compoziție doriți)
– fulgi de cocos

Mod de preparare:

Am cernut făina de două ori și am pus-o în vasul robotului. Într-un ibric am încălzit laptele, cu esența si zahărul până s-a topit zahărul. Am verificat să nu fie fierbinte și am pus și drojdia (foarte important să fie cald dar nu prea cald). Am lăsat maxim 5 minute așa, cât am topit untul în alt ibric. Peste făină am pus un praf de sare, gălbenușurile, untul topit (să nu fie fierbinte) și compoziția cu lapte, zahăr și drojdie. Am pornit aparatul la prima viteză cu paleta specială pentru aluat (aproximativ 15 minute). Am oprit aparatul, chiar l-am scos din priză și am lăsat două ore la crescut. Nu vă speriați dacă vi se pare prea moale, așa trebuie să fie.

Am scos aluatul, unsă cu ulei pe mână, l-am tăiat în două și am întins pe masa unsă cu ulei, două foi. Le-am uns cu Fineti, am pus rahatul tăiat cuburi, le-am rulat, apoi împletit și am pus minunea într-o tavă cu hârtie de copt. Am aprins cuptorul la 180 de grade și am lăsat pentru 30-40 de minute tava la gura cuptorului pentru a crește. Apoi l-am uns cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte, am presărat fulgi de cocos și l-am dat la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
Un deliciu. Vă  jur!

Dacă vreți și rețeta cu explicațiile pentru frământare manuală, o găsiți aici.

P.S: Robotul meu de bucătărie are bolul din oțel inox (e posibil ca asta să ajute la crescut)

Rețete culinare și mâncăruri

Dulciuri încercate de mine

Rețete pentru bebeluși

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

5 Comments

  1. Simona

    Ai utilizat drojdie uscata sau proaspata? Mc

    Reply
    1. Cristina Buja (Post author)

      Drojdie proaspătă. Finetti am pus cam jumatate dintr-o cutie de mare (nu stiu cat are cutia in jur de 300g) dar depinde cat de multa iti place sa pui. Poti folosi nuca, rahat, stafide … orice iti place tie.

      Reply
  2. Simona

    Inca 2 intrebari. Cata Finetti ai utilizat? Pot utiliza doar Finetti sau nuca macinata?

    Reply
  3. Cristina

    Delicios! Foarte usor de facut si bun,bun,bun!

    Reply
    1. Cristina Buja (Post author)

      Mă bucur că îți place 🙂

      Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: